Witam
Mam mały dylemat.Chciałbym kupić zooma do spacerów, robienia zdjęć z wędrówek i hobbystycznie/niezarobkowo różnych zawodów biegowo-rowerowych w górach/ szlaki, bezdroża, itp). Myślę o ogniskowych jak wyżej i ze wszystkich producentów pod FF.
Do widooczków to AF nie jest konieczny bardziej IS więc zastanawiam się nad 70-200/4 IS czy wystarczy czy zasadzać się na armatę 100-400?
Czy może styknie Tami 70-200/2,8 czy sigma z ostatnich wypustów 70-200/1,8 dg II hsm?
Biegi czy mtb to nie sporty ekstremalnie szybkie więc pewnie af nie musi być demonem prędkości, ale może się mylę?
Z doświadczeń to obcowanie z c85 c135 c200, ale to same stałki i kręcenie i grzebanie w plecaku mnie już mocno irytuje. Chcę tego uniknąć. c200 już nie mam. Wydaje mi się, że często brakuje mm w plenerze, ale czy styknie 200 czy może może zwykłe 70-300/is nie L wystarczy na długim końcu?
Priorytet jak najtaniej, kupno raczej używanego sprzętu.
Może ktoś ma swoje doświadczenia. Jak jakościowo sprawuje się dziadek od canona 70-300 DO. Na aukcjach pojawiają się ostatnio leciwe konstrukcje, nie wiem czy mają wsparcie w serwisie.
Pozdrawiam
darecky