Witajcie,
Długo broniłam się przed założeniem nowego wątku musicie mi uwierzyc*na słowo. Przeczytałam mnóstwo innych zarówno dotyczących porad odnośnie obiektywów jak i samej techniki fotografowania, ale jednak potrzebuję obiektywnej opinii osób znających się na rzeczy.
Wiem czego chcę jednak problemem jest ograniczony budżet. Obecnie mam c40d z 24mm stm, którym zasąpiłam kita żeby mieć*cos jaśniejszego. Szerszego kąta mi na razie nie brakuje.
Zdjęcia robię głównie dynamiczne psy, konie czasem jakiś*portret wpadnie. Dlatego zależy mi przede wszystkim na dobrej jakości, ostrości i szybkim, celnym AF.
Tak, idealny byłby 70-200 2.8 ale na niego budżetu nie mam a i nosić tyle niekoniecznie chcę na każdy spacer kiedy mam trochę innych rzeczy. Na pewno w planach mam zakup 70-200/4 i teraz pytanie czy gdybym to dość ciemne tele uzupełniła 85 1.8 do zdjęć w gorszych warunkach, ewentualnie w pomieszczeniach to ta 85tka dałaby radę?
Miałabym wtedy dwa obiektywy = mniej noszenia bo brałabym ten, który akurat będzie potrzebny, na zawodach jeździeckich często mogę podejść blisko, wybrać*miejsce z którego będę robic zdjęcia więc stała ogniskowa nie jest problemem i nie boję się*jej. Proszę o rady czy mój pomysł żeby traktować*typową portretówkę jako krótkie tele do sportu jest szalony czy też jest szansa że coś*z tego wyjdzie?
Ewentualnie jestem otwarta na inne propozycje, chciałabym jednorazowo zmieścic się w 1600-1800 max (oczywiście rozważam używane).
Początkowo planowałam mieć zestaw 24 stm, 50 stm i 70-200/4 wtedy ogniskowe mi się*nie dublują, ale 50tką to zwierzakom zdjęć raczej nie porobię i mimo, że z 85 będą mi się*dublowały ogniskowe to wydaje mi się, że będzie to bardziej użyteczny zestaw, a w razie czego w przyszłości 50 zawsze mogę dokupić.
Zastanawiam się*też nad ewentualnymi wyjazdami wakacyjnymi czy taki zestaw dałby radę, ale mogłabym zabierać wersję lekką czyli 24 i 85 tak na sucho wydaje mi sie, że by mi starczyło ale jeśli macie więcej doświadczenia i inne sugestie to również*chęcie poczytam.
Z góry dziękuję*za pomoc i naprawdę wybaczcie za krórys z kolei podobny wątek, ale potrzebuję*obiektywnych opinii osób używających tych szkieł bo jednak przeczytanie testów to nie wszystko.