Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jak uzyskać ładną biel na zdjęciach?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Jak uzyskać ładną biel na zdjęciach?

Cytat Zamieszczone przez KaczorMC Zobacz posta
    Witam. Robię zdjęcia w różnych miejscach i za cholerę nie mogę uzyskać ładnej bieli na zdjęciu. Znajdzie się jakiś dobra dusza co chociaż nakieruje co robić, aby uzyskać taką biel?
    Czy balans bieli ma znaczenie podczas robienia zdjęcia? Czy można ustawić na automat i później w LR sobie zmieniać?
    Ładną biel można uzyskać prosto z aparatu czy to bardziej kwestia obróbki?
    AWB

+

Ezybalance 30cm 18% Grey/White LL LR1250 - EzyBalance | Lastolite

=

Tak to u mnie wygląda. Taka szaro-biała karta/plansza z celownikiem nie musi być koniecznie od Lastolite, z tego co zauważyłem są też inni producenci.

Zdjęcia zapisujesz w plikach RAW, zwłaszcza jeżeli będziesz robił coś dla kogoś za kasę i to ciężką. Jak zaczynasz zdjęcia w danym pomieszczeniu to jako pierwsze robisz to z szarą stroną karty/planszy, ustawiasz w aparacie co trzeba (instrukcja obsługi się kłania) i dalej robisz już oczywiście bez tej planszy. Jak zmienia się światło pomiędzy pomieszczeniami (zwłaszcza w jakiś drastyczny sposób) to robisz nowy profil pod to nowe pomieszczenie.

Po zakończeniu sesji i powrocie do domu wypadałoby zaaplikować poprawny balans bieli z danego pomieszczenia do pozostałych zdjęć wykonanych w tym pomieszczeniu. A w jaki sposób to będzie to już zależało od używanego oprogramowania.

Adobe Photoshop Camera Raw:
    Using a Gray Card for Setting White Balance in Adobe Photoshop Camera Raw - Layers Magazine

Lightroom:
    Using a Gray Card for Setting White Balance in Lightroom - Lightroom Killer Tips
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 14-01-2016 o 23:22

Uprawnienia umieszczania postów