Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pierwsza lampa błyskowa, YN-568EX II czy coś innego?

Domyślnie Odp: Pierwsza lampa błyskowa, YN-568EX II czy coś innego?

Odgrzebie temat, tez przymierzam sie do zakupu pierwszej lamy blyskowej pod 70D. Juz prawie zdecydowalem sie na YN685, ale zobaczylem porownianie wielkosci kilku lamp Youngnuo i 685 byla najwieksza z tych kilku. Najmniejsza z koleji byla 568EXII, co najbardziej mi pasuje jesli chodzi o ciezar i wielkosc. Teraz czas na glupie pytania:
    1. czy 568exii to dobry wybor do nauki swiecenia?
    2. czy ta lampa dziala 'zwenetrznie' tzn chodzi mi czy moge zamontowac ja na statywie a nie na aparacie?
    dzieki!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Każdą możesz zamontować na statywie. Pozostaje jeszcze sprawa wyzwalania, 685 i 568 "nieco" się różnią pod tym względem.

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

yn685 to fajna lampa. ma HSS i możesz ją wyzwalać radiowo. Jestem pewien, że wystarczy Ci na początek.
    "Lampa posiada wbudowany odbiornik YN-622C, który umożliwia bezprzewodową pracę w systemie E-TTL II przy użyciu wyzwalacza YN-622C, sterownika YN-622C-TX oraz wyzwalanie za pomocą urządzeń YN-560IV, YN-560TX i RF-605/RF-603II/RF-603."
    Yongnuo YN685 Speedlite - Optyczne.pl
    X-T2...|

dzieki za opinie i rady!
    L.

Witam, nie zakladam nowego wątku a odświeżę lekko ten...
    Przyszedł czas na kolejny krok i zabawe z lampami, czytam fora oraz różne artykuły z testemi, wiadomo jednak ze testy często mają się nijak do rzeczywistości. Z tego wzgledu że jestem totalnym amatorem, nie chce sie pchać w drogie systemowe urządzenia i jesli miałbym kupić jakąś drogą firmową lampe to z wiadomych względów wole 3 lub 4 i na tym się uczyć.

Wybór padł na chwalone przez wielu YN 5xx/6xx (czytałem że YN565 powodują jakieś problemy więc odpadają)

i teraz potrzebuje porady lub moze oceny mojego wyboru, czy bedzie on optymalny...skład 4 lamp

sterownik YN-E3-RT podstawa oraz

1 x YN 600 EX-RT
    3 x YN 685
    ...z tego co wiem one nie potrzebują odbiorników typu 602/603 czy 622 (czarna magia jak dla mnie w cholere)

czy moze nie bawić się w YN 685 i kupic od razu 4x YN600 ex rt

pytanko następne...

Czy jesli zaszłaby potrzeba bezpośredniego podpięcia do aparatu lampy yn600ex rt to czy ona będziepełnić funkcje sterownika e3 ?

edit: mam body 6d jesli ono ma sterowanie radiowe to czy bede potrzebował e3-rt jako sterownika ?
    Ostatnio edytowane przez Randez ; 21-07-2016 o 12:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

600ex i e3-rt/e3rx to jedna rodzina.
    685 i yn 622c/622c-tx to druga rodzina.
    Obie rodziny ze sobą "nie gadają", musisz się zdecydować albo na jedną, albo na drugą.
    Czy w instrukcji do swojego 6d znalazłeś jakiekolwiek informacje o radiowym sterowniku lamp?

więc skłaniam się ku 600ex, i raczej tym bede się bawił...

podsumowując tylko...e3rt + 3 lampy 600ex rt to wszystko co mi do szczęścia potrzebne ? nie licząc wiedzy jak je obsługiwać ? chce dostać to jedną przesyłką i nie bawić sie w dosyłanie innych akcesorii

a drugie pytanie powtórze raz jeszcze - czy jak wepne 600rt w aparat to czy ona będzie pełnić funkcje nadajnika i wyzwalać także pozostałe lampy ?

Ok odpowiem sam sobie...doksztalcilem sie na youtube i ten setup wszedzie sobie chwala...pokazuja nawet krok po kroku jak skonfigurowac sprzecik i tłumaczą ładnie pieknie co z czym sie je by ladnie blyskac.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów