Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Samyang 8mm

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie Samyang 8mm

Witam, od jakiegoś czasu przymierzałem się do zakupu obiektywu typu rybie oko. Mój wybór padł na popularnego fish eye Samyang, jako że nie stać mnie na nowy obiektyw postanowiłem kupić używke.
    Link aukcji : Obiektyw Fish Eye Rybie Oko Samyang 8mm f3,5 Canon (5888639306) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Jak widać sprzedawca nie napisał zbyt wiele na temat tego szkła, poprosiłem o podesłanie zdjęcia tylnej soczewki i stwierdziłem że go wezmę. Paczka przyszła, jak się okazało przedni dekielek jest zepsuty (sprzedawca nie napisał tego w treści), na przedniej i tylnej soczewce widać delikatne zarysowania - nie wiem czy w praktyce będą szkodliwe. Zrobiłem dwa zdjęcia pod światło lampy jedno przy przysłonie f 22, drugie przy f 3,5. Przy zamkniętej przysłonie widać wyraźnie na zdjęciu rysy przy otwartej zamieniają się w bliki. Pytanie czy warto prosić sprzedawcę o zwrot pieniędzy tylko za dekielek czy odesłać cały obiektyw i jak sprawdzić czy w praktyce te zarysowania będą "złośliwe". Proszę o wyrozumiałość

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Samyang 8mm

Jak często będziesz robić zdjęcia przy f22? Osobiście zazwyczaj nie schodzę niżej niż f11 na FF. Może zamieścisz przykładowe zdjęcia?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Ostatnio edytowane przez August ; 05-01-2016 o 19:31

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez August Zobacz posta
    Panie pokaz zdjęcia i poka te ryski
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez August Zobacz posta
    jak się okazało przedni dekielek jest zepsuty (sprzedawca nie napisał tego w treści), na przedniej i tylnej soczewce widać delikatne zarysowania - nie wiem czy w praktyce będą szkodliwe. Zrobiłem dwa zdjęcia pod światło lampy jedno przy przysłonie f 22, drugie przy f 3,5. Przy zamkniętej przysłonie widać wyraźnie na zdjęciu rysy przy otwartej zamieniają się w bliki.
    Kłopot może być taki, że sprzedawca nie napisał o idealnym stanie obiektywu, więc może próbować bronić się przed zwrotem.
    Cena nie jest okazyjna, jest "normalna" jak za ten obiektyw, więc próbowałbym zrezygnować z transakcji, bezpośrednio lub (jeśli się nie uda) z pomocą allegro.
    Faktycznie raczej nie będziesz używał takiego obiektywu przy f:22, ale "duszki" od rys na przedniej soczewce będą się pojawiały, i ich ciężko będzie uniknąć, a to może psuć zabawę z tego szkła.

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Wg mnie powinieneś oddać to szkło - ma ewidentne rysy, które sporo psują te "duszki/bliki" - będzie z nimi sporo bezsensownej roboty potem w PSie...

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Probuj zwrocic, rysy maja wplyw na zdjecia. Jak nie bedzie chcial to zglaszaj spor na allegro i probuj, bo nie ma sensu meczyc sie z takim szklem
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

oddawaj szkło
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów