Strzyżyk super
Strzyżyk super
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Nie było prawie światła już , dlatego tak wyszedł.Usiadł dosłownie na 3-4 sekundy, nawet nie miałem czasu na zmiany parametrów,Iso, ekspozycja,
Miło że zaglądasz i skomentujesz.
--- Kolejny post ---
Dzięki, ale i tak nie jestem do końca zadowolony z tego zdjęcia. może następnym razem będzie lepiej
Jutro chcę się wybrać do rodziny zimorodków.Wiem gdzie budują gniazdo, ale nie chcę im tam przeszkadzać,poczekam przy patorzeW tamtym roku zaskoczył mnie moment kiedy samiec i samica siedzieli przytuleni do siebie gdy podszedłem do czatowni. Nie miałem jak zrobić zdjęcia bo aparat w plecaku był. Jedynie patrzyłem jacy oni szczęśliwi tak koło siebie ...Może uda mi się w tym roku podejrzeć ich w podobnym momencie, bo do tej pory takiego czegoś nie widziałem u zimorodków.
Fajnie jak by udało Ci się ustrzelić zaręczyny. Ja w tym roku liczyłem na takie kadry, ale dziś byłem sprawdzić rzeke i okazało się że już nie mam czatowni. Albo jakiś życzliwy się trafił ,albo po prostu odpłyneła ze względu na bardzo wysoki poziom wody.
W ostatnią sobotę wybrałem się do czatowni nad jeziorko.Pobudka o 3 - oj nie chciało się wstawaćKawa i w drogę.Gdy dotarłem na miejsce było jeszcze ciemno .20 minut na pieszki lasem i jestem pod czatownią.Gdy się zaczęło rozwidlać pierwsze rozczarowanie - od ostatniej wizyty szuwarki urosły. No to kiepsko. Nie czas na ścinanie bo byłby stracony wyjazd.Raz tak sobie rankiem bladym wyciąłem trawę to już w tym dniu nie zobaczyłem nic oprócz żab
Ten wypad zaplanowałem sobie na zimorodka. Od 6 rano do 11 tylko go słyszałem jak przelatywał i zanosił żarcie do gniazda , pewnie dla samiczki, może wysiaduje już jaja.No nic. Kawa w termosie,jakieś orzeszki i czekanie na przylot innych skrzydlatych. Ok 7 przyleciało kilka czapli siwych, ale ulokowały się po przeciwnej stronie jeziorka, blisko tamtejszych szuwar. Tło nieciekawe i daleko...ok 80 m może kilka mniej ...
Jedna z nich po pewnym czasie zaczęła się zbliżać powoli.Niestety, wyczaiła jakieś jedzonko i dobre kilkanaście minut stała tak bez ruchu..
294.
Czapla siwa - wyczekiwanie by bogdan l, su Flickr
W pewnej chwili nastąpił atak na ofiarę
295.
Atak by bogdan l, su Flickr
Pochwycenie ofiary..
296.
pochwycienie by bogdan l, su Flickr
w dziobie szamoce się coś ale z tej odległości nie widzę co..
297.
już coś ma by bogdan l, su Flickr
Następuje kilkakrotne płukanie, oczyszczenie z glonów i smaczna przekąska jest gotowa do spałaszowania..
298.
świerza przekąska poranna by bogdan l, su Flickr
Po zjedzeniu ku mojemu zaskoczeniu przyleciała pod czatownię -dystans ok 20 m .Tylko te szuwarki- przeszkadzajki
299.
Airone cenerino arrivo.Przylot czapli siwej pod czatownię. by bogdan l, su Flickr
I nastąpił relaks , z pól godziny miałem ją na tej odległości.Niestety nie podeszła bliżej obiektywu.Ja popijałem kawę a ona z ciekawością przyglądała się czatowni .
300.
relax by bogdan l, su Flickr
300 fajna ze względu na malowane tło, pomimo że najbardziej statyczna.
Kilka zdjęć mojej czatowni nad jeziorkiem.To jedno z dwu jeziorek utworzonych na naturalnych wodach gruntowych.Zapisy mówiące o nim sięgają 1240 roku z tego co pamiętam.Moje nie grzeszy wielkością, natomiast główne jest dużo większe, głębsze i bardziej zarośnięte od strony brzegów.Więc tam ptactwa zdecydowanie więcej ,ale też praktycznie nie ma możliwości zrobienia ciekawych zdjęć.
Zdjęcie niżej nie jest mojego autorstwa, pokazuje część głównego jeziora zrobionego z pokładu śmigłowca.To tylko połowa tego jeziora.Mojego mniejszego już nie zrobili![]()
301.
lago di porta by bogdan l, su Flickr
Patrząc w stronę gór , za tym oddalonym nasypem jest właśnie ten duży zbiornik.A to widok już mojego małego jeziorka, trzcina ścięta ,ale już odrasta co powoduje stan podniesionego ciśnienia
302.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
Następne zdjęcia to widok przez otwory na obiektywy.od prawej do lewej.
303.
304.
305.
306.
Właśnie tam , po drugiej stronie ,gdzie widać przeschnięte sitowiska - przylatują teraz czaple - ostatnie pokazane zdjęcia polującej czapli.
Z lewej strony widać część mojej czatowni , znajduje się ona pod drzewem, więc mniej widoczna dla ptaków i ludzi![]()
307.
postawiona czatownia jeszcze nie zarosła naturalnie, ale za 2-3 tyg od strony jeziora w ogóle nie będzie widoczna.Z lewej strony dobudowałem prowizoryczny parawanGdy przychodzę jak już świta , ptaki mnie nie widzą.Ale staram się być na miejscu jeszcze jak jest ciemno. Latem nawet o 3 w nocy już jestem, bo potem , gdy budzi się dzień najdrobniejszy trzask gałązki, powoduję paniczną ucieczkę ptaków nocujących tam - i mogę sobie spokojnie wtedy wypić kawę, poopalać się i wrócić do domu
308.
To z 301 to wydobisko jakiegoś kamienia? Marmur?
Sama miejscówka ładnie wygląda, choć trzeba zastosować pare trików na ładne tła.
Pierwszy sfotografowany dzięcioł w moim ogrodzie.Przytachałem spruchniały konar , osadziłem w tamtym tygodniu i co dzień wtykałem w niego orzeszki i laskowe i ziemne. po 3 dniach zaczęły mi znikać - znaczy coś wyjada. Stawiałem na sójki,ale nie............Wczoraj po pracy siadłem w ogrodowej czatowni ok 18 wieczorem i po ok 20 minutach sikorki i kapturki uciekły nie wiedzieć czemu. Coś je wypłoszyło. Po chwili pięknym lotem z pobliskiego drzewa przyleciał ON.Od razu dorwał się do moich orzeszków, co ciekawe wyjadał orzeszki ziemne. to trwało ok 15 minut, potem odleciał. Dziś wróciłem wcześniej , przygotowałem aparat w czatowni , powtykałem orzeszki i nie czekałem długo - po pół godzinie przyleciał piękny samiec.Udało mi się zrobić 5 zdjęć.I jak to bywa -pobliskie zabudowy tętnią życiem i ktoś zamykał okno i to go wypłoszyło. Ale widać że mu się spodobało i posmakowało, więc liczę że będzie częstym gościem i zapozuje nie raz do zdjęć.
309.
dzięciol pstry duży, samiec by bogdan l, su Flickr
--- Kolejny post ---
To na tym zdjeciu to miejsce wydobycia pewnego rodzaju kamienia , Sasso di tufo. Rodzaj kamienia z dziurami, stosowany do budowy murów, kominków, i czego dusza nie zapragnie
O te parę trików to bym się z chęcią dowiedziałJeśli to nie tajemnica. Ale żeby uzyskać piekne jednolite tło niestety nie mam tak dużego prześcieradła żeby rozłożyć nad jeziorem
żart oczywiście, choć spotkałem w sieci filmiki pokazujące jak zrobić jednolite tło przy fotografowaniu ogrodowych ptaków
ale mnie to nie rajcuje. wolę naturalne jakie by ono nie było. Choć zapewne uzyskanie ciekawego tła to trudna sztuka do opanowania.I oczywiście dobra stałka
500, 600 mm
![]()
Patrząc na miejscówke to w wielu przypadkach główne trzciny sa tak daleko że powinieneś mieć szanse na budyń w tle. Ale nie zawsze trzeba robić ze światłem, Przy porannej rosie w przypadku bliższych trzcin mając je w tle na bliższej odległości do ptaka, możesz uzyskać fajne bliki.
Zapomniałem napisać o pływadełku, bo jeśli masz możliwość (bezpieczeństwo + zgoda parkowych władz) to to było by super rozwiązanie.