Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

Domyślnie Odp: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Ha, na forum Canona pytasz co myślą o Nikonie

Oczywiście Nikon do piachu
    Sam mam co prawda Nikona D60 ale go już nie używam

Mam jeszcze jedną propozycję inną niż wszyscy. Sam lubię robić zdjęcia kwiatków, pająków, motylków, biedronek i innych takich roślinno-zwierzęcych pierdółek, i dla mnie bardzo dobrze się sprawdza w tej roli Sigma 70-300 APO DG Macro. Robisz fotki na długiej ogniskowej, nie musisz podchodzić na 30 cm do celu, tym samym minimalizujesz ryzyko spłoszenia gada. Długa ogniskowa ma tez do siebie to że spłyca głębię ostrości, i np. trawa na drugim planie, mimo że jest blisko już jest rozmyta. Swoich fotek nigdzie nie sprzedaję co prawda, ale jak podasz mi jakiś namiar na siebie mogę ci parę takich fotek przerzucić np. mailem lub ew. dam ci namiar na profil na FB gdzie ich sporo zamieściłem.

Do moich pierwszych fotek takiej drobnicy używałem 1000D + 70-210/4, i też fajnie wychodziło.

Aha, a co do zakupu, zdecydowanie poleciłbym ci nie kupować takiego gotowego zestawu, tylko poszukać używanego sprzętu w dobrym stanie np. na Allegro czy OLX i skompletować go samemu. Na forum wszyscy starają się być bardziej profesjonalni niż taki Richard Avedon, a przecież nie zawsze o to chodzi.

A i jeszcze jedno - tego 50/1,8 nie kupuj w wersji II. Miałem i mi się rozleciał w trakcie wykonywania zdjęcia Teraz mam 50/1,8 STM i jest OK.

Pozdrawiam
    Yanc
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez lolek2016 Zobacz posta
    W 700D plusem dla mnie jest uchylny wyświetlacz, minusem tylko 18Mpx
    Obok masz wątek o specyfikacji najnowszej super-hiper profesjonalnej lustrzanki Canona (1dx mk II), która ma "tylko" 20Mpix, co już zaczęło budzić zdziwienie niektórych kolegów
    18-135 jest bardziej uniwersalny, bardziej "do wszystkiego" niż 18-55 (i jeśli o nim myślisz, to w wersji STM, podobnie jak 50/1.8 - różnica w ceni jest na tyle niewielka, a opinie użytkowników 50 STM na tyle pozytywne, że w tej chwili raczej nie warto myśleć o 50/1.8 II).

A nawiązując do porady o 550d - w 600d też masz uchylany wyświetlacz

Jest spora szansa, ze nie zauwazysz roznicy miedzy 24 a 18Mpix. Wszak to w przyblizeniu 15% pixeli na boku wiecej lub mniej. Wiecej zalezec bedzie od ostrosci obiektywu. Nikonowego 24-105 nie znam wiec nie powiem. Przed prawie dwoma laty mialem w rekach 3200, 5200, 100D i 700D. W Nikonach "nie lezalo" mi menu i przyciski. Wybor miedzy 100D a 700D byl juz trudniejszy. Choc jak powiedziano wyzej i mowi to kazdy - podobno odchylany ekran to czasem sprawa zycia i smierci. Wzialem koniec koncow 100D. Troche gorszy af do zdjec ale troche lepszy w lv i do filmow. Co na pewno moze pomoc Ci w makrotografii - dotykowy ekran. W trybie lv - tak gdzie dotkniesz palcem na ekranie - tam ustawi ostrosc. Ani 60D ani 550D ani Nikon 5200 tego nie maja (Canon wprowadzil go od 650D). No ale jest to jakis tam bajer za ktory sie placi. Latwiej zrobic dobre zdjecie bez tego bajeru za to majac lepszy obiektyw. Stad zaproponowalem wczesniej takiego 550D. Jakosc matrycy i procesora bardzo podobna... Roznicy raczej nie zauwazysz. A prawie 1000 zl zostanie. Co do 18-135stm to jest bardziej uniwersalny niz 18-55stm ale to podobna klasa-sa ok. Jak ma byc na wycieczki - przyda sie bardziej. Ten zestaw o ktorym wpominales jest na szczescie z 50STM czyli z ta nowa wersja. 70-300 macro... kiedys mialem na analoga z 28-200 macro i powiem, ze przyjemnie sie tym robilo. Tu kolega proponuje 300 i jeszcze mnoznik 1.6 wiec w sumie prawie 500... No jest to jakas opcja. Na pewno bedzie uniwersalnie. Tylko jak widac na 300mm szalu rozdzielczosci to nie bedzie...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Początki nałogu Awatar eleroo

