Podobno 30D ma lepszy AF niż 20D. Może ktoś potwierdzić?
Podobno 30D ma lepszy AF niż 20D. Może ktoś potwierdzić?
Testowałem oba na tych samych szkłach i w tych samych warunkach - nie widzę różnicy a nawet jeśli jest, to raczej nie do zauważenia ;-) Podobno Canon robił jakiś 'finetuning" AF'a w 30d ale to jest tylko niesprawdzona pogłoska z różnych forów.Zamieszczone przez MMM
30-ką strzeliłem jakieś 1000 fot i ANI JEDNA nie była OOF, parę zdarzyło się lekko poza zamierzoną ostrością ale po analizie okazało się, że był to 'user error' :-))
Ostatnio edytowane przez bundy ; 18-04-2006 o 18:04
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
teoretycznie wszystko jest tak samo, jesli cos poprawili to raczej w sofcie... ale watpie... no bo po co? ;-)
Żeby ludzie mieli pretekst do kupowania 30D. Przecież ciężko się przyznać że wydało się 1000PLN więcej dla ładniejszego telewizora. Wiadomo że większe LCD i megapiksele są dla lamerówZamieszczone przez Jac
![]()
Tak nieco OT, to kupując 30d miałem też ofertę na używane 1dmkII w dobrej cenie i dzisiaj kumpel mi mówi 'ja bym brał jedynkę w ciemno', no i mam zepsuty humor do końca tygodnia ;-) :-)Zamieszczone przez MMM
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Poprzednio miałem 350D i sporo nieostrych fotek w warunkach które trudno uznać za ekstremalne.Teraz z 5D zdarzyła się jedna ale co ja tam zrobiłem tych fotek chyba niecałe 2000.
Ostatnio edytowane przez ZBAZ ; 19-04-2006 o 09:45
Witam
Niestety nie moge zgodzić sie z przedmówcami bo wg mnie nie można w prostej lini porównywać AF 30D za niecałe 5000zł i 5D za 9500zł.
To tak samo jak by sie porównało cienko cienko Fiata z Alfaromeo.
To jest Włoskie auto i to jest auto, ale jednak inne wymagania bedziemy stawiać przed obiema markami.
Tyle moim skromnym zdaniem jeżeli ktos sie nie zgadza zapraszam do polemiki![]()
Przy takim odsetku nieudanych zdjęć stawiam na jakiś mankament sprzętowy.Zamieszczone przez bartosz108
Błąd na poziomie 30-50% to już dyskwalifikacja sprzętu. Pod warunkiem oczywiście, że "czynnik ludzki" nie wykazał się ......!
A z moich doświadczeń wynika coś takiego:
300D + 50/1.4 - poniżej 15% błędów przy f/1.4
ta sama konfiguracja - poniżej 5% przy f/2.8 i więcej
ponadto przy przysłonie f/8 nie stwierdziłem błędów AF.
Dla 5D + 50 - błąd poniżej 1% (i to w zasadzie niezależnie od przysłony)
Na elkacha z 5D praktycznie ilość błędów pomijalna. Przytrafiło się z 10 razy na kilka tysięcy ujęć.
Wszystkie obiektywy po podpięciu do 5D (vs 300D) ostrzą szybciej i pewniej. W poczciwej trzysetce AF jakby się nieco zastanawiał czy już dobrze, czy może jeszcze odrobinkę podostrzyć. W 5D robi "szzz" i gotowe! Choć z 85/1.8 miałem pewien kłopot i musiałem szkło wymienić. Zamiaszt "szzz" robił " szzyyy..szzy..sz".
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Czy problem z 85 1,8 był przy pełnej dziurze?W 5D robi "szzz" i gotowe! Choć z 85/1.8 miałem pewien kłopot i musiałem szkło wymienić. Zamiaszt "szzz" robił " szzyyy..szzy..sz".
Moje doświadczenia i przekaz ustny od znajomych jest taki że problem jest z jasnymi obiektywami 1,4 1,8 natomiast po przymknięciu do f 4 problem znika.
Jak robię z przymknietym obiektywem i tło nie jest jaśniejsze wszystko jest OK.
Lecz wtedy ciężko wycisnąć jakieś rozmycie tła w pomieszczeniu wielkości 20m2.
Myślę nad powyższym i za CHL nie wiem o co chodzi.Zamieszczone przez JSK
Pomiar AF w Canonie to przy przysłonie roboczej się odbywa? :wink:
Przy f8 też mierzy?
Oczywiście żartuję.
Czy po prostu przy f8 nie widać błędów pomiaru AF![]()
Wini