Pozdrawiam....Gimli
http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
http://maciejko.net/cbsearch/
No właśnie problem z wynalazkami jest taki, że smród dawnych błędów się za nimi ciągnie. Ja też na chwilę obecną do Sigmy mam wciąż potworny urazAkurat ten zoom 24-35 f2 to ciekawa propozycja dla potrzebujących światła i poruszających się w tym zakresie ogniskowych. Czy jest superextra to nie wiem, bo nie miałam go nigdy dopiętego do puszki, ale czytałam wiele opinii użytkowników i są zadowoleni. To nie test na optycznych robi szkło interesującym a komentarze ludzi, którzy używają go do pracy. Optyczni to w ogóle głupoty często piszą i nie są miarodajni.
Oczywiście jeśli komuś wystarczy f2.8 to 16-35 Canona jest najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku i nie ma co sie nawet zastanawiać nad innymi rozwiązaniami, bo nie są tak uniwersalne, zresztą pisałam już o tym wyżej :P
Są kundle lepsze od Canonków. Nie jakoś 'obiektywnie' lepsze, ale bardziej przydatne konkretnemu użytkownikowi. Jeśli ktoś potrzebuje światła 2.0 w zoomie, to w Canonie tego nie znajdzie. Tak samo jak ja potrzebowałam UWA i do kropa i do ff i żeby to był jeden obiektyw to kupiłam Tamrona, bo on załatwia mi oba formaty a optycznie jest git. Canon nie robi szkła o tym zakresie ogniskowych, który będzie UWA jednocześnie i na ff i na kropie. A Tamron zrobił i chwała mu za to.
Nie tylko na fotopolis, ale przeglądając filmy wielu użytkowników na YouTube, zdjęcia robione tą sigmą na stronach, duzo tego jest np:
Review: Sigma's 24-35mm f/2 Art is Like a Prime Lens that Zooms
Sigma 24-35mm F2 DG HSM Art Real-World Samples: Digital Photography Review
https://www.youtube.com/watch?v=PqNDy5TeShw
więc to nie jet tylko fotopolis
Adam O. - sprawa wygląda tak. Paru użytkowników miało kiedyś jeszcze te stare wersje Sigmy które lubiły szaleć z AF i się sparzyli na nich i przez to mają taką a nie inną opinie o nich i pewnie strzelili na nie focha do końca życia a nawet dłużej. Obecnie Sigma robi naprawdę bardzo fajne optycznie szkła i dobry AF no i cena nie zabija jak w przypadku Canona.
A wszystko pozostałe to tylko i wyłącznie kwestia "prestiżu" żeby być i czuć się jak PRO, tak dla podwyższenia własnego EGO. Pewnie zaraz mnie zjedzą za to zdanie, ale często tak jest.
No kurka w końcu Canon ostatnio chciał kupić Sigmę - samo to, już daje do myślenia.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Co ma powiedzieć ktoś kto przerobił sigmy 18-35/1.8 (największe problemy z AF), 35A (z tą było najmniej problemów) i 50A, na 3 różnych body i za każdym razem bluźnił na AF zw na jego loteryjność? "Wolę Lki bo większy prestiż i podbuduje ego..."?
Może jestem upośledzony ale jak systemówka wciskam spust to nawet przez myśl nie przechodzi mi ''ciekawe czy trafione''... Sigma optycznie jest genialna, osobiście miałem tylko 1 lepsze optycznie szkło systemowe ale przez AF odpuściłem niestety ;/
Ba, Chińczycy kupili rovera. To dopiero daje do myślenia.
Wielu tych którzy psioczą na Sigmę w reku nie miała ani jednej sztuki z nowszych serii. Najlepszy jest Canon i koniec