witam
Szczególnie chciałbym się odnieść do tekstu napisanego przez VRx.
Miałem się rozpisać, ale doszedłem do wniosku ze szkoda czasu.
Większość tekstu jest nie na temat i tyle...........bez komentarzy.
Proszę zresztą zapoznać się z postami autora wątku .....miało być dobrze i tanio .
Autor prosi o poradę a nie wykłady w dużej zreszta części bez sensu i odniesienia do tematu.
Na poparcie moich słów autor kupił używany monitor i jest bardzo zadowolony.
Nie wydał majątku , a jak sie rozwinie i stwierdzi ze mu mało to wtedy już sam będzie wiedział co kupić.
Ciekawe ilu zna kolega amatorów fotografii którzy zapraszają do kalibrowania za pieniądze świeżo kupionego monitora i ilu kupiło monitor klasy profesjonalnej wymagajacy kalibracji .
Żeby było jasne kupiłem kilka lat temu monitor Eizo nowy ...bo mnie stać .
Nie jest to najwyższa półka , ale do amatorskiej foto wystarczy i nie muszę go kalibrować.
Nie zarabiam na fotografii , choć miałbym nie raz okazję, wolę zrobić zdjęcia dla przyjemności i nie muszę się obnosić, jaki drogi mam sprzęt.
Robię odbitki w labach i nikt nie ma pretensji co do jakości i dlatego nie muszę mieć potwierdzenia przez płatnego specjalistę.
Ten temat przegadałem już kilka lat temu z TOM 01 na innym fajnym forum.
Problemem jest jakość monitorów w ogólnym tego słowa znaczeniu , bo co z tego że u nas jest ok jak np. na laptopie klienta jest kaszana.
To jednak jest już inny temat zresztą miałem się nie rozpisywać........
Proszę czytać wszystkie posty i odnosić się do zadanego tematu a nie robić akademickie wykłady....
Uważam temat za wyczerpany pozdrawiam Wojtek