Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Pomóżcie - czy warto kupić 1DX teraz po premierze Nikon D5?

Domyślnie Odp: Pomóżcie - czy warto kupić 1DX teraz po premierze Nikon D5?

Czy jest na forum ktoś kto fotografował poprzednio EOS 1 Ds MKIII (mój staruszek) i przesiadł się na EOS 1DX?
    Bardzo proszę o kontakt. Może być na priv.

Przejście na Nikona... brzmi interesująco. W każdym razie nowości się nie kupuje.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez EwaAd Zobacz posta
    Dziękuję Ci za konkretną odpowiedź. Zwróciłeś mi uwagę na bardzo ważną rzecz Ewa
    Spoko.
    Piję twoje zdrowie
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Ja Ci radzę jedno. Jak zarabiasz w złotówkach to kupuj coś jak najszybciej. Euro i Dolar idą tak szybko do góry, że przy obecnym rządzie i jego polityce szybko osiągnie ponad 5 zł, a potem będzie rosło dalej. Aż strach się bać. Socjalizm niestety wrócił.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Czy jest na forum ktoś kto fotografował poprzednio EOS 1 Ds MKIII (mój staruszek) i przesiadł się na EOS 1DX?
    Bardzo proszę o kontakt. Może być na priv.
    Prawdopodobnie Pikczer jest w takiej sytuacji, spróbuj napisać do niego na priv.

Uzależniony

1DxII wyjdzie niebawem, pojawi się więcej 1Dx używanych na rynku, ceny spadną
    poczekałbym chwilę i kupił 1Dx o ile specyfikacja jest dla Ciebie OK
    z tego co piszesz nie masz raczej problemów finansowych - może specyfikacja 1DxII będzie bardziej Ci odpowiadała
    wtedy z kolei kupisz 1DxII i będziesz się cieszyć nowszą puchą

jeżeli ogniskowe zostają to 70-200 2.8 L IS II jest bardzo dobrym obiektywem i tu nie ma się nad czym zastanawiać
    16-35 2.8 L II z kolei nawet jeśli kupisz a wyjdzie III za jakiś czas to zamiana nie będzie
    zbyt skomplikowana - zawsze sprzedasz II i pozostanie tylko dołożyć do III o ile będzie to miało uzasadnienie
    w osiągach szkła

D5 na pewno będzie bardzo dobrą puszką, sama musisz wiedzieć czy jej specyfikacja jest istotna dla Twoich fotografii
    niektórzy nie lubią zmieniać systemu czy to z przyzwyczajenia czy zamiłowania do marki
    ja używam 5dIII, nic więcej nie potrzebuję, używam ISO100 w 99% przypadków a w systemie
    trzymają mnie także 85 1.2 L II oraz 135 L 2

Dziękuję za odpowiedzi.
    Sunders - do Pikczer-a napisałam.
    Mam jeszcze pytanie czy są w Polsce sklepy które mają starannie wyselekcjonowane obiektywy? Chodzi mi o te ogromne różnice jakościowe pomiędzy tymi samymi szkłami o jakich czytam na forum i w internecie. Nie chciałabym kupując np. 16-35/2.8L USM II kupić jakiegoś badziewnego egzemplarza...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    1DxII wyjdzie niebawem, pojawi się więcej 1Dx używanych na rynku, ceny spadną
    poczekałbym chwilę i kupił 1Dx o ile specyfikacja jest dla Ciebie OK
    Specyfikacja jest bardzo OK dla mnie - dużo lepsze parametry niż mój staruszek

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Mam jeszcze pytanie czy są w Polsce sklepy które mają starannie wyselekcjonowane obiektywy? Chodzi mi o te ogromne różnice jakościowe pomiędzy tymi samymi szkłami o jakich czytam na forum i w internecie. Nie chciałabym kupując np. 16-35/2.8L USM II kupić jakiegoś badziewnego egzemplarza...
    Nie ma takich sklepów. Choć jeśli pomyślę sobie o np. allegro to na pewno spory odsetek obiektywów jest starannie wyselekcjonowanych. Tyle że nie o taką selekcję zapewne ci chodzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Dziękuję za odpowiedzi.
    Sunders - do Pikczer-a napisałam.

--- Kolejny post ---

Specyfikacja jest bardzo OK dla mnie - dużo lepsze parametry niż mój staruszek
    Nie ma takich sklepów. Szkło to jedna strona, trzeba to jeszcze z puszką spasować. szansa trafienia badziewia jest na prawdę nikła. Kupujesz wysyłkowo i masz czas na sprawdzenie, czego chcieć więcej

Pełne uzależnienie
    Miasto

Czy kupić teraz 1DX czy poczekać aż Canon wypuści wersję MK II?
    Pytanie kiedy ją wypuści
    Plus dla Nikona taki że już za 2 tygodnie mogłabym mieć korpus z USA , obiektywy bez problemu do kupienia w Polsce a nie wiadomo kiedy Canon wypuści następce 1DX.
    Obydwa aparaty przeznaczone są głównie dla reporterów pracujących w najcięższych warunkach społeczno-przyrodniczych. Jeżeli bierzesz udział w jakichś bardzo dynamicznych wydarzeniach gdzie sytuacja zmienia się błyskawicznie (zamieszki, wojna, bardzo dynamiczne sporty ekstremalne itp.) gdzie strzelasz seriami jak z nomen omen karabinu i wymagasz od układu AF jak najwięcej to D5 będzie świetnym wyborem bo według tego co stoi w jego specyfikacji układ AF Canona przy nim "klęka" już nie wspominając o innych opcjach. Ale aparat jest (a właściwie będzie jak trafi do sprzedaży) nowością na rynku i zapewne na początku wyjdą różne "kwiatki" związane np. z jego wewnętrznym oprogramowaniem czyli firmware (vide posiadany przez mnie EOS 5DS) i/lub mechaniczne. Może Tobie również nie przypasować ergonomia aparatu (co np. dla mnie ma bardzo duże znaczenie) i co z tego że złapiesz komara w locie (to przenośnia) jak będziesz się wkurzać że aparat źle Tobie leży w ręku bo np. grip jest zbyt płytki?

Canona już znasz. Rozumiem że odpowiada Tobie obudowa 1Ds Mark III i świetnie się Tobie nim pracuje więc tak samo będzie z EOS-1D X. Obsługa menu aparatu też się nie powinna w znaczący sposób zmienić. Więc po co kombinować? Zakup EF 70-200mm f/2.8L IS II USM do EOS-1D X to bardzo dobry pomysł i na pewno będziesz z niego bardzo zadowolona. Przy posiadanym Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM zakup EF 16-35 mm f/2.8L II USM to nieco chybiony pomysł ponieważ obydwa obiektywy nie wykorzystują w możliwie jak największym stopniu możliwości matrycy EOS-1D X (ich ostrość jest na poziomie 13 Mpix a aparat ma przecież 18 Mpix), moim zdaniem lepiej wziąć na wstrzymanie i poczekać na EF 16-35 mm f/2.8L III USM.

EOS-1D X kosztował na starcie 6 799 USD i został wypuszczony na rynek w marcu 2012 (cytując za Wikipedią). To jest obecnie prawie 28 000 PLN. Wiemy że w tym roku Canon podnosi ceny w Polsce w zakresie 3-5%. 28 000 PLN plus jeszcze z 5% w górę to jest 29 400 czyli prawie 30 000 PLN i tyle zapewne będzie kosztować EOS-1D X Mark II. Przy tych jego prawdopodobnych parametrach Predictions on What to Expect From Canon in 2016 to ja już bym wolał kupić sobie Nikona D5. Nikon z kolei podnosi w Polsce ceny na obiektywy w zakresie od kilku do nawet 30% w zależności od wybranego modelu.

Informacje o podwyżkach cen pochodzą z newslettera Cyfrowe.pl rozsyłanego do klientów tego sklepu które zostały później opublikowane tutaj.

Jeśli mieszkasz w Polsce i poza Warszawą gdzie masz pełno sklepów fotograficznych to warto kupować obiektywy poprzez Internet bo nie masz wtedy problemów z odstąpieniem od umowy i zwrotem pieniędzy w razie gdyby coś Tobie nie przypasowało, oczywiście pamiętając o zachowaniu odpowiedniego terminu czasu odstąpienia od tejże umowy.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 16-01-2016 o 13:44

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów