Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Ostrosc W 20d+17-85 Is , 70-300 Is

Tytusdezoo
    Guest

Domyślnie Ostrosc W 20d+17-85 Is , 70-300 Is

Witam!
    Na temat bf/ff juz chyba wiem cos i wychodzi na to ze wszystko oki.Test "linijkowy" wskazuje ze wszystko w porzadku.Chociaz jak dla mnie to wolalbym go zrobic na jakims jasniejszym szkle.4-5,6 to chyba zbyt duza glebia ostrosci do tego testu.No ale na 2 lub na 2,8 to chyba jeszcze troche poczekam.
    Dobrze teraz do rzeczy.Moje 20D z 17-85 IS ma taka dziwna przypadlosc.A moze tak ma byc?Otozkt.ostrosci centralnie+AF ,ogniskowa 17mm ostrze AF/oki/,doskok do 85mm i kupa, w wizjerze nie ostro,AF doostrza i jest dobrze.Tak samo w druga strone 85mm ostrze AF,odskok do 17mm i AF znowu poprawia ostrosc.Chyba podobnie jest w MF ale na 100% nie jestem pewien bo kontrolka zielona w wizjerze to jedno a sam widok na 17mm w wizjerze to drugie.
    Podobne zjawisko ma miejsce z 70-300 IS, ale w troche mniejszym stopniu.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czyżby stałość ostrości przy zoomowaniu to była taka rzadkość? Moje obie Tokiny ostrość trzymają, canon 70-210 tak prawie że trzyma.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To o czym piszecie (utrzymywanie odległości ostrości przy zmianie ogniskowej) nazywa się zdaje się "parafokalność". W ogólności, nie wszystkie obiektywy mają tą własność, a jeśli już, to chyba raczej jako "side-effect" niż zaprojektowaną własność...

Google po wpisaniu 'parafocal canon lenses' coś tam zwracają ;-)

Tytusdezoo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    To o czym piszecie (utrzymywanie odległości ostrości przy zmianie ogniskowej) nazywa się zdaje się "parafokalność". W ogólności, nie wszystkie obiektywy mają tą własność, a jeśli już, to chyba raczej jako "side-effect" niż zaprojektowaną własność...

Google po wpisaniu 'parafocal canon lenses' coś tam zwracają ;-)
    No faktycznie troche fajnych rzeczy jest.Nawet lista parafocali /parfocali/canona.
    Ale jeszcze lepiej google wypluly jak sobie wpisalem "parafokalne obiektywy".Szczegolnie sugestia "Czy chodziło Ci o.." jest powalajaca.Chyba Ojciec Dyrektor przejmuje Google
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...gle&lr=lang_pl

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja się podziele obserwacjami z kita
    Otórz mam tak jak ty 18 łapę ostrość daje na 55 widze nie ostro, jak doostrze jest ok, ale zmiana na 18 powoduje że aparat znowu chce doostrzać tyle że niestety nie jest to brak ostrości tylko pomyłka AF !!
    Jak to sprawdzić - prosto, bierzesz aparat stawiasz na statywie w kadrze umieszczasz jakiś detal średniej wielkości, coś po czym dobrze widać czy jest ostre czy nie i robisz fotkę na 18 z Focusem łapanym właśnie przy tej ogniskowej, następnie dajesz max zoom, (albo jeśli nie max to tak sporo) ja przy kicie daje 55, łapiesz ostrość i trzymająć do połowy wciśniętą migawkę wracasz do ogniskowej 18 tak by uzyskać identyczny kadr jak dla pierwszej fotografii i znowu robisz zdjęcie.
    Teraz wypada te zdjęcia porównać. U mnie 100% crop owego detalu przy AF łapanym na 55 jest ostry, natomiast ten z AF łapanym na 18 jest do d.., ja wykonałem jeszcze trzecie zdjęcie pozwoliłem poprostu poprawić AF tą ostrość której nie widział po zmainie z 55 na 18 i wyszło tak jak piewsza fotka czyli do d...
    Czytałem też testy w necie które niestety potwierdzają że dla bardzo wielu obiektów AF przy 18mm działa dużo gorzej (bardzo często się myli) niż przy tele (w KICIE, u ciebie niestety może być podobnie).

Uprawnienia umieszczania postów