Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
Pracuj wiecej , odłóż kase, odmów sobie przyjenosci codziennych i za miesiac dwa czy sześć kup nowe szkło, takie jakie chcesz
Nie do końca się zgodzę. Sam niedawno używałeś 5d "classic", prawda? Dlaczego? Przecież mogłeś go nie kupować, pracować więcej, zbierać więcej, odmawiać sobie codziennych przyjemności, i od razu kupić II, III albo jakąś jedynkę, zamiast czerpać przyjemność z robienia zdjęć tańszym i bardziej ograniczonym sprzętem
Nie dajmy się zwariować, według mnie lepiej mieć sprzęt niższej klasy, nawet "stary", nawet używany, i z niego korzystać, robić zdjęcia, zdobywać doświadczenie, bawić się fotografią, i jednocześnie zbierać na coś lepszego - jeśli się okaże, że faktycznie potrzebujemy czegoś lepszego.

Z jednej strony fajnie byłoby mieć 70-200/2.8 L IS II, ale z drugiej - czy to jest na tyle wygodne i poręczne szkło, żeby je zabierać na każdy spacer? Kupując ciemniejszą wersję bez stabilizacji tracimy na jakości obrazu, na możliwościach, ale zyskujemy zdjęcia - zdjęcia możemy robić znacznie szybciej, niż gdybyśmy odkładali kolejne miesiące, niektórych okazji nie da się powtórzyć.

Moja propozycja będzie chyba dość "niestrawna" dla kolegów polecających tylko "eL dwa": kup 85/1.8, a do niego poszukaj starego Canona 70-210/3.5-4.5 USM (nie 70-210/4), kolejność zakupów dowolna, co się wcześniej trafi w dobrym stanie i dobrzej cenie (jeśli 85 może być używana). Ten zoom to stara konstrukcja, używane widziałem już poniżej 400zł na aukcjach, nie jest szczelny, nie jest zbyt duży, nie rzuca się w oczy (jest czarny). Być może znajdą się tu koledzy, którzy korzystali z podobnego połączenia (70-210 + crop 8Mpix, 10Mpix), więc mogliby napisać coś od siebie.
Dlaczego tak: zyskujesz dobrą portretówkę, niedużą, dość lekką, na dłużej. Jeśli 85 będzie za krótki, skorzystasz z zooma (też lekkiego, "spacerowego"), zobaczysz, jakie ogniskowe Ci pasują, przekonasz się, czy na pewno potrzebujesz zooma - może jako kolejny zakup wystarczy Ci wspominany 200/2.8 II? Jeśli jednak uznasz, że musisz mieć 70-200 "L"epszej klasy, będziesz mogła spokojnie na niego zbierać, cały czas mając możliwość korzystania z tych ogniskowych znacznie niższym kosztem.