Pokaż wyniki od 1 do 10 z 119

Wątek: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Moja historia: Mam słaby monitor (NEC 2170NX) - kiedyś nawet polecany do foto, ale już bardzo wiekowy, miałem bardzo prostą i tanią drukarkę epson r285. Monitor oprofilowałem zabawką: i1 one - coś pewnie jak ten smile - z dołączonym softem (ponawiam to profilowanie w miarę regularnie), drukarkę+tusze+papier(też raczej z tych tańszych) oprofilowałem wysyłkowo. Po takiej operacji to co na wydruku zaczęło przypominać to co na monitorze. Jasne, że nie to samo, (bo to chyba zresztą niemożliwe) ale zdecydowanie bliżej niż to co było przed oprofilowaniem. Teraz drukarki się pozbyłem, ale dosyć często drukuję swoje zdjęcia i to w nie małych formatach i jest to oczywiście jeszcze bliżej tego co na monitorze, rzekłbym że na tyle blisko, że różnice choć widoczne nie robią już większej różnicy przy oglądaniu zdjęcia z odległości, z której się je normalnie ogląda.

Więc na pytanie czy ma sens profilowanie słabego monitora "kalibratorem zabawką", ja amator odpowiadam: tak ma. Chyba, że interesuje Cię zgodność z próbnikiem - wtedy pewnie nie ma. Jedno zastrzeżenie - nie robię wydruków czarno-białych, tu może być pewnie gorzej.
    Z tego co wiem to jest to z grubsza poziom moich Syncmaster'ów.

Na placu boju został jednak i1 display pro z racji "przyszłości". Colormunki Display to to samo (różnica w cenie 200 zł) ale nie da się tego użyć, gdyby jednak pojawił się monitor trochę lepszy z kalibracją sprzętową. Można by próbować ogłupić sterownik XRite ale powodzenie nie jest gwarantowane a czas będzie kosztował więcej niż 200 zł. Pytanie jeszcze jak z żywotnością tego sprzętu i czy on dotrwa do ewentualnego zakupu tego lepszego monitora.

W moim przypadku i1 będzie mnie kosztował 23% taniej ale podstawowe pytanie czy dzięki temu będę robił (czy miał) lepsze zdjęcia. Dla mnie obecnie chyba ja jestem najsłabszym ogniwem w drodze ku lepszym zdjęciom a nie sprzęt jaki posiadam, stąd dylematy No i to tylko hobby...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 07-12-2016 o 11:24

Uprawnienia umieszczania postów