Czy jest na forum ktoś kto fotografował poprzednio EOS 1 Ds MKIII (mój staruszek) i przesiadł się na EOS 1DX?
Bardzo proszę o kontakt. Może być na priv.
Czy jest na forum ktoś kto fotografował poprzednio EOS 1 Ds MKIII (mój staruszek) i przesiadł się na EOS 1DX?
Bardzo proszę o kontakt. Może być na priv.
Przejście na Nikona... brzmi interesująco. W każdym razie nowości się nie kupuje.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Ja Ci radzę jedno. Jak zarabiasz w złotówkach to kupuj coś jak najszybciej. Euro i Dolar idą tak szybko do góry, że przy obecnym rządzie i jego polityce szybko osiągnie ponad 5 zł, a potem będzie rosło dalej. Aż strach się bać. Socjalizm niestety wrócił.
1DxII wyjdzie niebawem, pojawi się więcej 1Dx używanych na rynku, ceny spadną
poczekałbym chwilę i kupił 1Dx o ile specyfikacja jest dla Ciebie OK
z tego co piszesz nie masz raczej problemów finansowych - może specyfikacja 1DxII będzie bardziej Ci odpowiadała
wtedy z kolei kupisz 1DxII i będziesz się cieszyć nowszą puchą
jeżeli ogniskowe zostają to 70-200 2.8 L IS II jest bardzo dobrym obiektywem i tu nie ma się nad czym zastanawiać
16-35 2.8 L II z kolei nawet jeśli kupisz a wyjdzie III za jakiś czas to zamiana nie będzie
zbyt skomplikowana - zawsze sprzedasz II i pozostanie tylko dołożyć do III o ile będzie to miało uzasadnienie
w osiągach szkła
D5 na pewno będzie bardzo dobrą puszką, sama musisz wiedzieć czy jej specyfikacja jest istotna dla Twoich fotografii
niektórzy nie lubią zmieniać systemu czy to z przyzwyczajenia czy zamiłowania do marki
ja używam 5dIII, nic więcej nie potrzebuję, używam ISO100 w 99% przypadków a w systemie
trzymają mnie także 85 1.2 L II oraz 135 L 2![]()
Dziękuję za odpowiedzi.
Sunders - do Pikczer-a napisałam.
Mam jeszcze pytanie czy są w Polsce sklepy które mają starannie wyselekcjonowane obiektywy? Chodzi mi o te ogromne różnice jakościowe pomiędzy tymi samymi szkłami o jakich czytam na forum i w internecie. Nie chciałabym kupując np. 16-35/2.8L USM II kupić jakiegoś badziewnego egzemplarza...
--- Kolejny post ---
Specyfikacja jest bardzo OK dla mnie - dużo lepsze parametry niż mój staruszek![]()
Obydwa aparaty przeznaczone są głównie dla reporterów pracujących w najcięższych warunkach społeczno-przyrodniczych. Jeżeli bierzesz udział w jakichś bardzo dynamicznych wydarzeniach gdzie sytuacja zmienia się błyskawicznie (zamieszki, wojna, bardzo dynamiczne sporty ekstremalne itp.) gdzie strzelasz seriami jak z nomen omen karabinu i wymagasz od układu AF jak najwięcej to D5 będzie świetnym wyborem bo według tego co stoi w jego specyfikacji układ AF Canona przy nim "klęka" już nie wspominając o innych opcjach. Ale aparat jest (a właściwie będzie jak trafi do sprzedaży) nowością na rynku i zapewne na początku wyjdą różne "kwiatki" związane np. z jego wewnętrznym oprogramowaniem czyli firmware (vide posiadany przez mnie EOS 5DS) i/lub mechaniczne. Może Tobie również nie przypasować ergonomia aparatu (co np. dla mnie ma bardzo duże znaczenie) i co z tego że złapiesz komara w locie (to przenośnia) jak będziesz się wkurzać że aparat źle Tobie leży w ręku bo np. grip jest zbyt płytki?
Canona już znasz. Rozumiem że odpowiada Tobie obudowa 1Ds Mark III i świetnie się Tobie nim pracuje więc tak samo będzie z EOS-1D X. Obsługa menu aparatu też się nie powinna w znaczący sposób zmienić. Więc po co kombinować? Zakup EF 70-200mm f/2.8L IS II USM do EOS-1D X to bardzo dobry pomysł i na pewno będziesz z niego bardzo zadowolona. Przy posiadanym Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM zakup EF 16-35 mm f/2.8L II USM to nieco chybiony pomysł ponieważ obydwa obiektywy nie wykorzystują w możliwie jak największym stopniu możliwości matrycy EOS-1D X (ich ostrość jest na poziomie 13 Mpix a aparat ma przecież 18 Mpix), moim zdaniem lepiej wziąć na wstrzymanie i poczekać na EF 16-35 mm f/2.8L III USM.
EOS-1D X kosztował na starcie 6 799 USD i został wypuszczony na rynek w marcu 2012 (cytując za Wikipedią). To jest obecnie prawie 28 000 PLN. Wiemy że w tym roku Canon podnosi ceny w Polsce w zakresie 3-5%. 28 000 PLN plus jeszcze z 5% w górę to jest 29 400 czyli prawie 30 000 PLN i tyle zapewne będzie kosztować EOS-1D X Mark II. Przy tych jego prawdopodobnych parametrach Predictions on What to Expect From Canon in 2016 to ja już bym wolał kupić sobie Nikona D5. Nikon z kolei podnosi w Polsce ceny na obiektywy w zakresie od kilku do nawet 30% w zależności od wybranego modelu.
Informacje o podwyżkach cen pochodzą z newslettera Cyfrowe.pl rozsyłanego do klientów tego sklepu które zostały później opublikowane tutaj.
Jeśli mieszkasz w Polsce i poza Warszawą gdzie masz pełno sklepów fotograficznych to warto kupować obiektywy poprzez Internet bo nie masz wtedy problemów z odstąpieniem od umowy i zwrotem pieniędzy w razie gdyby coś Tobie nie przypasowało, oczywiście pamiętając o zachowaniu odpowiedniego terminu czasu odstąpienia od tejże umowy.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 16-01-2016 o 13:44