Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: przesiadka z 40d na..?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: przesiadka z 40d na..?

Porównanie do samochodów jest jak najbardziej na miejscu. 6D plus parę jasnych stałek to koszt niezłego auta

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez paula21 Zobacz posta
    Na samochodach się nie znam, więc nie wiem o co chodzi. W każdym bądź razie dzięki za link.

Szczerze to ja nie wiem czego się spodziewać po pełnej klatce, bo nigdy nie miałam okazji focić takim aparatem. Nie wiem jak mi podpasują te obiektywy i którymi będzie mi lepiej robić zdjęcia.. i nie wiem jakie ew. później będą pasować, bo nie znalazłam żadnej info co do np tokiny 100mm 2.8 macro, którą miałam w planach kupić później. Ale z drugiej strony tyle osób poleca 6D, że prawie jestem zdecydowana. Jeżeli mam teraz okazję na FF to chyba się jej złapię, bo kusi. 40D zawsze sobie mogę zostawić jako zastępczy, bo sprzedaż nie za bardzo się opłaca.. Jak za długo o tym myślę to już mam mętlik w głowie

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Doskonale to rozumiem.

Zdaję sobie sprawę z kosztów obiektywów do FF, ale skoro teraz mam okazję na wymianę puszki to chcę to zrobić, tym bardziej, że te obiektywy pod APS-C mi pasują, więc nie do końca rozumiem czemu mam uwagę zwracać na szkła? Czy jeżeli kupię FF to oznacza, że muszę mieć 50 1.2 , a nie 1.4? Wiadomo, że nie od razu mur chiński zbudowano :P Za coś trzeba się wziąć, a ja chcę zacząć od puszki.
    Nie, nie oznacza że masz mieć 1,2, Do FF musisz mieć EF i tyle

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Nie, nie oznacza że masz mieć 1,2, Do FF musisz mieć EF i tyle
    No więc o co chodzi z tymi szkłami? Wydaje mi się, że na początek 50 1.4 + 85 1.8 to lepiej niż dobrze. Czy się mylę?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

No więc o co chodzi z tymi szkłami? Wydaje mi się, że na początek 50 1.4 + 85 1.8 to lepiej niż dobrze. Czy się mylę?
    Nie napisałem, że to źle. FF to dobry wybór

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

6D nawet z 50mm f1.8 STM to coś czego nigdy nie zobaczysz na 40D (wiem bo mam oba :-)). Tak jak koledzy polecam zamianę na 6D.
    55-250 to tanie szkło i nie ma sensu ze względu na nie podejmować decyzję. Jak zobaczysz co 6D robi z 50 i 85 to będziesz wiedziała, że dobrze zrobiłaś
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    6D nawet z 50mm f1.8 STM to coś czego nigdy nie zobaczysz na 40D (wiem bo mam oba :-)). Tak jak koledzy polecam zamianę na 6D.
    55-250 to tanie szkło i nie ma sensu ze względu na nie podejmować decyzję. Jak zobaczysz co 6D robi z 50 i 85 to będziesz wiedziała, że dobrze zrobiłaś
    A jakie masz obiektywy do 6d?

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

A jakie masz obiektywy do 6d?
    35mm f2 IS, 50mm f1.8 STM, 85mm f1.8, 100mm f2.8 i Tamrona 28-75f2.8 z których najbardziej lubię 50mm f1.8 ;-)
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Bywalec Awatar Dawid_Gaszynski
    Miasto
    Wrocław

Ja przypominam tylko zebranym, że 6D wybucha, a do tego nie da się tym łapać niczego dynamicznego
    Nie po to marketingowcy Canona wyprodukowali 7D mk2, żeby ktoś miał czelność łapać szybkie rzeczy na 6D.

A tak nieco poważniej. Jeżeli priorytetem jest separacja tła, wysokie ISO to nie ma tu żadnej filozofii - 6D.
    Jeżeli ktoś musi łapać na dynamicznej imprezie dziesiątki albo i setki kadrów albo nie jest priorytetem GO (bo i tak kadrujemy mocno) to 7D mark II.

Jeżeli czytam o sesjach itd. to dlaczego sobie utrudniać życie i kupować crop skoro FF daje pewne zalety w takiej kwestii ?
    Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 09-02-2016 o 00:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Dziewczyno kup 6d i nie marudź.

Początki nałogu Awatar eleroo

Jeśli masz w planach zawodowstwo i chcesz kupić tylko jedną puchę na razie, to bierz 6d i nie marudź Masz na starcie dwa fajne szkiełka do niego do całych ludzi i półsylwetek i bliższego portretu. Tego zooma opyl. Jeśli chcesz go czymś zastapić to Tamron 70-300 VC USD jest tani i jest git. Widzę, że bez szerokiego kąta możesz żyć Z Tokiną 100mm macro 6d będzie współpracował, bo ta Tokina to normalne, pełnoklatkowe szkło.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów