Witajcie,

No i stało się. Wczoraj poproszono mnie abym zrobił kilka zdjęć dzieciakom w szkole i po założeniu 50mm f/1.4 USM i zrobieniu kilku fotek autofokus zaczął szwankować aż w ogóle po kilku momentach padł. Przed tym wszystkim słyszałem jakieś "piski" z wewnątrz obiektywu co za pewne oznaczało jakieś problemy silniczka, itp. Teraz przypomniało mi się również że jakiś miesiąc temu też miałem podobną sytuację ale po przeczyszczeniu styków na obiektywie i body wszystko wróciło do normy, teraz niestety obiektyw zamilkł i można go tylko używać w manualu . Dodam tylko, że 2 inne obiektwy 24-105 f/4 i 85mm f/1,8 działają bez problemu. Moje body to 5D Mark III.

Sprzęt kupiony w USA (dokładnie 2 lata temu na święta BN) tak więc gwarancja już nie obowiązuje. Na ile w ogóle Canon daje gwarancję bo wiem że na obiektywy miała normalnie honorować.

Jestem praktycznie pewien że właśnie silnik obiektywu jest padnięty. Nie boję się podjąć wyzwania naprawy/wymiany tegoż silnika ale zanim się do tego zabiorę chcę Was zapytać o zdanie.

Myślę że posiadam zdolności manualne i operowanie śrubokrętem nie jest mi obce, myślę zatem o zakupie tejże części i samodzielnej wymianie.

Na sieci na szybko znalazłem to :
- jak rozłożyć na części pierwsze 50mm f/1.4 USM
https://www.youtube.com/watch?v=NTu00wgJgRE
i to gdzie kupić motor (nawet oryginał)
Free Shipping!!100% original EF 50mm f/1.4 USM motor gear sets motor gear sets Suitable for Canon EF 50mm f/1.4 USM-in Other Consumer Electronics from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group

Czy śmiało można się do tego zabierać w domowych warunkach, czy wymagana jest później jakakolwiek kalibracja obiektywu, itp. Czy istnieją inne powody na które powinienem zwrócić uwagę, np płytka elektroniczna ?

Myśląc o naprawie pogwarancyjnej w autoryzowanym serwisie obawiam się że koszt mógłby wynieść 2/3 wartości obiektywu i wg mnie naprawa wzgledem kupna nowego nie byłaby opłacalna, dlatego myślę tutaj o samodzielnej naprawie.

Czy warto na to postawić ?

dzięki za feedback.

Kanias