Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 119 z 119

Wątek: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Moja historia: Mam słaby monitor (NEC 2170NX) - kiedyś nawet polecany do foto, ale już bardzo wiekowy, miałem bardzo prostą i tanią drukarkę epson r285. Monitor oprofilowałem zabawką: i1 one - coś pewnie jak ten smile - z dołączonym softem (ponawiam to profilowanie w miarę regularnie), drukarkę+tusze+papier(też raczej z tych tańszych) oprofilowałem wysyłkowo. Po takiej operacji to co na wydruku zaczęło przypominać to co na monitorze. Jasne, że nie to samo, (bo to chyba zresztą niemożliwe) ale zdecydowanie bliżej niż to co było przed oprofilowaniem. Teraz drukarki się pozbyłem, ale dosyć często drukuję swoje zdjęcia i to w nie małych formatach i jest to oczywiście jeszcze bliżej tego co na monitorze, rzekłbym że na tyle blisko, że różnice choć widoczne nie robią już większej różnicy przy oglądaniu zdjęcia z odległości, z której się je normalnie ogląda.

Więc na pytanie czy ma sens profilowanie słabego monitora "kalibratorem zabawką", ja amator odpowiadam: tak ma. Chyba, że interesuje Cię zgodność z próbnikiem - wtedy pewnie nie ma. Jedno zastrzeżenie - nie robię wydruków czarno-białych, tu może być pewnie gorzej.
    Z tego co wiem to jest to z grubsza poziom moich Syncmaster'ów.

Na placu boju został jednak i1 display pro z racji "przyszłości". Colormunki Display to to samo (różnica w cenie 200 zł) ale nie da się tego użyć, gdyby jednak pojawił się monitor trochę lepszy z kalibracją sprzętową. Można by próbować ogłupić sterownik XRite ale powodzenie nie jest gwarantowane a czas będzie kosztował więcej niż 200 zł. Pytanie jeszcze jak z żywotnością tego sprzętu i czy on dotrwa do ewentualnego zakupu tego lepszego monitora.

W moim przypadku i1 będzie mnie kosztował 23% taniej ale podstawowe pytanie czy dzięki temu będę robił (czy miał) lepsze zdjęcia. Dla mnie obecnie chyba ja jestem najsłabszym ogniwem w drodze ku lepszym zdjęciom a nie sprzęt jaki posiadam, stąd dylematy No i to tylko hobby...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 07-12-2016 o 11:24

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Obowiązkowo CN! To jest monitor kalibrowany sprzętowo. Inna sprawa, że jeśli to stara wersja I1 Display (okrągły, jak myszka), lepiej zostawić fabrycznie niż go rozregulowywać.
    I1 Display w nowej wersji. Użyłem CN. Co znaczy kalibracja sprzętowa? Po kalibracji profil został zapisany na dysku.

Sent from my D5803 using Tapatalk

Początki nałogu

Ze strony http://monitory.mastiff.pl/

Czym się różni kalibracja programowa od sprzętowej?
    W procesie kalibracji programowej, korekcję wyświetlania dokonuje się przez modyfikację tablicy koloru karty graficznej, tzw LUT. Niestety korekcja ma ograniczony zakres, gdyż współczesne sterowniki przekazują z karty do monitora tylko 256 odcieni na każdy kanał RGB. Dodatkowo nie można zamienić niepoprawnie wyświetlanych zakresów innymi. Można jedynie obciąć część palety. Wiąże się to z utratą płynności przejść tonalnych na ekranie. W skrajnym przypadku, można pozbawić całkowicie monitor możliwości wyświetlania płynnych gradientów.

Kalibracja sprzętowa, oznacza możliwość korekcji bezpośrednio w monitorze. Dzięki temu paleta przekazywana z karty graficznej jest niezmienna. Monitor ma wbudowaną osobną tablicę koloru, gdzie w procesie kalibracji następuje wprowadzenie korekcji jak rzeczywiście mają wyglądać krzywe jasności kanałów RGB. LUT monitora ma większą dokładność niż karta graficzna, przez co korekcja jest bezstratna.
    Ostatnio edytowane przez rafels3 ; 07-12-2016 o 16:19

Dopiero zaczyna

Dziękuję!

Sent from my D5803 using Tapatalk

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    "Kalibratorem" za 400 zł formalnie rozkalibruje Pan ten monitor.
    Czy to znaczy, że oryginalny (rebrandowany jak sądzę) kalibrator Eizo EX3 nie nadaje się do kalibrowania ich własnych monitorów?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Żaden własny. Ktoś się z kimś dogadał i robi się taki "komplet". Bez sensu przy ekranach lepszych niż laptop.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Hej

Jest akcja w media z ratami 0%.

Wziąłbym chętnie w tej sytuacji monitor, tylko nie wiem czy któryś jest wart uwagi.
    Zerkniecie fachowym okiem?

https://mediamarkt.pl/komputery-i-ta...y-led.eizo,nec

Cena która mnie intereesuje to jakies 1600-1800

ev2450bk? może ev2436w?

Czy raczej odpuścić i szukać w tej cenie czegoś innego niezależnie?

Uzależniony

Ja polecam NEC EA244WMi. Stoi u mnie obok CX241 i naprawdę ja różnicy nie widzę poza tym że Eizo ma kolory jakby bardziej nasycone.
    Tego NECa mam skalibrowanego sprzętowo (jest możliwość za pomocą Spectraview II) i oprofilowanego.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Chyba żadna z tych opcji nie jest najlepszym wyborem.

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112

Uprawnienia umieszczania postów