Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: wyzwalacz do 6d do lamp metza i sigmy (report)

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: wyzwalacz do 6d do lamp metza i sigmy (report)

Do sterowania lampami w grupach jest przydatny YN522C-TX, do tego YN622C (II) i będzie HSS i do tego indywidualne ustawienie EV każdej z grup od -3 do +3. Poza regulacją w body. Tylko tanio to raczej nie będzie.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-01-2016 o 18:47

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Mentor Zobacz posta
    co do RF603C3II o który pyta aleksandria chyba nie, ale niestety już nie pamiętam.
    nie masz możliwości sprawdzenia ?

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Jeśli nie musisz zmieniać jej ustawienia, albo nie jest schowana w softboxie, to faktycznie nie
    coś takiego znalazłam:
    uchwyt do lamp systemowych Model S akcesoria do lamp sklep internetowy foto-net.pl

lampa częściowo wtedy wystaje

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Do sterowania lampami w grupach jest przydatny YN522C-TX, do tego YN622C (II) i będzie HSS i do tego indywidualne ustawienie EV każdej z grup od -3 do +3. Poza regulacją w body. Tylko tanio to raczej nie będzie.
    a nie 622C-TX ? bo tego 5.. nie mogę znaleźć

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Raczej za dużo ci nie da ten wyzwalacz na zewnątrz, jeżeli będizesz fotografował za dnia, nawet przy niskim iso będziesz musiał mocno przymykać obiektyw żeby delikatnie niedoświetlić kadr na 1/250 czyli maksymalny czas synchronizacji tego sprzetu . Jeżeli myślisz o fotografowaniu na zewnątrz i praktycznie używania lampy jako dominującego źródła światła musisz zainwestować w coś z syncrhonizacją na znacznie niższych czasach.
    Dzięki za info. Czyli bym musiała mieć przynajmniej ten ? :

Yongnuo Wyzwalacz radiowy YN-622C II - Lampy błyskowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    Ostatnio edytowane przez aleksandria ; 21-01-2016 o 21:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Wyzwalacze 602, 603, 605 przenosza tylko sygnał "teraz błyśnij", żadnego zdalnego sterowania lampami, żadnej automatyki (tzn. nie ma TTL, nie ma synchronizacji z krótkimi czasami migawki).

uchwyt do lamp systemowych Model S
    Jeśli planujesz używanie softboxów od lamp studyjnych to wygląda ciekawie i oczywiście lampa jest dostępna, miałem na myśli sofboxy takiej konstrukcji jak Phottix Easy-up.

a nie 622C-TX ?
    Tak, to literówka, chodziło o 622c-tx

Coś już napisał

Wyzwalacze 602, 603, 605 przenosza tylko sygnał "teraz błyśnij", żadnego zdalnego sterowania lampami, żadnej automatyki (tzn. nie ma TTL, nie ma synchronizacji z krótkimi czasami migawki).

uchwyt do lamp systemowych Model S
    Jeśli planujesz używanie softboxów od lamp studyjnych to wygląda ciekawie i oczywiście lampa jest dostępna, miałem na myśli sofboxy takiej konstrukcji jak Phottix Easy-up.

a nie 622C-TX ?
    Tak, to literówka, chodziło o 622c-tx
    622 C-TX będzie już to wszystko w miarę robić ? : )

Co do tego uchwytu to mam jeszcze inne plany - by też mieć je do mocowania żarówki by mieć lampę światła ciągłego. Nie wiem jeszcze czy taka zwykła oprawka z kablem po lampce nadaje się do tych żarówek.
    Ostatnio edytowane przez aleksandria ; 21-01-2016 o 21:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Lampy Sigmy nie mają tu wielu fanów, więc może być trudno z potwierdzeniem, jak działa takie połączenie.

W tym uchwycie z linku skręcasz głowicę lampy jak w imadle, i raczej do niczego innego ten uchwyt nie jest planowany.
    Jeśli chcesz świecić przez zwykły softbox "profesjonalnymi żarówkami fotograficznymi"z allegro, takimi typu "twister" albo inne "tornado", to... lepiej pomyśl o innym źródle światła - ze względu na kiepską reprodukcję barw przez te "wynalazki", i dwustanowy zakres regulacji mocy (włączona/wyłączona).
    Jakiś czas temu widziałem ciekawy opis lampy LEDowej Quantuum z mocowaniem Bowens, ale nie znam nikogo, kto tego używa.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez aleksandria Zobacz posta
    622 C-TX będzie już to wszystko w miarę robić ? : )
    Wszystko to nie będzie , to jest "sterownik" , na którym już nie postawisz lampy.
    Ale pozwala sterować radiowo praktycznie dowolnie, tylko wymagane są odbiorniki pod lampą (lampami) lub kabel PC albo lampa z wbudowanym odbiornikiem np. YN-685.

Czyli wystarczy jeden YN-622C-TX, plus jeden odbiornik YN622C i na nim lampa, plus lampa YN-685 i masz komplet dla dwóch źródeł światła dla radiowego sterowania. To taka propozycja wykorzystania lamp reporterskich.

Przepraszam, poprzednio wkradła się literówka, faktycznie.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-01-2016 o 22:37

Coś już napisał

Wszystko to nie będzie (...) plus lampa YN-685 i masz komplet dla dwóch źródeł światła dla radiowego sterowania. To taka propozycja wykorzystania lamp reporterskich.

Przepraszam, poprzednio wkradła się literówka, faktycznie.
    szkoda : ))
    zamiast tej lampy YN-685 to może być ta moja Sigma ?(jeżeli oczywiście będzie działała)

--- Kolejny post ---

Lampy Sigmy nie mają tu wielu fanów, więc może być trudno z potwierdzeniem, jak działa takie połączenie.

W tym uchwycie z linku skręcasz głowicę lampy jak w imadle, i raczej do niczego innego ten uchwyt nie jest planowany.
    Jeśli chcesz świecić przez zwykły softbox "profesjonalnymi żarówkami fotograficznymi"z allegro, takimi typu "twister" albo inne "tornado", to... lepiej pomyśl o innym źródle światła - ze względu na kiepską reprodukcję barw przez te "wynalazki", i dwustanowy zakres regulacji mocy (włączona/wyłączona).
    Jakiś czas temu widziałem ciekawy opis lampy LEDowej Quantuum z mocowaniem Bowens, ale nie znam nikogo, kto tego używa.
    no a taką np oprawkę nie włożę w to imadło ?
    http://wtp.kei.pl/agd/oprawazkablem.jpg

i taka żarówka do tego też nie będzie odpowiednia ?

http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/-swietlowka-30w6500k-powerlux.html

Miasto
    Gorzów Wlkp.

zamiast tej lampy YN-685 to może być ta moja Sigma ?(jeżeli oczywiście będzie działała)
    Myślę, że będzie działać, tylko potrzebny jest pod nią odbiornik YN622C. Czyli robi się drożej - trzy urządzenia do dwóch lamp.

Coś już napisał

Wyczytałam w instrukcji, że 6D z lampami innym niż Canon, współpracuje z czasem 1/180s lub dłuższym. Jak to się będzie miało do mojego zestawu ?

--- Kolejny post ---

Myślę, że będzie działać, tylko potrzebny jest pod nią odbiornik YN622C. Czyli robi się drożej - trzy urządzenia do dwóch lamp.
    Tak. Ale wstępnie myślę tylko o jednym. Będzie potrzeba, będzie dodatkowy : )

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Wyczytałam w instrukcji, że 6D z lampami innym niż Canon, współpracuje z czasem 1/180s lub dłuższym. Jak to się będzie miało do mojego zestawu ?
    Polecane YN - sterowniki i odbiorniki są "radiowe" i obsługują HSS, czyli możesz robić zdjęcia z krótkimi czasami, o małej GO w jasny dzień i doświetlać lampą gdzie potrzeba.

Tu jest wyjaśnienie wątpliwości:

http://fotoblogia.pl/7408,z-lampa-w-...aczac-poradnik
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-01-2016 o 15:38

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów