Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Jaki obiektyw do 6d pod portrety i pracę w studiu?

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do 6d pod portrety i pracę w studiu?

Ja bym wziął 15mm fisheye. DO studia będzie idealny. Swoim pytaniem próbujesz ominąć całe zagadnienie fotografowania w studio i żądasz gotowej odpowiedzi... Skoro są to jakieś warsztaty foto niech CI na to pytanie odpowie osoba prowadząca warsztaty. Za 5K złota możesz kupić każdy obiektyw... ale nie kupisz wiedzy.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar italy

Ja zaczynałem dawno temu swą zabawę w studio robiąc zdjęcia produktowe Canonem 24-105 L.I nadal ten obiektyw czasami podpinam .Co do portretów nie wypowiem się bo na tym się nie znam.Jeśli posiądziesz wiedzę to w studio , każdym , nawet najtańszym obiektywem zrobisz zdjęcia.Dla mnie w studio przy takiej formie fotografii najważniejsze jest światło.

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Bardzo przydatne uniwersalne szkło 24-70/2,8 często je używam. Co do portretu to używam 85/1,2 lub 70-200/2,8 mark 2. IMHO to pierwsze na poczátek przygody w studio będzie odpowiednie

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez destro_thai Zobacz posta
    Zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy wyborze obiektywy do zastosowań takich jak w nazwie tematu.
    Chcę rozpocząć naukę pstrykania w warunkach studyjnych na warsztatach fotograficznych i na chwilę obecną mogę pozwolić sobie na zakup TYLKO JEDNEGO szkiełka. Gdybyście stali przed podobnym dylematem na który obiektyw i dlaczego zdecydowalibyście się?
    A co jeśli po warsztatach okaże się iż jednak praca w warunkach studyjnych z jakiegoś powodu Tobie nie odpowiada? I co, zostaniesz z obiektywem/ami za 5 kafli którego/ych nie sprzedasz tak na pstryknięcie małego palca? Tzn. sprzedasz ale... wszyscy by chcieli za pół darmo kupować albo najlepiej żeby im dać za darmo.

Nie lepiej skorzystać z usług którejś z wypożyczalni sprzętu na czas trwania warsztatów fotograficznych?

Wypożyczalnia sprzętu fotograficznego i wideo
    Wypożyczalnia aparatów fotograficznych, sprzętu fotograficznego Warszawa - Wypożyczalnia Foto - Proclub
    Sigma ProCentrum - to więcej niż wypożyczalnia sprzętu fotograficznego

Moja ś.p. przyjaciółka w pracy studyjnej wykorzystywała którąś z białych L, po układzie gum i osłonie przeciwsłonecznej wnoszę iż była to 70-200 mm f/4L EF USM lub wersja z IS.

https://junemiller.wordpress.com/201...ty-29-05-2010/

Ludzie przyjeżdżali z czym się dało, jest tam zdjęcie chłopaka z 5D Mark II i podpiętym obiektywem EF 85mm f/1.8 USM lub EF 100mm f/2 USM. Ja też byłem na tych warsztatach tylko w innym terminie. Używając jeszcze wtedy Sony Alpha DSLR-A330 miałem podpięty pod niego obiektyw Minolta AF 50mm f/1.7, tam był mnożnik 1.5× czyli tak jakbym robił zdjęcia obiektywem o ogniskowej 75mm.

Uważam iż to była za krótka ogniskowa, zbyt blisko musiałem podchodzić do modelki co z pewnością nie było dla niej komfortowe, lepiej robić zdjęcia z większego dystansu (o ile oczywiście pomieszczenie na to pozwala). Robienie zdjęć z takiej odległości https://junemiller.files.wordpress.c...ztaty29_17.jpg z pewnością nie jest komfortowe dla modelki/modela. Chyba nikt nie lubi jak mu się "wchodzi na głowę".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Robienie zdjęć z takiej odległości https://junemiller.files.wordpress.c...ztaty29_17.jpg z pewnością nie jest komfortowe dla modelki/modela
    off-topic: jeśli taki był pomysł fotografa, to modelka może tylko (w duchu) zacisnąć zęby i pozować dalej, bo zakładam, że ogniskowa, perspektywa, odległość i kadr są wybierane świadomie przez fotografa, a nie dlatego, że coś się komuś przypadkiem założyło na body
    Niektórzy do "sesji buduarowych" świadomie wybierają 50 albo 35 (na FF), żeby skorzystać z delikatnych przerysowań (wersja oficjalna, nieoficjalna: w małych pomieszczeniach ciężko coś zrobić za 135 czy nawet 85 ).
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 23-01-2016 o 15:03

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    A co jeśli po warsztatach okaże się iż jednak praca w warunkach studyjnych z jakiegoś powodu Tobie nie odpowiada? I co, zostaniesz z obiektywem/ami za 5 kafli którego/ych nie sprzedasz tak na pstryknięcie małego palca? Tzn. sprzedasz ale... wszyscy by chcieli za pół darmo kupować albo najlepiej żeby im dać za darmo.

