Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Powiem szczerze, że nie wiedziałem o tym, że Sigma nie działa na punktach podwójnie krzyżowych. Planuje w przyszłym roku kupić 5D makr IV bo podobno ma wyjść w tym roku. Jak już kompletować szkła to takie na dłuższy czas. Czy oprócz Sigmy są jeszcze inne szkła które też nie działają na punktach podwójnie krzyżowych np : Tokina ?
Tylko szkła Canona o świetle 2.8 i jaśniejsze działają z punktami podwójnie krzyżowymi
Canon 5D Mk III AF points and third party lenses
Biorąc pod uwagę, że kolejne nowe puszki będą posiadały coraz więcej tych punktów, przewaga firmowych obiektywów pod względem AF będzie coraz większa,
Dlaczego przyjmujesz tezę, że pisałem o obiektywach starych? To tak, jakbym ja założył, ze piszesz dobrze o sigmie, bo nigdy nie miałeś canona w ręku. Sigma jest imho najgorszym z możliwych wyborów pod body canona. I tyle, ktos inny nie musi się z moim zdaniem zgadzać. Przy czym mnie bylo stać na to, żeby w swoim czasie wyrzucić pieniadze na zakup kundli, kierując się opiniami, ze to dobre szkła. Teraz wiem, ze są lepsze rozwiązania niż zakup sigm, choćby miały przydomek pro art i urządzenie do kalibracji w cenie (takze do kalibracji koloru).
Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 30-01-2016 o 18:36
sigmy to słabe szkła szczególnie arty
Reviews and previews: Digital Photography Review
jakość obrazu dawaną przez te sigmy na f1.4 stałki systemowe (żólte, czerwone i pewnie inne też) osiągają po przymknięciu do ok f4
po przymknięciu sigmy do f2.0 kończy się zabawabo takiej jakości obrazu stałki systemowe nie osiagają nigdy - można je przymykać i przymykać
problem jest taki że nie każdy chce przymykać
oczywiście zawsze pozostają jeszcze cajsy otusy ale tam z AF jest całkiem kiepsko![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Jak ktoś sie nadział (nie raz) na sigme i przy tym wtopił kilkaset lub więcej PLNow to chyba może jednak trochę marudzić i wieszać psy na sigmie... przynajmniej ma ku temu podstawy. Ja osobiście może zrobie jeszcze 1 podejście do sigmy kiedy wypuszczą jakieś ciekawe UWA - w takim szkle z AF raczej problemów nie powinno być (o optyke po ostatnich kilku premierach raczej też nie ma co się bać). Z nikonami sigma podobno ma dużo mniej problemów?