Qrcze, no! Sprawność AF to w dużej mierze zgranie tandemu szkło+pucha i precyzji obiektywu (w Canonach wszak silnik jest w obiektywie), tak więc Wasze dywagacje wydają mi się trochę jednak oderwane od rzeczywistości![]()
Qrcze, no! Sprawność AF to w dużej mierze zgranie tandemu szkło+pucha i precyzji obiektywu (w Canonach wszak silnik jest w obiektywie), tak więc Wasze dywagacje wydają mi się trochę jednak oderwane od rzeczywistości![]()
Ostatnio edytowane przez Raff ; 19-04-2006 o 11:51
ja mówię w oparciu o puchę 20D i 5D z 50/1.4, plus 135L/2, ale to drugie to bez porównania, niestety do żadnego innego szkła które miałem w rękach.
gra i buczy bebop
Raff - dlaczego oderwane. Po prostu fotki sa nieostre wiec scisle to wiąze sie z fotografiąZgranie nie ma tutaj nic do rzeczy. Chodzi o czulosc punktów AF i ich ew. rzeczywista powierzchnię na matówce. Kiedys juz wspominano, ze punkty sa w rzeczywistosci wieksze od tych zaznaczonych , ktore widzisz.
Moze to jest problem... A moze po prostu algorytmy zliczania kontrastwo w module AF sa skopane i niedokladne. Cholera wie.
To po co robi się testy AF obiektywom? Ważniejsza niż zgranie (przecież się kalibruje obiektywy z puszkami, czyż nie?) jest właśnie precyzja ostrzenia obiektywu. Delikatne "zapędzenie się" silnika/obrót pierścienia może się przełożyć na ostrość w innej płaszczyźnie niż zamierzona.Zamieszczone przez iczek
Co oczywiście nie zmienia faktu, że w niektórych skrzynkach AF jest bardziej precyzyjny/szybszy niż w innych. Zazwyczaj droższe i nowsze modele (ew. modele reporterskie) mają lepszy AF.
Ostatnio edytowane przez Raff ; 19-04-2006 o 14:58
to chyba normalne :-) jakby był taki sam we wszystkich to za dużo do uzasadnienia ceny nie zostaje.Zamieszczone przez Raff
najlepszy AF jaki widziałem to paradoksalnie EOS 600. mówię o warunkach typu "siedmiu murzynów w ciemnej sieni". ostrzy bezbłędnie. i sypie 6 kl/sek. w trybie oneshot.Zamieszczone przez Raff
gra i buczy bebop
6 klatek/s w oneshot :-) - no niezły paluszek trzeba mieć, żeby osiągnąć taką częstotliwość naciskania spustu :-) Są na to jakieś specjalne ćwiczenia albo dieta? ;-)Zamieszczone przez bebop
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
pudło - wciskasz i leci.oneshot to tryb AF w 600tce. w sensie jedno ustawienie ostrości. w trybie AI SERVO chyba 3kl sypie.
gra i buczy bebop
na dzień dzisiejszy 5 głosów do 1 że 5D ma sprawniejszy AF
w maju planuję sesję testową, obiecuję opisać wrażenia na forum
Mówimy o lustrzankach zdaje się. Tu się nie liczy kontrastów:Zamieszczone przez iczek
fotosite.pl
Czujniki fazowe z kolei mogą zostać ogłupione przez regularnie wzorzyste powierzchnie, trzeba o tym pamiętać celując na marynarkę w prążki![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
cytata
W niektórych aparatach (takich jak Canon EOS 20d), w jednym, lub kilku ważnych punktach AF (typowo ? jeden w centrum kadru), stosuje się dwa detektory ostrości, jeden dla średnich przysłon i jeden dla obiektywów bardzo jasnych (z szerszą odległością bazową). Wybór aktywnego detektora następuje na podstawie informacji o maksymalnej wielkości otworu przysłony raportowanej przez zamontowany obiektyw. Takie rozwiązanie pozwala osiągnąć większą dokładność pomiaru ostrości dostępną z obiektywami o większej jasności.
gra i buczy bebop