Miejsce w moim ogrodzie gdzie zaaranżowałem stołówkę dla ptaków
wszystko podniesione nad poziom gruntu żeby zdjęcia wykonywać mniej więcej na wysokości oka ptaka.Zbudowane na panelu ze sklejki do budowy łodzi, plus konstrukcja stalowa.Na sklejce 3 cm grubości położona papa.Na to ułożyłem mur z kamieni na wysokość ok 20 cm,potem wypełniłem to ziemia, dołożyłem karcze ze starego kasztana, kilka kamieni, posadziłem mech, i inne rośliny przyniesione z lasu.Na zdjęciu widać że nawet krzaczek jagody czarnej przyjął się i zaowocował.Z prawej strony dołożyłem pojemnik na wodę.W tygodniu zamontuje tam filtr z pompka wodną i dodatkowym zbiornikiem wkopanym w ziemię - Po to by teraz gdy są wysokie temperatury , woda się nie zagotowała Dziś termometr ok 13 wskazywał w tym miejscu 28 C.Przytachałem też z lasu kawał konaru spróchniałego dla dzięciołów.Korzystają też z niego sikorki wygrzebując larwy robaków które tam wkładam, i orzeszki ziemne.

377.Lewa strona .

lewa strona by bogdan l, su Flickr

378.Jak na zawołanie zapozował samiec pleszki.

mój ogród-miejsce fotografowania ptaków by bogdan l, su Flickr

379.

środkowa część by bogdan l, su Flickr

380.Końcówka konara dla dzięciołów

kłoda dla dzieciołów by bogdan l, su Flickr

381. Na koniec sesji przyleciała sójka, już ciemnawo się robiło, ok 20 .Siadła na jednym z mniejszych konarów kasztana jadalnego.

Ghiandaia / Sójka. by bogdan l, su Flickr