Takie trawkowe latające
107.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
I jakaś brzydota
108.
Takie trawkowe latające
107.
I jakaś brzydota
108.
108 świetne
zdjęcie zrobione ok 5 lat temu, do dziś nie spotkałem ponownie tego tupu potworka.
Też jakowyś potworek.
109.
Ostatnio edytowane przez italy ; 14-04-2016 o 21:29
Czym je robiłeś? Jestem pod wrazeniem
Dzięki
Kompakt Nikon p-90, z podpiętym konwerterem macro Raynox DCR-250 .Czasami zamiast niego , przy zastosowaniu dopinanej tuby - Helios m44-4,
Jednak to Helios prze zemnie wybebeszony , złożony od nowa, zjustowany na moje potrzeby.Jak znajdę gdzieś fotki z jego przeróbki to wrzucę.
--- Kolejny post ---
Irek, takich brzydot pełno , tylko mało się je zauważa.Teraz mam Tamrona 180 mm, chcę go przerobić tak żeby uzyskiwał powiększenie nie 1/1 ale 3 może 4 do 1.odkupiłem go za grosze po upadku.Już mam nową soczewkę która była pęknięta, więc jak znajdę czas - a o to trudno, wezmę się za niego.
W ogóle kiedyś to przeróbka obiektywów na potrzeby makro czy zbliżeń pochłaniała mi pól wolnego czasu![]()
Dokładnie, takale jakie to uczucie jak podczas prób w domu wszystko wydaje się Ok a po wyjściu na dwór , zrobieniu sesji, i potem oglądaniu tego na komputerze -wszytko nadaje się do wywalenia
to jest uczucie
Kiedyś żeby uzyskać potrzebną odległość między soczewkami próbowałem co miałem pod ręka .
Ale dopiero gdy użyłem włosa z ogona końskiego dało to oczekiwany efekt. Tak że zabawa przednia,a efekty jak widać.Niestety obiektyw nie z czerwonym paskiemczy za cenę drążącą kieszeń , ale zdjęcia robi
I oczywiście dyfuzorja ich mam chyba z 20 jak nie lepiej, co chwilę coś modyfikowałem, kąt padania światła, rodzaj materiału i jego grubość na wylocie, długość dyfuzora,rodzaj ,kolor wyklejenia środka.O tym można by książkę napisać
![]()