Czy ktoś się orientuje dlaczego po podłączeniu do aparatu pierścieni i obiektywu nie mogę nastawić odtrości ? Na manual nastawiony aparat, af na obiebiektywie wyłączony. A widać tylko mydło![]()
Czy ktoś się orientuje dlaczego po podłączeniu do aparatu pierścieni i obiektywu nie mogę nastawić odtrości ? Na manual nastawiony aparat, af na obiebiektywie wyłączony. A widać tylko mydło![]()
tak, soligory
Włącz liveview, przyłóż np. długopis do obudowy obiektywu (w poprzek kadru), i powoli, delikatnie odsuwaj, reguluj ostrość odległością aparat-obiekt, a nie pierścieniem ostrości na obiektywie (tym dopiero ostateczne doostrzanie).
Nie wiemy, jakie masz doświadczenie z makro, nie wiemy, czy działały z innym obiektywem, więc możemy zakładać, że trochę się przeliczyłaś z odległością ostrzenia i/lub głębią ostrości (przy makro i jasności 1.2 głębia będzie... tzn. prawie wcale jej nie będzie).
i to wystarczyło : )
może i lepiej, że nie wiecie... : )))
liveview miałam włączony. jedynie marsa mi na niebie zabrakło do makro ; )
kręgosłup mi siada ; )
dzięki Tom77 i r-m,. jutro dalej będę ćwiczyć
A co do pierścieni Soligor - moje pierwsze wrażenie - to zbyt ciasne. (i obiektyw do pierścieni i one do bagnetu trochę zbyt ciężko wchodzą). Mam nadzieję, że to nie poniszczey niczego.
Ostatnio edytowane przez aleksandria ; 19-02-2016 o 22:30