r_m no weź nie świruj, że nie dostrzegasz dlaczego 5d tak a 550d nie No i z tym "lepsze coś starszego" to tak było za starych dobrych analogowych czasów, kiedy to "matrycę" do aparatu wstawiało się praktycznie dowolną. Teraz to już nie jest takie proste i oczywiste Moim zdaniem nawet ten zaoszczędzony tysiak nie zmieni wiele w kwestii szkieł, bo porządna szklarnia potrzebuje więcej by do niej dołożyć. No chyba, że kolega pójdzie w Tamrona 17-50 f2.8 VC zamiast tego kita.

Lolek i Canon 700d i ten Nikon będą dla Ciebie okej, aczkolwiek nie wiem jak ze szkłami do tego Nikonka, bo żeby wycisnąć max z tej matrycy potrzeba będzie naprawdę wysokorozdzielczych szkieł. Bez nich to ta 24mpix matryca Ci po nic jest, mało tego może czasem sprawiać kłopoty.
    Wychylane ekraniki i te inne to się przydają głównie w studio albo na koncertach, bo na zewnątrz to mało co na nich widać o ile nie jest bardzo buro, ale tu na forum ludzie są nimi zachwyceni. Jeśli masz czas i chęci szukać jakiejś dobrej używki, to warto pójść w tę stronę. Zapytałeś czy 700d z tym zestawem szkieł sie nada do Twoich zastosowań. Nada się. Ten Nikon też się nada. My tu sobie wymyślamy po prostu różne warianty w stylu "na co wydać czyjeś 2,5k"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    My tu sobie wymyślamy po prostu różne warianty w stylu "na co wydać czyjeś 2,5k"
    Dokładnie I nie należy traktować śmiertelnie poważnie wszystkiego, co "różne ludzie" wypisują na forach
    A ja dalej nie wiem, czym tak istotnym różni się 700d od 550d, że ten pierwszy jest dobry, a drugi to staroć

Miasto
    Szczecin

ciekawie się Was czyta
    Czyli reasumując, wychodzi, że obiektyw 18-55 IS STM do krajobrazów się nada, a EF 50 jak sie nie rozpadnie - do portretów bo jest zamazana GO tak? czy ta 50. ostrzy również do do krajobrazów, czy tylko portrety z małą głębią? czy zrobię nią np. portret gałązki z rozwijającym się pączkiem z odległości 2 cm?

Początki nałogu
    Miasto
    WN

ciekawie się Was czyta
    Czyli reasumując, wychodzi, że obiektyw 18-55 IS STM do krajobrazów się nada, a EF 50 jak sie nie rozpadnie - do portretów bo jest zamazana GO tak? czy ta 50. ostrzy również do do krajobrazów, czy tylko portrety z małą głębią? czy zrobię nią np. portret gałązki z rozwijającym się pączkiem z odległości 2 cm?
    No I przepraszam, czy nie mówiłem, że trzeba poczytać o fotografii i prostych zależnościach np. czas-przysłona-ISO? Do tego o właściwościach obiektywów (hint: minimalna odległość ostrzenia, minimal focus distance) oraz o naprawdę nieskomplikowanym zagadnieniu głębi ostrości. I w dodatku zdradzę największy sekret, ciii..., to wszystko jest w internecie do przeczytania za darmo!

Miasto
    Szczecin

wszak prościej - zapytać

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Dokładnie I nie należy traktować śmiertelnie poważnie wszystkiego, co "różne ludzie" wypisują na forach
    A ja dalej nie wiem, czym tak istotnym różni się 700d od 550d, że ten pierwszy jest dobry, a drugi to staroć
    jeśli się nie różnią to pewnie oba są starociami
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

wszak prościej - zapytać
    Też tak uważam. Lepiej porozmawiać niż ryć w internecie samemu. Nikt nie ma przecież obowiązku odpowiadania.

Z 2 cm to nie, ale 50 STM z ćwierci metra się uda, a z 50II trochę dalej. Dostaniesz z STM obrazek na matrycy wielkości 21% rzeczywistej. (A z kita nawet 36%, sporo lepiej niż 18-135.) 50II się rozpada samoczynnie, ale zwykle nie wcześniej niż po 2-3 latach, jak się go nie bije.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów