A czy napisałem, że nie dostrzegam różnic - one są bardzo duże! Nie próbuję też na siłę udowadniać, że 6d jest taki świetny ponieważ sam go posiadam. Mam Ds-a od czterech lat i wiem do czego można użyć większej ilości punktów i po co są punkty krzyżowe.
I moim zdaniem najbardziej przydają się do śledzenia i ostrzenia w gorszym świetle. Sunders, naprawdę widzisz znaczącą różnicę w precyzji AF single shot na bocznych punktach w dziennym świetle ?
Moim zdaniem jeżeli komuś odpowiada rozkład punktów w 6d i używa bocznych tylko w dobrym/dziennym świetle to nie znajdzie znaczących różnic, ale podkreślam tylko i wyłącznie w takich warunkach. Poza tym punkt krzyżowy nie musi z definicji być bardziej precyzyjny niż zwykły - przy nieruchomym obiekcie, w dobrym świetle można zazwyczaj znaleźć jakiś kontrastowy punkt do wyostrzenia. Przy AF servo nie masz na to czasu i crossy są nieocenione, zwłaszcza przy ich dużej ilości.
Jak mam użyć AF servo to 6d się kurzy...
A na marginesie jeżeli fotograf ostrzy centralnym i przekadrowywuje to krzyżowy 6d (wiem, że jedyny) absolutnie w niczym nie ustępuje 5dIIIi 1dsII
I Sunders nie traktuj tego co napisałem jako krytykę Twojego wyboru - mamy pewnie inne wymagania i potrzeby
Pozdrawiam
i życzę pociechy z nowego nabytku