Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: czy w EOS 5D auto focus działa lepiej niż w 20D ??

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Przy dobrym świetle mogłoby działać i z ciemniejszym, ale canon wybrał za nas.
    Nie zgadzam się z tym. Klin optyczny ciemnieje na amen przy określonym f niezależnie od ilości padającego światła. To jest główna przyczyna ograniczenia jasności obiektywów przy pracy AF. Oczywiście sama ilość światła też gra rolę, ale mniejszą.

Analogie klina na matówce i czujnika AF można pociągnąć dalej, tak jak w wątku z matówkami od Andee'go. Można zrobić taką matówkę w której ciemnienia brak i przy f:12, ale kosztem mniejszego skosu klinów czyli mniejszego rozsunięcia połówek obrazu przy danym rozostrzeniu. To z kolei, dla zachowania precyzji ostrzenia, wymaga zastosowania w czujniku fazowym linijek CCD o większej rozdzielczości. Tu z kolei znowu wdeptujemy niestety w ich czułość bo pixele linijki mniejsze. Jak się nie obrócić to **** z tyłu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

D@niel
    Guest

Domyślnie

Zdecydowanie jestem zdania że (przynajmniej w moim egzemplarzu 5D) praca focusa jest tragiczna ! Zdjecia czesto nieostre a focus sie po prostu gubi. Jest do tego stopnia juz zdesperowany ze mam ochote wymienic tą puche , tylko pytanie na co ? Jestem mocno zawiedziony. Nie odsyłałem jeszcze aparatu do serwisu bo jest mi potrzebny ale gdy tylko tam trafi ,a panowie w Canonie powiedzą ze wszystko jest w normie (tak jak potrafią) to pozbywam sie 5D.Cholera człowiek wydaje tyle forsy na aparat a tu jeszcze takie coś sie przytrafia. Na początku myslałem że to wina Tamrona więc wymieniłem na 24-70 i jest lepiej , lecz dalej do ideału daleko.Ciekawe czy ktoś jeszcze ma takie problemy, czy tylko ja mam felerną sztuke.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No popatrz. A ja negatywnie nastawiony po pierwszych testach "tablicowo-cegłowych" dziś w zasadzie pierwszy raz wyszedłem w plener i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Żadnej nieostrej fotki, aparat zawsze ostrzył tam, gdzie chciałem. Kamień z serca
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Nie zgadzam się z tym. Klin optyczny ciemnieje na amen przy określonym f niezależnie od ilości padającego światła. To jest główna przyczyna ograniczenia jasności obiektywów przy pracy AF.
    E, no moment... to niech sobie ciemnieje Ale po co sztucznie ograniczać? Wystarczy w instrukcji napisać, że "gwarantowana" (no, w przypadku Canona to ten cudzysłów dość mocny ) precyzja AF zmniejsza się z malejącą ilością światła, osiągając zero w okolicach np. f/9.5 :-D A nie jakieś sztuczne ograniczenia...

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Muflon.. popieram!!! Panowie nalać mu wina... i prezesem "Swietlistego Canona" mianować !!
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Iczek, może masz uszkodzoną puchę? Miałem 10D i po przesiadce na 20D odetchnąłem z ulgą. AF był zdecydowanie lepszy. Później po przesiadce na 5D odetchnąłem jeszcze raz. Znów precyzja znacznie się poprawiła. I nie piszę tego po przestrzeleniu 100 czy 500 klatek na testach. Precyzja AF w 5D jest zdecydowanie większa niż w 10D czy 20D..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    E, no moment... to niech sobie ciemnieje Ale po co sztucznie ograniczać?
    Pobawiłem się trochę czerniejącymi klinami tak z ciekawości. Gdy ustawię ostrość na kliny na pełnej dziurze i przymykam przesłonę to kliny ciemniejąc się rozjeżdżają.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Pobawiłem się trochę czerniejącymi klinami tak z ciekawości. Gdy ustawię ostrość na kliny na pełnej dziurze i przymykam przesłonę to kliny ciemniejąc się rozjeżdżają.
    Potwierdzam, też sprawdziłem. Jakkolwiek, da się to korygować elektronicznie.

Ale wciąż mam pytanie: czy kliny ciemnieją od jakiejś wartości przysłony?? Czy raczej od jakiegoś kąta wychodzącej z obiektywu wiązki? Drugie wydaje mi się bardziej prawdopodobne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D@niel
    Jest do tego stopnia juz zdesperowany ze mam ochote wymienic tą puche , tylko pytanie na co ? Jestem mocno zawiedziony. (...) Cholera człowiek wydaje tyle forsy na aparat a tu jeszcze takie coś sie przytrafia.

Cos mam glupie przeczucie ze z Nikona D200 bylbys zadowolony .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D@niel
    Zdecydowanie jestem zdania że (przynajmniej w moim egzemplarzu 5D) praca focusa jest tragiczna ! Zdjecia czesto nieostre a focus sie po prostu gubi. Jest do tego stopnia juz zdesperowany ze mam ochote wymienic tą puche , tylko pytanie na co ? Jestem mocno zawiedziony. Nie odsyłałem jeszcze aparatu do serwisu bo jest mi potrzebny ale gdy tylko tam trafi ,a panowie w Canonie powiedzą ze wszystko jest w normie (tak jak potrafią) to pozbywam sie 5D.Cholera człowiek wydaje tyle forsy na aparat a tu jeszcze takie coś sie przytrafia. Na początku myslałem że to wina Tamrona więc wymieniłem na 24-70 i jest lepiej , lecz dalej do ideału daleko.Ciekawe czy ktoś jeszcze ma takie problemy, czy tylko ja mam felerną sztuke.
    To chyba jakiś problem Twojego egzemplarza, bo ja nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Focus ostrzy pewnie i precyzyjnie, pod warunkiem, że ja czegoś "nie zwalę".

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów