Wszystko zależy od odległości...
http://www.stepheneastwood.com/tutor...tion/index.htm
Portrait Lenses
^ Jest tu taka fajna tabelka "Subject covered comfortably at fifteen feet (5m)." czyli "Komfortowe pokrycie obiektu przy odległości piętnastu stóp (5 metrów)".
A poniżej niej "So what's the optimum portrait lens?" czyli "Więc jaka jest optymalna portretówka?" gdzie zostają podane zakresy:
50-70mm dla całej sylwetki na stojąco
70-105mm dla całej sylwetki na siedząco
200-300mm dla portretu typu "głowa i ramiona" - to już chyba przesada moim zdaniem, raczej dobre do pracy w terenie
Zakres 50-70mm wydaje mi się iż można spokojnie obskoczyć EF 50mm f/1.8 STM, trzeba się będzie po prostu przybliżać w zależności od potrzeby.
Całą resztę powinien załatwić EF 135mm f/2L USM, tu również trzeba się będzie po prostu przybliżać albo oddalać (o ile metraż na to pozwoli) w zależności od potrzeby.
Także mój typ "na stałkach" to zestaw EF 50mm f/1.8 STM + EF 135mm f/2L USM - sprawdzi się w studio oraz w terenie. Najwyższej jakości lekki zestaw dający doskonałą jakość obrazu "od pełnej dziury".
Inna opcja to EF 50mm f/1.8 STM + dowolny zoom z zakresem 70-200mm. Z tego co zdążyłem się zorientować w studiu pracuje się przeważnie w zakresie przysłon f/8-f/16 więc światłosiła f/2.8 nie jest koniecznie wymagana.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 24-01-2016 o 00:46