Po pierwsze dzięki za odpowiedzi bo włąśnie czegoś*takiego oczekiwałam nie przyklaśnięcia, a dyskusji dzięki, której wezmę Wasze słowa pod uwagę*i przemyślę sobie raz jeszcze.

salasSzczerze mówiąc było niewiele znam jedną*dziewczynę, która robi fajne zdjęcia psom w ruchu 85tką i nie narzeka, ale zawsze lepiej posłuchać kogoś kto ma porównanie z lepszymi szkłami albo chociaż ze wspomnianę*Lką - mówie oczywiście o AF a nie o całej reszcie.

Galaktyczny Gdyby to było takie proste to bym naprwadę odkładała na to 70-200 2,8 z tym, że wszystko ma plusy i minusy i po prostu zastanawiam się*czy taki bardziej oszczędny zestaw nie byłby na tą chwilę dla mnie wystarczający. Wiem, że co jest do wszystkiego to jest do niczego, ale praktycznie każdy wybór jest kompromisem. Mając 70-200 2.8 nie będzie mi się*chciało go taszczyc na większosć spacerów z psem, a 85 już zdecydowanie bardziej. I wiem też, że nikt nie podejmnie za mnie decyzji, ale już np. wyhstarczy mi, że parę osób napisało, że af w 85 da radę przy bardziej dynamicznych scenach i to jest dla mnie na plus.
Jeśli chodzi o zawody jeździeckie głównie interesuję*się*wkkw, które rozgrywane jest w sezonie od kwietnia do października tak więć na zewnątrz wiadomo pogoda bywa różna ale w wiekszości sytuacji 70-200/4 powinno wystarczyć, a na gorsze warunki zawsze mogłabym się 85 poratować. Nie zarabiam na zdjęciach więc nie będzie mnie bardzo bolał brak zooma.

Co do finansów to jasne, że można zbierac i odkładać na najdroższe szkła i zwykle w wielu dziedzinach taką przyjmowałam zasadę, ale tutaj po prostu szkoda mi kadrów i sezonu zanim będę mogła kupić 70-200, a 85 mogę kupić*za miesiąc. Ewentualnie teraz wpadł mi do głowy taki pomysł, żeby kupić 85 tzn będę szukać używanych w okolicy żeby móc pooglądać przed zakupem i przetestować a potem na spokojnie będę mogła myśleć które 70-200 wybraćć (cz ewentualnie stałkę 200). Teraz bardzo, ale to bardzo brakuje mi czegoś dłuższego i to chyba normalne, że się*niecierpliwię i chciałabym coś w najbliższym czasie kupić.