To ja się podziele obserwacjami z kita
Otórz mam tak jak ty 18 łapę ostrość daje na 55 widze nie ostro, jak doostrze jest ok, ale zmiana na 18 powoduje że aparat znowu chce doostrzać tyle że niestety nie jest to brak ostrości tylko pomyłka AF !!
Jak to sprawdzić - prosto, bierzesz aparat stawiasz na statywie w kadrze umieszczasz jakiś detal średniej wielkości, coś po czym dobrze widać czy jest ostre czy nie i robisz fotkę na 18 z Focusem łapanym właśnie przy tej ogniskowej, następnie dajesz max zoom, (albo jeśli nie max to tak sporo) ja przy kicie daje 55, łapiesz ostrość i trzymająć do połowy wciśniętą migawkę wracasz do ogniskowej 18 tak by uzyskać identyczny kadr jak dla pierwszej fotografii i znowu robisz zdjęcie.
Teraz wypada te zdjęcia porównać. U mnie 100% crop owego detalu przy AF łapanym na 55 jest ostry, natomiast ten z AF łapanym na 18 jest do d.., ja wykonałem jeszcze trzecie zdjęcie pozwoliłem poprostu poprawić AF tą ostrość której nie widział po zmainie z 55 na 18 i wyszło tak jak piewsza fotka czyli do d...
Czytałem też testy w necie które niestety potwierdzają że dla bardzo wielu obiektów AF przy 18mm działa dużo gorzej (bardzo często się myli) niż przy tele (w KICIE, u ciebie niestety może być podobnie).