Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 233

Wątek: Nowy Canon EOS -1D X Mark II

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    cena jest praktycznie identyczna jak wersja I
    To byłby ewenement, gdyby nowy, ulepszony model kosztował tyle samo co poprzednik. Używki mkI musiałyby stanieć

Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców
    Zakładając, że aparat przetrwa do wypuszczenia następnej wersji za następne 4-5lat, to amortyzacja wyniosłaby ok.400zł miesięcznie. Dla prawdziwego zawodowca IMO cena wydaje się całkiem przystępna.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    kosmiczna? dla zawodowców?
    żart chyba
    Podejrzewam, że Kosmo napisał tak:

Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body wymiana nie jest aż tak dokuczliwa.
    ...a na myśli miał to:

"Cena wydaje się kosmiczna. Dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body, wymiana nie jest aż tak dokuczliwa."

A to przecież tylko jedna kropka
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Porównanie wyciągania z cieni z poprzednią wersją:

Vi har provat Canon 1D X Mark II - Fotosidan

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Cena jest tak wysoka że zastanawiam się nad zmianą auta albo kupnem tego nowego dxa
    L

Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 także będzie negatywnie wpływać na szczegółowość obrazka.
    [ 500px ]

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Cena jest tak wysoka że zastanawiam się nad zmianą auta albo kupnem tego nowego dxa
    Prawdziwy canonier kupiłby tego deixa nawet gdyby miał jeździć autobusem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 także będzie negatywnie wpływać na szczegółowość obrazka.
    Chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi Znaczy, że Dual Pixel pogarsza rozdzielczość? Nie słyszałem o tym, jakieś dowody? Druga sprawa, że używam już trzeci rok 70d i obrazek ma wg mnie taką szczegółowość jakiej oczekiwałbym od 20Mpx matrycy.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Prawdziwy canonier kupiłby tego deixa nawet gdyby miał jeździć autobusem
    Zgadza się ale rozwód nie jest w moich planach a na pewno stało by się to moim udziałem gdyby żona się dowiedziała że dałem ponad dwie dychy na aparat
    L

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi Znaczy, że Dual Pixel pogarsza rozdzielczość? Nie słyszałem o tym, jakieś dowody? Druga sprawa, że używam już trzeci rok 70d i obrazek ma wg mnie taką szczegółowość jakiej oczekiwałbym od 20Mpx matrycy.
    Tak, Dual Pixel. Porównuje obrazek 7d mk2 do 1DX z tym samym szkłem (i szkło nie jest ograniczeniem dla APSC). Po pomniejszeniu do internetowych miniaturek nie ma większej różnicy. Na cropie natomiast jest dla mnie zauważalna. Zobaczymy jak to wyjdzie jak już pokażą się wersje produkcyjne mk2 i będą dostępne. A i posiadam także trochę zdjęć z 70D i mam identyczne odczucie jak przy 7D mk2.

Wolałbym, żeby to było spowodowane zwyczajną różnicą upakowania obu matryc (6.95 FF vs 4.09 APSC).
    Ostatnio edytowane przez KrZyChUM ; 10-02-2016 o 00:12
    [ 500px ]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Tak, Dual Pixel. Porównuje obrazek 7d mk2 do 1DX z tym samym szkłem (i szkło nie jest ograniczeniem dla APSC). Po pomniejszeniu do internetowych miniaturek nie ma większej różnicy. Na cropie natomiast jest dla mnie zauważalna. Zobaczymy jak to wyjdzie jak już pokażą się wersje produkcyjne mk2 i będą dostępne. A i posiadam także trochę zdjęć z 70D i mam identyczne odczucie jak przy 7D mk2.

Wolałbym, żeby to było spowodowane zwyczajną różnicą upakowania obu matryc (6.95 FF vs 4.09 APSC).
    Swojego czasu przeprowadziłem "testy" porównując 70d z 6d (obiektywy 300/2.8 L IS i 500/4 L IS). Moje wnioski:

1. przy tej samej odległości przedmiotowej 70d daje wyraźnie większą rozdzielczość.
    2. przy tym samym kadrze 6d częściej daje wrażenie lepszej szczegółowości (mniejsze wymagania odnośnie rozdzielczości szkła i czasu ekspozycji).
    3. aby wykorzystać rozdzielczość 70d z teleobiektywami należy stosować znacznie krótsze czasy.

Twoje ostatnie zdanie wydaje mi się najbardziej trafne i zgodne z moimi wynikami (zwłaszcza pkt. 2 i 3). Nie widzę natomiast żadnego związku z Dual Pixelem.

P.S. W porównaniu brał jeszcze udział "stary" 7d. Wyniki minimalnie gorsze niż 70d.
    Właściwie uzyskałem dokładnie to co można sobie obejrzeć w podrozdziale "Studio test scene" w testach puszek. Spróbuj tam znaleźć lepszą szczegółowość 1dx względem 70d... Mimo, że jest to porównanie tego samego kadru (przez zastosowanie dłuższej ogniskowej dla 1dx).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 10-02-2016 o 10:20

Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów