Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 157

Wątek: Canon 6D - zestaw obiektywów

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Domyślnie Odp: Canon 6D - zestaw obiektywów

Cytat Zamieszczone przez serko Zobacz posta
    Canon 24-105 F4L jako spacerzoom ok, ale do portretu niekoniecznie. Używałem tych szkieł poprzednio na 70D i powiem tylko że na 6D sprawują sie o wiele lepiej. Nagle C 50 1.4 USM stało się dla mnie akceptowalne od pełnej dziury . 70D ma napewno szybszy AF na bocznych ponieważ wszystkie są krzyżowe ale nie mogę powiedzieć, że jest celniejszy niż w 6D. W C 70D akcptowalne iso dla mnie max 1600, w 6D akceptuje 6400. Jeśli chodzi o plastykę, nie jestem w stanie opisać fachowo tego zagadnienia za mały jestem ale w moim odczuciu zdjęcie z cropa wydają się płaskie, Na FF widać przestrzeń, można rozdzielić pierwszy i drugi plan, co bardzo mi się podoba
    Bardzo dziękuję za wyczerpujące porównanie. Zdaje sobie sprawę że w 6d AF czuły jest jedynie centralny i na nim się trzeba głównie opierać...tego się boję poza tym pozostałe są dosyć wąsko. Ale skoro mówisz że AF ogólnie celniejszy jak w 70d. Co do iso to byłbym usatysfakcjonowany tym co piszesz. Natomiast portret w plenerze owszem c50 i c85 + może jakieś jasne 100 mm kiedyś. Robię też trochę w studio i zastanawiam się czy tam te 24-105 się sprawdzi? Przysłony jakie używam to z reguły f6,3-7,1. A odnośnie plastyki to co napisałeś pierwszy a drugi plan ta przestrzeń w FF jest nie do przecenienia :-)

Coś już napisał

W 6D dla mnie boczne są jak najbardziej użyteczne i często z nich korzystam, jedynie w alservo tylko centralny. C 24-105 przy takich przysłonach jak piszesz myślę, że się sprawdzi, chociaż w studiu minimalna ogniskowa jakiej używam na FF to 50mm.
    6D | 70D | C 85 f1.8 USM | C 50 f1.4 USM | C 35 f2 IS USM

Początki nałogu Awatar 5pirit

Na 6D mam 100 f/2.0 i 35 f/2.0 IS i jest naprawdę bardzooooo dobrze. Do tego chcę 50mm STM żeby środek uzupełnić i będę zadowolony.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Miasto
    Stg

W 6D dla mnie boczne są jak najbardziej użyteczne i często z nich korzystam, jedynie w alservo tylko centralny. C 24-105 przy takich przysłonach jak piszesz myślę, że się sprawdzi, chociaż w studiu minimalna ogniskowa jakiej używam na FF to 50mm.
    Właśnie niby AF taki słaby a jesteś którymś z kolei użytkownikiem, który chwali AF w 6D i mówi o wyższości nad cropem nawet z krzyżowymi bocznymi... Tak w studio 50 mm to minimum na FF (zależy też czy cała sylwetka czy typowy portret. Ja np nie mieszczę się w swoim studio z 85 mm na cropie za wąsko (chodzę już po ścianach) :-) całą sylwetkę robię s18-35 w granicach 24-35 mm więc tu myślę 50 mm i 85 które mam będą spoko na FF + coś powyżej 85mm z c24-105 tak kombinuje że mnie zadowoli. Chyba nie jest to aż tak kiepski obiektyw?

Coś już napisał

Jak dla mnie powyżej 85mm to jedynie 135 F2L lub 70-200 2.8L. Natomiast ogniskowa 35 to dla mnie must have .

Miasto
    Stg

Mam jeszcze takie pytanko czy AF 11 punktów w tym centralny krzyżowy o zwiększonej czułości w 6d vs moje 9 punktów wszystkie krzyżowe na APS-C odczuje różnicę? Niekoniecznie negatywną... Nadmieniam, że u mnie nie ma specjalnie problemu z ostrzeniem w słabych warunkach z jasnymi szkłami (niezależnie od punktu) z tym że szum na iso powyżej 800 bywa już nieznośny....

--- Kolejny post ---

Pozostaje jeszcze kwestia podstawowego obiektywu. Tak jak Serko zauważył że dla niego must have to 35 mm...Zastanawiam się nad takim "uniwersum" na co dzień i jak na razie jest to 24-105 f4,0 IS USM L zwrócił też moją uwagę T24-70 f2,8 VC USD pytanie co będzie lepsze na co dzień...Czy f4,0 nie będzie za ciemne w pomieszczeniach? Planuje ewentualnie dokupić później właśnie 35 f2,0 IS jeżeli padłoby na 24-105. Znalazłem w sumie krótki wątek porównawczy ale nie odpowiedział mi ostatecznie co byłoby lepsze..Czy skundlić 6d czy postawić na systemówkę :-)

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez PRZEMOLO79 Zobacz posta
    Mam jeszcze takie pytanko czy AF 11 punktów w tym centralny krzyżowy o zwiększonej czułości w 6d vs moje 9 punktów wszystkie krzyżowe na APS-C odczuje różnicę?
    Jesli wiesz jak dzialaja liniowe to zapewne nie.

Coś już napisał

AF w 6D jest naprawdę celny ale pod warunkiem, że znasz działanie punktów liniowych i potrafisz to wykorzystać. Ja w portretach używam wszystkich punktów, nie odczuwam aby przy takim zastosowaniu AF był gorszy od tego w 70D. Za dużo gdybania, póki nie dostaniesz puszki w ręce będziesz tak gdybał w nieskończoność, co by kto nie napisał w tym temacie to nic nowego to już nie wniesie.
    Ostatnio edytowane przez serko ; 07-03-2016 o 11:42

Miasto
    Stg

AF w 6D jest naprawdę celny ale pod warunkiem, że znasz działanie punktów liniowych i potrafisz to wykorzystać. Ja w portretach używam wszystkich punktów, nie odczuwam aby przy takim zastosowaniu AF był gorszy od tego w 70D. Za dużo gdybania, póki nie dostaniesz puszki w ręce będziesz tak gdybał w nieskończoność, co by kto nie napisał w tym temacie to nic nowego to już nie wniesie.
    Też tak myślę :-) Ty masz bezpośrednie porównanie 6d i 70d więc wszelkie Twoje uwagi i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Masz tez 2 obiektywy które mam c85 i c50 niestety c35 sprzedałem na rzecz s18-35która mi się nie przyda do FF. Umiem poradzić sobie z przekadrowaniem centralnym punktem w słabym oświetleniu żaden problem w razie d.... na innych punktach. Zastanawia mnie tylko czy nie braknie mi światła przy 24-105 właśnie w przypadku pomieszczeń czy koncertów... Miałem w łapach 5dII i byłem pod wrażeniem obrazka na iso 6400 (małego zaszumienia)ale akurat nie z obiektywem 24-105..

Coś już napisał

W pomieszczeniach F4 może być za ciemno a na koncertach nie dość, że ciemno to jak na moje za krótko.

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów