1-nki mierza przy F8 (tzn jak obiektyw ma jasnosc F8). Oczywiscie chodzi o to ze ewntualnego bledu pomiaru przy wiekszej przyslonie nie widac.Zamieszczone przez Wini
Marcin
1-nki mierza przy F8 (tzn jak obiektyw ma jasnosc F8). Oczywiscie chodzi o to ze ewntualnego bledu pomiaru przy wiekszej przyslonie nie widac.Zamieszczone przez Wini
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Tak to prawda różnica cenowa zobowiązuje ,ale porównanie Fiata z Alfaromeo to przesada nie ma aż takiej róznicy między tymi markami. 5D winno być porównywane do BMW lub Audi.Zamieszczone przez soki
To jest przykład zagubionego punktu ostrości, ostrzone było na oku a ostrość wypadła na oparciu fotela.
Zdjęcie zrobione obiektywem 28mm 1,8 przy przesłonie 2,8.
a poza wschodem i zachodem słońca to w jakich sytuacjach robisz foty pod słońce? jest to nieco chora sytuacja dla obiektywu i autofocus'a. ba - nawet teoretycznie możesz w ten sposób aparat uszkodzić - było chyba o tym na CB. druga sprawa to oczy. współczuję - pod słońce to sobie wzrok załatwisz lepiej niż ślęcząc przy kompie.Zamieszczone przez bartosz108
PS. działa lepiej (autofocus w 5D). ale pod słońce raczej nie robię :-) iczek coś*narzekał z autofocusem w 5D, ale o co chodzi to nie wiem.
gra i buczy bebop
Skąd pewność że to wina leży po stronie sprzętu?Zamieszczone przez bartosz108
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
piast9 - efekt wiary w siebie to czyni :-)
gra i buczy bebop
Panowie sprawa nie jest w jednym zdjęciu. To przykład.
Problem zaczyna się kiedy z sesji zamiast wybierać najlepsze ujęcia, wybieram ostre zdjęcia!!! Jasne, że mogę się pomylić raz czy dwa, ale czasem cała seria jest do bani, i nie koniecznie pod słońce jak widać na załączonym zdjęciu.
AF w 5D jest moim zdaniem gorszy niz w 10D. 20D mialem za krotko, ale przyznam, ze z 5D robie wiecej nieostrych zdjec niz poprzednio. nie mam czasu zastanawiać się po czyjej stronie lezy wina, bo mi sesje uciekaja
Niemniej AF w 5D to nie zadna rewelacja.
no to miałeś rewelkę*w 10D ;-)
gra i buczy bebop
olej autofocus przy ostrzeniu pod słońce, rób to ręcznieZamieszczone przez bartosz108
![]()
inna sprawa, że w ciemnym tunelu cyfrówek z crop'em ostrzenie manualne to horror.
gra i buczy bebop