Jest też zdjęcie zrobione obiektywem C24-70/2.8II
Jest też zdjęcie zrobione obiektywem C24-70/2.8II
Ostatnio edytowane przez Macios ; 04-07-2016 o 18:49
Oczywiście, że wiele bardzo dobrych zdjęć zostało zrobionych za pomocą obiektywu C24-105L. Co więcej pewnie jeszcze wiele bardzo dobrych zdjęć zostanie zrobionych tym obiektywemAle tak to już jest, że zdjęć nie robi aparat czy obiektyw tylko fotograf. I wielu dobrych fotografów jest w stanie zrobić bardzo dobre zdjęcie krajobrazu czy portret sprzętem znacznie gorszym niż 6d w połączeniu z C24-105L. Wiele osób posiada ten obiektyw ponieważ debiutował on razem z 5D i jest już trochę czasu na rynku i rozumiem to, że mogą lubić swoje szkło. Da się nim robuć fajne zdjęcia. Jednak jeśli ktoś poleca ten obiektyw komuś kto może wybierać z pełnej obecnej oferty rynkowej to może rzetelnie dodać, że ma on jednak pewne wady:
- Bardzo duża dystorsja na szerokim kącie
- Ma transmitancje światła gorszą 0.5 EV od C24-70L f/4. Proszę zwrócić uwagę, że oba te obiekywy mają taki sam maksymalny otwór względny przysłony. Dodatkowo wiele osób obecnych na tym forum zarzekało się, że 1/3 EV robi bardzo dużą różnicę. (To nie jest mój pogląd)
- Ma stabilizację trochę gorszą niż współczesna konkurencja
- Jest dość awaryjny
- Nie jest tak ostry jak nowsze szkła
(żródło: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 24-70mm f/4L IS USM on Canon EOS 5DS R)
Osobą które by chciały spojrzeć na sprawę z trochę innej strony polecam dwa filmiki. Zaznaczam, że drugi dla niektórych może się okazać drastyczny:
https://www.youtube.com/watch?v=QMU1YPO_mXA
https://www.youtube.com/watch?v=UlOL4-9b_TY
Ostatnio edytowane przez luso ; 04-07-2016 o 19:10
proszę nie traktować tego jako jakiegoś ataku czy coś (bo nie mam takiego zamiaru) - tak po prostu możemy mieć inne zdanie i podyskutować
ad 1. tak zgadzam się to widać i czuć nawet przez wizjer ale z drugiej strony ponoć soft w 21 wieku załatwia takie rzeczy szybciej niż laxigen (i bez przerywania snu) sam z softu do korekcji nie korzystam (bo nie lubię) ale to nie znaczy że inni użytkownicy będą robić jak ja.
ad 2. pikuś - to bez znaczenia i tak jest ciemny jak bobo i pierwszy i drugi, a że tstop trochę gorszy może to zainteresuje filmowców a i to nie wiem bo nie filmuję.
ad 3. gorszą stabilizację to ma 100-400 w wersji I, stabilizacja 24-105 jest przyzwoita
ad 4. tak słyszałem
ad 5. to prawda ale różnice nie są tak duże jak różnice cenowe - proponuję zaczekać za parę miesięcy bedzie 24-105 II w cenie (optymistycznie) 4 tysiące i wtedy pogadamy o różnicach w ostrości na razie to ostry obiektyw.
ad Link do DXO - nie widzę tragedii - wypadają podobnie - zmień korpus na 5DIII i zobaczysz różnicę jednego DXO Mpix - to pikuś, poglądaj obiektywy olympusa na wspaniałych korpusach m4/3 zobaczysz ile megapixeli może zniknąć w niebycie - podpowiem że prawie połowa - prawie połowa megapixeli idzie w powietrzea jest tak fantastycznie, szukałem na dxo jeszcze fuji ale nie znalazłem - zastanawiam się dlaczego
ad filmik - znam gościa ostanio glądałem filmik o fitrach - w filmie o filtrach mijał się z rzeczywistością o kilka metrów - jak mam wierzyć że tu się nie mija- a tak ogólnie to zawsze można mieć ostrzejszy obiektyw - ja mam na ten przykład S50A popatrz sobie na dxo - na tym 5DS daje 40Mpix jak to porównać z 20Mix z tych zoomów canona - w porównaniu do S50A różnice pomiędzy zoomami są infinitezymalne.
24-105 nie jest ósmym cudem świata ale też nie jest tak zły jak opisują go na forum - ale oczywiście zawsze można kupić ostrzejszy obiektyw ale czy będzie "lepszy" od 24-105 to już nie jest takie pewne. Oczywiście nie twierdzę że jest idealny dla każdego ale jest to standardowy zoom który warto brać pod uwagę a decyzję i tak trzeba podjąć samemu nikt z forum za nikogo nie zdecyduje, a juz na pewno nie ja.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Do pełnej klatki widzę dwa oblicza uniwersalności. Bardzo od siebie odległe i inaczej realizujące hasło "uniwersalność", ale zawsze... Po pierwsze 24-105L. Po drugie 35 2.0 IS.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 05-07-2016 o 17:12
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
8. jest leciutki w porównaniu z T24-70 i S24-105
@becekpl rozumiem, że nieprzypadkowo piszesz o tym, że C24-70f4 nie posiada 105mm na końcu ponieważ widziałeś dość ciekawy eksperyment przeprowadzony przez Tony'e (z pierwszego zalinkowanego filmiku). Z eksperymentu wynika, że "kundel" T24-70f2.8 pomimo, że nie ma na końcu 105mm to jest od omawianej "eLki" lepszy na kącie widzenie odpowiadającym ogniskowej 105mm na FF :P
Doceniam poglądy różne on moich i doskonale rozumię, że mój subiektywny punkt widzenia może być zupełnie inny niż np. twój
A'propo "gościa" to też się nie zgadzam z jego tezami głoszonymi w filmiku o filtrach.
Jeśli chodzi o porównanie z S50A to trudno znaleźć ostrzejszy obiektyw, ale już porównaie z C35IS wypada bardzo niekorzystnie dla zoom'ow. A ta stałka (nowa) jest niewiele droższa od używanych zoom'ow o których dyskutujemy. Dlatego nie dziwię się, że ktoś jako uniwersalny obiektyw woli 35'piątkę...
Odnośnie plotek o drugiej wersji C24-105L też jestem ciekawy tego obiektywu. Ale tu tak jak mówisz cena będzie znacznie wyższa. Dodatkowo C ma środki aby sprawić, że wersja druga będzie znacznie lepszy optycznie i nie przytyje (BR, DO). Jednak w takiej sytuacji cena stałaby się pewnie kosmiczna![]()
Ostatnio edytowane przez luso ; 05-07-2016 o 19:14
to poczekam az tamron zrobi taki kat który zrobi z niego 24-300
do tego czasu pozycja 24-105 jest nie zagrożona, a na oglądanie filmów szkoda mi czasu
wole robić zdjęcia
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Tu się zgodzę z przedmówcą mam oba i oba równie często podpinam 24-105 L uniwersalny spacer zoom ze słabym 24 (np. winieta) c 35 mm 2,0 IS mimo ze stałka to bardzo uniwersalne szkło praktycznie bez wad optycznych mistrz reportażu, wieczoru (słabe światło) doskonały kompan w podróży wieczorny wypad np. na zatłoczonych ulicach Marrakeszu nic innego tylko 35 f2,0 IS :-) Zdjęcia mają swoją historię i bardzo dużo magii :-)
Bardzo dziękuję za pomoc i rady, ostatecznie zdecydowałem się na C24-70 f4 i pierwsze wrażenia po zakupie jak najbardziej pozytywne! Zaskoczył mnie rozmiar obiektywu i jego waga, mimo, że najlżejszy i najmniejszy z rozważanych przeze mnie opcji, to dopóki nie założy się go do body sucha specyfikacja i tak niewiele powie![]()