Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Adapter M42 "Massa" + Canon 450d + obiektyw Zenit Helios 44M-4 - prześwietlanie

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Adapter M42 "Massa" + Canon 450d + obiektyw Zenit Helios 44M-4 - prześwietlanie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    zagmatwałeś chyba trochę, więc zapytam.
    Jesteś w trybie Av przykładasz aparat do oka, ustawiasz manualnie ostrość, pstrykasz fote i prześwietla? a to samo tylko włączone LV i na Av jest ok i nie prześwietla?
    Przejściówkę jeśli kupiłeś z programem to możesz ją programować, jak kupiłeś zwykłą z AF to nie możesz. Zazwyczaj na aukcji jest napisane "PROGRAM" lub coś w tym stylu.
    Dzięki już*wyjaśniam: tak, w trybie AV przykładam aparat do oka, pstrykam i teraz tak: jeśli przysłonę (fizyczną) otworzę na ościerz to pomiar jest 100% OK, ale gdy tylko ustawię mniejszy otwór przysłony to Canon już*źle oblicza ekspozycję prześwietlając zdjęcie. Wiem, że tak powinno być w zgodzie z tym, że Canon cały czas myśli, że w trakcie pomiaru przysłona otwarta jest na max. W trybie Live View tego problemu nie ma, ekspozycja ustawia się bardzo dobrze i też*wiem dlaczego.

Zauważyłem tylko, że jeśli w trakcie robienia zdjęć przestawię przesłonę w body aparatu (w tym małym zakresie jakim mogę: 1.4 - 4.0) to obliczenia są*już*odrobinę lepsze, stąd moja nadzieja że jeśli miałbym taki chip, który umożliwiłby mi ustawienie w body aparatu tej samej wartości przysłony, jaką ustawiam fizycznie to pomiar byłby mniej więcej właściwy (nie wiem, czy dobrze myślę?)

Po twoim poście chyba jest dla mnie jasne, że mój chip jest nieprogramowalny także dzięki!

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta

Taki sposób istnieje, i nazywa się światłomierz. Poczytaj instrukcję swojego aparatu, część o ustawianiu ekspozycji, o korektach ekspozycji, przećwicz z jakimś obiektywem Canona i potem zastosuj do tego z adapterem (tryby M i Av) pamiętając o jednym "drobiazgu": to jest obiektyw manualny, i przysłonę możesz ustawiać tylko na obiektywie.
    Hej, dzięki, miałem nadzieję że coś*takiego istnieje. Niestety instrukcja o tym milczy, przeszukałem wszystkie funkcje/ustawienia i nic takiego nie znalazłem niestety. Będę*szukał.
    Ostatnio edytowane przez mrwiredmonkey ; 28-01-2016 o 11:51

Uprawnienia umieszczania postów