Dzięki już*wyjaśniam: tak, w trybie AV przykładam aparat do oka, pstrykam i teraz tak: jeśli przysłonę (fizyczną) otworzę na ościerz to pomiar jest 100% OK, ale gdy tylko ustawię mniejszy otwór przysłony to Canon już*źle oblicza ekspozycję prześwietlając zdjęcie. Wiem, że tak powinno być w zgodzie z tym, że Canon cały czas myśli, że w trakcie pomiaru przysłona otwarta jest na max. W trybie Live View tego problemu nie ma, ekspozycja ustawia się bardzo dobrze i też*wiem dlaczego.
Zauważyłem tylko, że jeśli w trakcie robienia zdjęć przestawię przesłonę w body aparatu (w tym małym zakresie jakim mogę: 1.4 - 4.0) to obliczenia są*już*odrobinę lepsze, stąd moja nadzieja że jeśli miałbym taki chip, który umożliwiłby mi ustawienie w body aparatu tej samej wartości przysłony, jaką ustawiam fizycznie to pomiar byłby mniej więcej właściwy (nie wiem, czy dobrze myślę?)
Po twoim poście chyba jest dla mnie jasne, że mój chip jest nieprogramowalnytakże dzięki!
Hej, dzięki, miałem nadzieję że coś*takiego istnieje. Niestety instrukcja o tym milczy, przeszukałem wszystkie funkcje/ustawienia i nic takiego nie znalazłem niestety. Będę*szukał.