Cytat Zamieszczone przez mrwiredmonkey Zobacz posta
Po podłączeniu obiektywu i adaptera firmy "Massa" (z potwierdzeniem ostrości) na body aparatu mogę ustawić przysłonę od 1.4 do 4.0, a na danych w plikach RAW adapter przedstawia się jako obiektyw o nazwie "CANON EF 35-80mm f/4-5.6" ustawiony na ogniskową 50mm.

Czy tego typu adapter da się przeprogramować aby wprowadzić właściwe dane obiektywu (2.0 - 16, 58mm) ?
To bardziej pytanie do sprzedawcy. Adaptery "programowane" umożliwiają zmianę ustawień (praktycznie przysłony), która jest zapisywana w EXIF, ale to nie działa tak, jak w obiektywie Canona (zmieniasz na aparacie z 4 na 5.6, przy zdjęciu przymyka się do 5.6 i w EXIF zapisuje 5.6). Z poziomu aparatu nie masz możliwości regulacji przysłony, ustawiasz ją ręcznie na obiektywie, możesz jedynie zmienić informacje zapisywane w EXIF, ale nie dla każdego zdjęcia, tylko "dla adaptera".

Cytat Zamieszczone przez mrwiredmonkey Zobacz posta
Z tego, co dowiedziałem się w sieci wiem już, że gdy robię zdjęcia używając wizjera, aparat odczytuje ilość światła używając innego czujnika niż w przypadku "live view". W live view mogę kręcić przysłoną na obiektywie do woli i ekspozycję zarówno w trybie manualnym jak i AV zawsze ustawię OK. Niestety, w przypadku korzystania z wizjera tak już się nie dzieje i muszę robić to totalnie na oko i jest to dla mnie bardzo trudne (jest może jakiś inny sposób, a może wprawa?).
(...)
A może istnieje sposób, aby zmusić aparat do pomiaru światła
Taki sposób istnieje, i nazywa się światłomierz. Poczytaj instrukcję swojego aparatu, część o ustawianiu ekspozycji, o korektach ekspozycji, przećwicz z jakimś obiektywem Canona i potem zastosuj do tego z adapterem (tryby M i Av) pamiętając o jednym "drobiazgu": to jest obiektyw manualny, i przysłonę możesz ustawiać tylko na obiektywie.