Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Domyślnie CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Cytat Zamieszczone przez lolek2016 Zobacz posta
    wszak prościej - zapytać
    Z pewnością prościej, ale ja nie o tym. Zaczynasz pytać głębiej, nie mając wiedzy o podstawach. Jak na razie nie widzę, by Ci je ktoś tu wyłożył, a zaręczam Ci, że nie zrozumiesz, albo nie zrozumiesz w sensie praktycznym, udzielanych na Twoje pytania odpowiedzi, jeśli wcale nie tak trudnych podstaw nie zgłębisz. Ale życzę powodzenia. Howgh.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Zastanowił mnie ten obiektyw "EF 50" z napisem macro... może chodzi o taki Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro - Canon Polska ?
    Odwzorowanie 1:2, więc troche brakuje do prawdziwego... ale faktycznie, jak sie uprzeć, to może i być do portretu!
    Bo wiesz, Canon ma kilka obiektywów "EF 50" - 1.2, 1.4, 1.8 z dwóch wersjach... Do tego jeszcze ten 2.5. Aha, no i był jeszcze 1.0, ale w Twojej sytuacji to raczej nie jest "must have".

Tez myślałem, że to może być ten 50 2.5 macro... Ale oferta w tej cenie o jakiej kolega wspomnial jest tylko jedna. Wrzucę linka choć pewnie niedługo zniknie ta strona i będzie ślepy odnośnik: https://saturn.pl/foto-i-kamery/lust...5-is-stm-ef-50
    Z opisu nie wynika za bardzo co to jest ale po wyglądzie jest to 50 stm.
    Niestety, zwykle obiektywy do lustrzanek bez "specjalnych zabiegow" nie ostrzą z 2cm... 20cm to raczej minimum...
    Tą 50 spokojnie zrobisz i portret i trochę wąski krajobraz, coś fajnego w mieście... Jakość jest niezła. Za te pieniądze nawet bardzo dobra.
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Z pewnością prościej, ale ja nie o tym. Zaczynasz pytać głębiej, nie mając wiedzy o podstawach. Jak na razie nie widzę, by Ci je ktoś tu wyłożył, a zaręczam Ci, że nie zrozumiesz, albo nie zrozumiesz w sensie praktycznym, udzielanych na Twoje pytania odpowiedzi, jeśli wcale nie tak trudnych podstaw nie zgłębisz. Ale życzę powodzenia. Howgh.
    Uwierz mi podstawy mam zgłębione, w końcy moja cyfrówka sony "daje radę" na stockach, przy ustawieniach automatycznych i braku znajomości podstaw nie sądzę żeby zdjęcia przechodziły. Jednak jeśli nigdy nie używałem lustrzanki i obiektywów, więc pytam o podstawy. Howgh.

Odnośnie zestawu, o któy pytam to jest ten
    https://saturn.pl/foto-i-kamery/lust...5-is-stm-ef-50

Andrzej XM dziękuję, o to mi chodziło
    20-25 cm jest wystarczające. wąski krajobraz, też przejdzie, od czego są programy do klejenia
    Ostatnio edytowane przez lolek2016 ; 01-02-2016 o 23:08

Początki nałogu Awatar eleroo

Kurde, porąbało mi się z 450D, wybaczcie. <emotka wyrażająca głęboką skruchę> W sumie to rzeczywiście w porównaniu 550d nie ma wielkiej różnicy, no jest więcej fpsów. Reszta to mało istotne pierdoły typu machany ekranik, choć ten do makro może być przydatny. Nie wiem, dla mnie to zupełnie zbędne głupoty, ale ponoć ludzie żyć bez tego już nie potrafią.

Jak Andrzej wyżej napisał, ta pięćdziesiątką nie podejdziesz tak blisko. Jak chcesz fotografować z 2cm lustrem, to potrzebujesz obiektywu makro, pierścienie by się też przydały. Jest doskonała manualna Wołna 50mm f2.8 na m42, dokupujesz do niej metalowe kółko (adapter m42-EOS zwykły, bez żadnych chipów i innych gówien) i masz zestaw do makro, że hoho a i portret ładnie tym szkiełkiem wychodzi. Pierścienie będą Ci potrzebne do osiągnięcia znacznych powiększeń, z tej Wołny chyba 4:1 da się nawet wycisnąć.
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 02-02-2016 o 00:42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Kurde, porąbało mi się z 450D, wybaczcie. <emotka wyrażająca głęboką skruchę>
    Nie zaryzykuję pytania o istotne różnice między 450d i 700d, bo tu już możnaby dyskutować

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Jest doskonała manualna Wołna 50mm f2.8 na m42, dokupujesz do niej metalowe kółko (adapter m42-EOS zwykły, bez żadnych chipów i innych gówien) i masz zestaw do makro, że hoho a i portret ładnie tym szkiełkiem wychodzi. Pierścienie będą Ci potrzebne do osiągnięcia znacznych powiększeń, z tej Wołny chyba 4:1 da się nawet wycisnąć.
    A jak już szkiełko M42, to pierścienie też M42, w granicach 20zł (jak najbardziej "ruskie", bez dodatków typu popychacz przysłony), w sumie zamiast szukać "legendarnej" Wołny (w dobrym stanie i dobrej cenie) można zacząć od bardziej popularnego (i tańszego) Industara 61 L/Z, jakieś stare porównanie: Volna 9 vs Industar 61 L/Z
    Zastrzeżenie: Wołna to obiektyw "macro", Industar - "ogólnego przeznaczenia", nie ma tak małej odległości minimalnej jak Wołna. Więcej (po polsku) na temat tego Industara: Industar-61L/3 - MC 2.8/50 - terrarium.pl

Początki nałogu Awatar eleroo

A tak tak, jak najbardziej pierścienie też m42, normalne, nakręcane tuleje, nie żadne fikumiku. Tę Wołnę znam akurat osobiście bo mieszkała u mnie 15 lat, ale że nie używałam jej dużo to przy zeszłorocznej akcji pt. "pozbywam się zbędnych klamotów" poszła do ludzi, którzy jej teraz używają non stop. Makro to ogólnie zupełnie nie moja bajka, ale to szkło jest bardzo fajne nie tylko do tego i z cyfrzakami też pięknie współpracuje. Bokeh ma bardzo łagodny, mięciutki i wspaniałe mikrokontrasty. Może robić za dwa w jednym, czyli makro i portret na kropie Optycznie niczego jej nie brakuje, no i ma wbudowaną osłonę przeciwsłoneczną Industara nie znam, nie używałam, ale po kilku rzutach oka widzę, że może być wart uwagi jak najbardziej

Miasto
    Szczecin

znalazłem ciekawą stronę z porównaniem zdjęć robionych różnistymi obiektywami
    PeBnowymiarowe zdjcia z tysi&#x281;cy obiektywów i aparatów :: Pixel-Peeper

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Fajna strona, no to teraz wstaw w wyszukiwanie np. 450d (przepraszam mogłem się powstrzymać ), 550d, 700d i zobacz, jakie zdjęcia można zrobić tymi aparatami

Miasto
    Szczecin

tak już na zakończenie - podsumowując, nabyłem w drodze kupna powyższy zestaw canona zostałem Canonierem

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów