Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 101

Wątek: czy w EOS 5D auto focus działa lepiej niż w 20D ??

Domyślnie

I jeszcze jedno. Aparaty chyba potrafią odwdzięczać się, za to, że używa się ich do celów, do których zostały wyprodukowane Gdy posiadałem 20D za każdym razem gdy robiłem jakiś test i później wlepiałem gały w 1000-procentowe powiększenie na ekranie, to zawsze czgoś się dopatrywałem. Ale kiedy robiłem zdjęcia pięknej kobiety czy uroczego pejzażu, to zdjęcia zawsze były ostre, bez winiety, ziarna, brudów na matrycy i innych pożeraczy fotograficznej pasji. Gdy kupiłem 5D postanowiłem, tak jak kiedyś robiłem to z analogami, wyjść na spacer i tam sprawdzić jego możliwości. Tak jak napisał Cichy - wówczas okazało się, że wszystko jest ok.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Potwierdzam, też sprawdziłem. Jakkolwiek, da się to korygować elektronicznie.
    Zastanawiam się, czy to wynika z zasłanianiem brzegów apertury, na które patrzą kliny, czy nie jest czasem coś, co na photozone.de nazywają resztkową (residual) aberracją sferyczną, objawiającą sie zmianą ogniskowej przy przesłanianiu obiektywu.

Ale wciąż mam pytanie: czy kliny ciemnieją od jakiejś wartości przysłony?? Czy raczej od jakiegoś kąta wychodzącej z obiektywu wiązki? Drugie wydaje mi się bardziej prawdopodobne.
    No raczej powinno od kąta, ale dziwnym trafem WSZYSTKIE posiadane przeze mnie obiektywy, przy każdej ogniskowej, dają efekt ciemnienia przy w zasadzie identycznej przysłonie. I nie bardzo to rozumiem. Bo taka np. Tokina 12-24 ma małą (do cropa) soczewkę tylną, która przy ustawieniu na 22 jest cofnięta w głąb obiektuwu na dobre 3cm.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna Awatar radekbo
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Przychylam sie do pytania kierujac je do posiadaczy 5D.
    Czy zauwazyliscie duza roznice w AF 5D w porownaniu do waszego wczesniejszego body (300D, 350D, 10D, 20D)??? Czy posiadane przez was szkla zaczely lepiej pracowac z 5D??? A moze gorzej?
    Miałem 300 D , mam 5D i AF w 5D działa fantastycznie w porównaniu do 300D. Ostrość jest faktycznie tam, gdzie chcesz. Testowałem z obiektywem 70-200 Sigmy i w przypadku pracy z 300D ostrość była prawie zawsze z tyłu obiektu, a w przypadku 5D jest tam gdzie chcę

Domyślnie

Nadeszło nieuniknione i zakupiłem 5D.
    Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, plastyka zblizona do przystawek średnioformatowych, bardzo mała głębia.
    Ludzi jeszcze nie robiłem, jak ją przećwiczę to napiszę coś więcej.
    Zrobiłem mały test ostrości i wypadł nadzwyczaj dobrze, ale najważniejsze jak się sprawdzi na sesjach!
    Pozdrawiam

Domyślnie

piatka na sesjach sprawdza sie dobrze. moj egzemplarz mial FF, wedrowal do serwisu, wiec poczatki byly lekko stresujace i niezbyt przyjemne. nie czuje zadnej roznicy na plus w czulosci w stosunku do 20d, bo z dwudziestki bylem zadowolony w pelni. zawsze 100% ostrych klatek. jedna tylko sprawa mnie nieco irytuje, 1v ma jakies szesc lat, staroc niby, jak zapinam do niego 100/2.8 albo 200/2.8 to czuje ze praca silnika jest duzo spokojniejsza, zero kluczenia. w piatce i dwudziestce niestety nie zawsze, wiec musze przeostrzac kilkakrotnie. oczywiscie mowie o ostrzeniu jednym wybranym punktem, najczesciej skrajnym prawym bo portrety glownie robie.
    pozdrawiam,
    zby

Bywalec

Domyślnie

Robiłem ostatnio dużo zdjęć reportażowych (i.e. ślubnych) na zmianę 5D i 20D i muszę powiedzieć, że AF w obu tych aparatach to jednak nie jest ideał (szczególnie w nienajlepszych warunkach oświetleniowych). Tak dużo się mówi jaki 5D jest świetny sprzęt, i z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie jest świetny - tylko że ten AF...

W ogóle miałem ciekawy problem, bo zarówno 5D i 20D mi się "zacinały" (chodzi o AF) i nie chciały pstrykać - mimo, że było (przynajmniej migało) potwierdzenie. Za to w MF był OK. Możliwe, że jeszcze coś tutaj psuło 580EX, bo nie sprawdziłem czy w aparatach był najnowszy firmware.

Aha - robiłem 17-40, 50/1.8, 100/2 i 28-300 (ten taki duży biały

Nurtuje mnie pytanie - czy 45 punktowy system z jedynek jest duzo lepszy od tego z 5D, czy nie ma sobie co głowy zawracać?
    DSLRs & lenses

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj

Nurtuje mnie pytanie - czy 45 punktowy system z jedynek jest duzo lepszy od tego z 5D, czy nie ma sobie co głowy zawracać?
    IMO jeśli raz spróbujesz pracy z 1DMkIIn, to do reporterki nie będziesz chciał nic innego :-) To jest aparat stworzony dokładnie do tego - AF puszki + dobre szkło tworzą piekielnie szybki zestaw. Miałem bądź mam okazję focić praktycznie wszystkimi puchami Canona i 1D po prostu jest w te klocki najlepszy. Focus jest szybki i pewny a śledzenie ruchomych obiektów to czysta poezja. Ostatnio miałem okazję nieco pofocić 5D i focus tej puchy (nie mówiąc już o moim 30D) nie dorasta do pięt "jedynce". Jak dla mnie taka jakość focusa jaką prezentuje 1D to po prostu ideał :-).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec

Domyślnie

Tylko dla mnie jest jeszcze jedna kwestia krytyczna - dźwięk spustu a'la AK-47 nie wchodzi w grę: śluby, reporterka, imieniny cioci (a co - każdemu sie zdarza ) etc.

Pod tym względem (i pod wieloma innymi) 5D jest jak marzenie. Tylko ten AF.

Może Canon wypuści jakiś 1DsMkIII, który będzie nowoczesny i cichy (bo dwójeczka to IMVHO zawracanie głowy, już lepiej sobie 5D i 1dMkIIN sprawić).
    Ostatnio edytowane przez Mikołaj ; 08-05-2006 o 17:47
    DSLRs & lenses

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj
    Może Canon wypuści jakiś 1DsMkIII, który będzie nowoczesny i cichy (bo dwójeczka to IMVHO zawracanie głowy, już lepiej sobie 5D i 1dMkIIN sprawić).
    1Ds z założenia nie jest aparatem reporterskim, tylko nastawionym na najwyższą jakość obrazowania i nie sądzę, żeby Canon szedł w kierunku robienia z tego modelu szybkostrzelnej armaty - po to jest 1D..
    A dźwięk 1D wcale nie jest taki nieznośny - no chyba, że w kościele przestrzelisz serię z pełną prędkością :-) :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Analogowe jedynki byly i tym i tym, i Canon zgodnie ze swoimi zapowiedziami dazy do unifikacji linii 1D/1Ds w jedna puszke jak za dawnych czasow...
    ...

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów