Ha, na forum Canona pytasz co myślą o Nikonie
Oczywiście Nikon do piachu
Sam mam co prawda Nikona D60 ale go już nie używam
Mam jeszcze jedną propozycję inną niż wszyscy. Sam lubię robić zdjęcia kwiatków, pająków, motylków, biedronek i innych takich roślinno-zwierzęcych pierdółek, i dla mnie bardzo dobrze się sprawdza w tej roli Sigma 70-300 APO DG Macro. Robisz fotki na długiej ogniskowej, nie musisz podchodzić na 30 cm do celu, tym samym minimalizujesz ryzyko spłoszenia gada. Długa ogniskowa ma tez do siebie to że spłyca głębię ostrości, i np. trawa na drugim planie, mimo że jest blisko już jest rozmyta. Swoich fotek nigdzie nie sprzedaję co prawda, ale jak podasz mi jakiś namiar na siebie mogę ci parę takich fotek przerzucić np. mailem lub ew. dam ci namiar na profil na FB gdzie ich sporo zamieściłem.
Do moich pierwszych fotek takiej drobnicy używałem 1000D + 70-210/4, i też fajnie wychodziło.
Aha, a co do zakupu, zdecydowanie poleciłbym ci nie kupować takiego gotowego zestawu, tylko poszukać używanego sprzętu w dobrym stanie np. na Allegro czy OLX i skompletować go samemu. Na forum wszyscy starają się być bardziej profesjonalni niż taki Richard Avedon, a przecież nie zawsze o to chodzi.
A i jeszcze jedno - tego 50/1,8 nie kupuj w wersji II. Miałem i mi się rozleciał w trakcie wykonywania zdjęciaTeraz mam 50/1,8 STM i jest OK.
Pozdrawiam
Yanc