osobiscie w rozmiarze 100 uzywam holdera Nisi i filtrow slowackich 84.5 (to taka marka, pisane rowniez jako 84dot5).
holder jest swietny, ma mozliwosc zamocowania cieniutkiego polara i nawet wtedy nie winietuje przy 16mm w pelnej klatce (z zalozonym polarem i przechylonym o 45 stopni holderem). o ile mi wiadomo zadne Lee tego nie potrafi. o ile mi tez wiadomo, chociaz sam w lapach nie mialem. Nisi jest solidniej wykonane od Lee.
jesli chodzi o filtry, to jakos nie potrafilem przelknac tego, co Lee zada za kawalek zywicy. 84dot5 w rozmiarze 100mm kosztowalo mnie 50 EUR za zwykle polowki i 60 EUR za te z owrocona gradacja (wyjatkowo uzyteczne, a Lee takich nawet nie produkuje). te filtry maja lekki zafarb i wymagaja lekkiego ocieplenia (+/- 5000K->5200K)) i korekty tinty (+3), co dla mnie jest w zupelnosci akceptowalne i na pewno mniejsze niz znam np. z filtrow Hitecha.
z innych filtrow mam tez szare pelne Haidy (ND8) i Hitecha (Firecrest ND64). Haida bardziej neutralna barwnie ale to oczywiscie wynika tez czesciowo z roznej gestosci, bo przy 6 dzialkach (ND64) jednak duzo zachowac neutralnosc transmisji.
co do wyboru konkretnych filtrow... bylo wiele razy o tym na forum. to bardzo zalezy od tego co sie fotografuje. bezpiecznym zestawem na start jest jedna polowka 2-dzialkowa z miekka gradacja i jedna 2-dzialkowa z odwrocona gradacja (w ostatecznosci twarda). a potem w zaleznosci od preferencji i fotografowanych tematow... dla mnie osobiscie jedna z najczesciej uzywanych polowek jest 1-dzialkowa twarda... ktorej wiekszosc producentow nawet nie robi
jesli chodzi o wybor marki filtrow - Lee jest znane i to sa na pewno dobre filtry, tylko to tez jest zywica (jak moje 84dot5 czy Hitechy czy Singh-Ray...) a kosztuje krocie. Taansza alternatywa jest Hitech, chociaz te filtry maja wyrazniejsze zafarby (ocieplaja kolory, co poniekad nie zawsze jest wada!) albo ww. 84dot5, wyraznie tansze niz oba wymienione. inna alternatywa sa polowki Nisi, ktore sa juz robione ze szkla barwionego (po wierzchu). Podobno bardzo dobra neutralnosc barwna, ale cena jest rownie wysoka jak Lee. no i jednak trzeba sie liczyc z ryzykiem, ze szklo (a to sa wtedy plytki 10 x 15 cm) w przypadku upuszczenia na ziemie mozna latwo zbic. a zywica przezyje.
co do roznicy jakosci optycznej - szklo oczywiscie jest lepsze. tylko zeby to zauwazyc trzeba obiektywu powyzej 100mm i gestej matrycy (crop 20Mpix albo pelna klatka 50Mpix).