Cytat Zamieszczone przez katara3 Zobacz posta
mam aparat canon 1000D i lampę błyskową Vivitar 2800. Czy mogę użyć ją z tym aparatem?
Tak, ale masz szansę, że aparat zrobi tylko jedno zdjęcie (i będzie musiał trafić do serwisu).

Cytat Zamieszczone przez katara3 Zobacz posta
gdzieś ktoś mi powiedział że może spalić aparat.. czy to prawda?
Tak, to prawda. Ten model lampy pochodzi z czasów, gdy wyzwalanie lampy przez aparat było robione metodą zwierania dwóch blaszek, i nikt się nie przejmował wysokością napięcia na stykach lampy. W tej chwili lampy wyzwalane są elementem elektronicznym, który ma określoną "wytrzymałość", a stara lampa może mieć np. 150V (niektóre nawet 300V), nie, to nie pomyłka, w lampach zasilanych z dwóch-czterech baterii 1.5V jest napięcie rzędu 300V, a momentami nawet kilka tysięcy V (dlatego może błyskać).

W internecie są niejednoznaczne informacje o tej lampie, jedni piszą, że ma niskie napięcie (ok.10V) inni 150-180V.
Najlepiej by było, gdybyś znalazła kogoś interesującego się elektroniką, kto mógłby zmierzyć napięcie na stopce włączonej, naładowanej lampy miernikiem (pomiędzy taką "sprężynką" z boku stopki, w szczelinie sanek i wystającym pinem na środku stopki). Jeśli będzie niskie (np. 10V), możesz używać na aparacie, jeśli np. 30V, może to być ryzykowne, ale jeśli 80V albo więcej, nie zakładałbym jej na aparat.