Nie lepiej skorzystać z usług którejś z wypożyczalni sprzętu na czas trwania warsztatów fotograficznych?

Wypożyczalnia sprzętu fotograficznego i wideo
    Wypożyczalnia aparatów fotograficznych, sprzętu fotograficznego Warszawa - Wypożyczalnia Foto - Proclub
    Sigma ProCentrum - to więcej niż wypożyczalnia sprzętu fotograficznego

Moja ś.p. przyjaciółka w pracy studyjnej wykorzystywała którąś z białych L, po układzie gum i osłonie przeciwsłonecznej wnoszę iż była to 70-200 mm f/4L EF USM lub wersja z IS.

https://junemiller.wordpress.com/201...ty-29-05-2010/

Ludzie przyjeżdżali z czym się dało, jest tam zdjęcie chłopaka z 5D Mark II i podpiętym obiektywem EF 85mm f/1.8 USM lub EF 100mm f/2 USM. Ja też byłem na tych warsztatach tylko w innym terminie. Używając jeszcze wtedy Sony Alpha DSLR-A330 miałem podpięty pod niego obiektyw Minolta AF 50mm f/1.7, tam był mnożnik 1.5× czyli tak jakbym robił zdjęcia obiektywem o ogniskowej 75mm.

Uważam iż to była za krótka ogniskowa, zbyt blisko musiałem podchodzić do modelki co z pewnością nie było dla niej komfortowe, lepiej robić zdjęcia z większego dystansu (o ile oczywiście pomieszczenie na to pozwala). Robienie zdjęć z takiej odległości https://junemiller.files.wordpress.c...ztaty29_17.jpg z pewnością nie jest komfortowe dla modelki/modela. Chyba nikt nie lubi jak mu się "wchodzi na głowę".
    Nie ma możliwości, że nie spodoba mi się. Póki co brak umiejętności ale gdy tylko nauczę się jak świecić czuję, że w studiu będę spędzał więcej czasu niż w domu. Co do wypożyczalni - jest to jakaś opcja, nie mniej jednak dla mnie to kasa wyrzucona w błoto. Nie mniej dziękuję za ten wpis, bo był on chyba najbardziej merytoryczny ze wszystkich do tej pory.
    Czytałem trochę, oglądałem zdjęcia i zastanawiam się nad ostatecznym wyborem między Canonem 135 L f/2 a Canonem 100 L Macro IS f/2.8.
    Ostatnio edytowane przez destro_thai ; 23-01-2016 o 16:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Co do wypożyczalni - jest to jakaś opcja, nie mniej jednak dla mnie to kasa wyrzucona w błoto. (...)
    Czytałem trochę, oglądałem zdjęcia i zastanawiam się nad ostatecznym wyborem między Canonem 135 L f/2 a Canonem 100 L Macro IS f/2.8.
    Właśnie udowodniłeś, że to nie "kasa w błoto".
    Jeśli kupisz macro, a zabraknie Ci "plastyki" i separacji portretówki, sprzedasz macro (ze stratą) i kupisz portretówkę. W drugą stronę może być podobnie.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Właśnie udowodniłeś, że to nie "kasa w błoto".
    Jeśli kupisz macro, a zabraknie Ci "plastyki" i separacji portretówki, sprzedasz macro (ze stratą) i kupisz portretówkę. W drugą stronę może być podobnie.
    No więc jaki jest złoty środek?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

No więc jaki jest złoty środek?
    Nie ma.
    Ja bym kupił 85/1.8 i jakiegoś zooma coby się tobie przydał także poza studio. Może tamron 28-75/2.8 ?
    Średnio licząc po takim zakupie zostanie co jakieś 2 tys. (skoro masz 5)
    Poleciłbym tobie także canona 24-75/2.8 ale nie raczej nie zmieścisz się w cenie. Chyba że pierwsza wersja. Ogólnie do studia to brałbym raczej zooma ze światłem 2.8. Da tobie dużą uniwersalność. Jak będziesz miał tylko 85mm to sie może okazać, że masz za mało miejsca aby robić zdjęcia całej sylwetki.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Poleciłbym tobie także canona 24-75/2.8
    Jest takie szkło ??
    L

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów