Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Aparat do zdjęć mieszkań - szeroki kąt - 1500-2000zł

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Aparat do zdjęć mieszkań - szeroki kąt - 1500-2000zł

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Kup Fuji X-M1 + 16-50
    Może się mylę ale to nie jest 24-75mm dla 35mm? Za wąsko.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Napisałeś, że nie rozumiem realiów - pisałem, że znam realia, tylko Ty nadal nie rozumiesz różnicy
    A ja nadal będę pisał, że nie rozumiesz i tak możemy odbijać piłeczkę długo.
    Rozumiem, że rzeczoznawcy z PZU co przyjeżdża zrobić zdjęcia rozwalonego zderzaka też będziesz tłukł, że potrzebuje 5d3 i statywu do swojej pracy. I że powinien iść na warsztaty do Trzcionki.

Aha, w lustrzance nie da się dać "lampy w górę", najwyżej można dokupić lampę i albo ją założyć na sanki
    Wiem, mam 580ex.

Jeszcze raz - znam realia, dlatego pisałem, że dużo zależy od rodzaju nieruchomości. Jeśli chodzi o najtańsze mieszkania, często do remontu, to nie ma powodu, aby poświęcać im bardzo dużo pracy.
    Chodzi o mieszkania za 80.000zł i za pół miliona. Wszystkie mają pomieszczenia ciasne i mniej ciasne. Póki co takie fotki wystarczają. Ale łatwiej i fajniej byłoby robić czymś z szerszym kątem. Taka moja teza. Może szalona, ale się jej trzymam uparcie.

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Sadzac po zdjeciu kuchni, potencjalny klient ucieszy sie, ze bedzie mial lodowke i "stolik"(?!) miedzy lodowka a szafkami... I raczej nie bedzie patrzyl na abberacje, dystorsje i winiete w rogach...
    Na pewno nie będzie patrzył. Ale fajnie jak by zobaczył 3/4 pomieszczenia, a nie 1/3.

Dlatego moje pytanie było o zestaw/kompakt pod kątem szerokiego kąta. Nie o czarodziejską różdżkę robiącą cudowne zdjęcia ot tak.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez fazik Zobacz posta
    A ja nadal będę pisał, że nie rozumiesz i tak możemy odbijać piłeczkę długo.
    Rozumiem, że rzeczoznawcy z PZU co przyjeżdża zrobić zdjęcia rozwalonego zderzaka też będziesz tłukł, że potrzebuje 5d3 i statywu do swojej pracy. I że powinien iść na warsztaty do Trzcionki.

Chodzi o mieszkania za 80.000zł i za pół miliona. Wszystkie mają pomieszczenia ciasne i mniej ciasne. Póki co takie fotki wystarczają. Ale łatwiej i fajniej byłoby robić czymś z szerszym kątem. Taka moja teza. Może szalona, ale się jej trzymam uparcie.
    Jak pisałem - przy niższej wartości duży nakład pracy nie ma uzasadnienia, dla mnie to są "realia" o których pisałem.
    Ultraszeroki - czy miałeś okazję czegoś takiego używać? Przypadkiem może się okazać, że ściany są krzywe, a zdjęcie oprócz mieszkania reklamuje buty osoby fotografującej
    I tak, nadal podtrzymuję zdanie, że sam lepszy sprzęt nie zrobi lepszych zdjęć. Dobrze, że to rozumiesz, i wiesz, że po zakupie nowego sprzętu zdjęcia nie staną się cudowne, jak za machnięciem różdżki.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez fazik Zobacz posta
    Dlatego moje pytanie było o zestaw/kompakt pod kątem szerokiego kąta. Nie o czarodziejską różdżkę robiącą cudowne zdjęcia ot tak.
    Kompakt z obiektywem szerszym niż (ekwiwalent) 24 mm to rzadkość, tani też raczej nie będzie.

Jeśli koleżanka jest choć trochę kumata, to kup jej dowolną lustrzankę cropową (używaną) z LiveView, EF-s 10-18 i statyw.
    Taniej chyba nie będzie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Najtanszy aps-c Canona (od 550D) z 10-18 plus statyw - potem zostaje tylko praktyka. Zamiast lampy mozna uzyc braketingu i delikatnie wyciagac cienie w pp (ew. przyciemnic okna).

Przy 10mm przyda sie LV jak stwierdzil Merde - powod: trzeba ogarnac perspektywe i walace sie sciany. Czasem, pomylke w kadrowaniu ciezko wyprostowac.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 26-01-2016 o 09:55

Bywalec

koro już jej kupujesz i się znasz, zrób jej krótkie przeszkolenie: w pół godziny pokaż, co ma być ustawione na aparacie, obiektywie, zabroń zmieniać, zróbcie 20 testowych zdjęć w domu/biurze i obejrzyjcie wyniki. Aparat powienien być w trybie "małpki".

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    koro już jej kupujesz i się znasz, zrób jej krótkie przeszkolenie: w pół godziny pokaż, co ma być ustawione na aparacie, obiektywie, zabroń zmieniać, zróbcie 20 testowych zdjęć w domu/biurze i obejrzyjcie wyniki. Aparat powienien być w trybie "małpki".
    A ja dalbym Av i f8-16 iso 100 max 200.
    Warto pokazac tez co to histogram i nauczyc sie go uzywac.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 26-01-2016 o 09:58

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów