Dzięki za rady, faktycznie te propozycje przewijają*się*w większości tego typu pytań na pewno sprawę przemyślę. Co do 24-105 nie chcę*się mądrzyć*bo nie miałam go w rękach ale własnie ta ogniskowa wydawała mi się*takim idealnym spacer zoomem na cropa (może torchę*herezje piszę*bo stwodzono je pod ff, wiem) i jeśli chodzi o porównanie do 15-18 to szczerze mówiąc na chwilę obecną*wydaje mi sie, że bardziej zależy mi na zakresie 85-105 niż tym 15-24. Wolę ciaśniejsze kadry i myślałam o tym 24-105 jako obiektywie, który będę mogła jako jedyny zabrać na wakacje czy wycieczkę, na spacer z psem czy do stajni na treningowe zdjęcia gdzie jestem bliżej i nie potrzeba aż 70-200.
Co do 17-55 to właśnie odnośnie powyższego z racji tego, że ten szeroki zakres rzadko użyhwam i nie jest priorytetem to jednak nie widzę sensu kupowania 17-55 2.8 canona choć*wiem, ze jest baardzo zachwalane.
O 70-200 myslałam wlasnie o Lce f4 bo jednak większosć zdjęć to zawody w sezonie otwartym, sama startuję*w wkkw, gdzie najbardziej widowiskowa jest próba terenowa na krosie, można podejść w miarę*blisko i bardziej zależy mi na celnym AF niż światle 2,8 z sigmy czy tamrona.
TO tak w skrócie uzasadnienie tego co napisałam wcześniej, ale wezmę*Wasze uwagi do seraca i zaraz jeszcze raz to przeanalizuję.
Teoretycznie to wystarczyłoby mi to 17-55 i 70-200 z tym, ze wtedy braknie czegoś*uniwersalnego do portretów zwierząt (więc stałka średnio się*sprawdzi bo modele dość*ruchliwi) i typowo wakacyjnego. 55mm, które obecnie mam jest za krótkie zaś 70 czasem mogloby być*za ciasno gdybym zabrałą tylko to szkło. Może za bardzo filozofuję ale chciałabym na wstepie sensownie to przemyśleć żeby jak najmniej potem musieć*kombinować z wymiana.
--- Kolejny post ---
Nie wiem czemu mie mogę poprzedniego edytować, ale co so 15-85 to faktycznie byłąby to fajna opcja w komlecie z 70-200 z tym, że wtedy przydałoby się jeszcze coś jaśniejszego do zdjęć w pomieszczeniach. Nie chodzi tu o niewiadomo jaką*jakość, ale żeby coś takiego mieć na te kilka razy w roku 'u cioci na imieninach' itp.