Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Obiektywy do 70d slub

Domyślnie Odp: Obiektywy do 70d slub

To już sam nie wiem kręcę szybkie przejścia dynamiczne ujęcia a reszta wiadomo jak to na weselu

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez iaqb Zobacz posta
    witam,

Posiada jedno lustro canon 70d + sigma 18-35mm zamierzam kupic drugiego canona do krecenia wesel na 2 lustra. Jakie obiektywy kupic na slub/wesele , kosciol sala , zabawa. Moze ktos nagrywa wesela i pomoze cos dobrac konkretnego ?
    jeżeli to będzie pełna klatka to 24-70 jeżeli nie to 24-70
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar eleroo

Nie możesz po prostu obejrzeć aparatów jakimi kręciłeś do tej pory? Ja rozumiem skupienie na kadrze, ale trochę nie czaję jak można cos robić x czasu i nie zauważyć jakiego sprzętu sie do tego używa. Pomijam już takie perdoły jak ulubiona ogniskowa, umiejętność wyobrażenia sobie jak coś będzie wyglądało kręcone szkłem o danym kącie widzenia etc. W sumie to nie moja sprawa, ale trudno uwierzyć, że zajmowałeś się tym do tej pory i wymyślasz 14mm, które beczkuje okrutnie. No pewnie, że mozna to wyprostować na fotach dość ładnie i sprawnie, ale żeby zrobić to na filmie to będą długie godziny żmudnego klikania. Jak chcesz szkło do kilku dziwnych ujęć to kup sobie rybkę, jak chcesz coś co da uniwersalny look to 20mm, 35mm do bliższych ujęć 50, do jeszcze bliższych 85, do "szpiegowskich" kadrów 200. Szybkie przejścia, dynamiczne ujęcia... to można kręcić szkłem o każdej ogniskowej. Wiem, że taki film z wesela to ma być reportaż ale to się przecież montuje potem, to nie jest relacja na żywo. Masz jedno bardzo uniwersalne szkło od szeroko po standardowo (choć nie wiem czy ono jest dobre do kręcenia, nie wiem jak tam u niego ze zniekształceniami - zakładam, że do dźwięku masz oddzielny mikrofon i ewentualne hałasy obiektywu nie są problemem). Jeśli on zniekształca widocznie na szerokim końcu, to go opyl i weź co radzi Muczaczo, bo i tak nie będziesz tego końca używał no i zyskasz przedłużenie. Moim zdaniem nie ma sensu dublować ogniskowych, jeśli chcesz mieć dodatkowo zoom to kup 70-200 2.8 choć tu przekroczysz budżet, jeśli musisz zostać w budżecie to weź stałkę 135 lub dłuższą do szpiegowania i cześć.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez iaqb Zobacz posta
    powiem tak , moim zadaniem jako operator bylo chodzenie z aparatem wl/wyl skupialem sie na kadrze nie na sprzecie.
    sorry, ale dla mnie to przerażająca ignorancja, jak mozna "robić" coś za pieniądze, w tak waznym dniu dla PM i nie miec bladego pojęcia czym, aparat tez do reki dostawałes już włączony? (pytania typu a co do przygotowan, a co do błogosł, a co do slubu, a co do wesela to .... "żenuła". A gdybyś dostał młotek i ktos kazał Ci nim filmować to tez byś sie skupiał na kadrze a nie na sprzęcie? po Twoich postach (zamieszczanych w 2 róznych działach i do tego żadnym własciwym, bo jest podforum o filmowaniu!) widze ze nie masz bladego pojecia o temacie, chcesz dostac porcje wiedzy na forum żeby od razu byc profi i leciec po kase od PM, a idz człowieku na jakies płatne warsztaty, kurs czy co tam znajdziesz i ucz sie poznawaj sprzęt, jego mozliwości, ograniczenia a potem wyciągaj reke po kase, bo miotasz sie okrutnie (pytanie czy 2.8 nie bedzie za ciemno a potem chcesz 4.0)Przerażaja mnie osoby, którym wydaje sie że moga wszystko ( nie tylko w fotografi , ale w życiu tak cłościowo)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dzięki za podsumowanie wezmę się w garść... Ale nadal nie wiem na czym się skupić jakich szkieł szukac

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

skup sie na czytaniu
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar italy

Kolega tombas właściwie podsumował cały ten wątek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów