cobalt, candar Dzięki za podzielnie się*Waszymi opiniami, coś*czułam, że tak będzie - wczoraj pisałam będąc niemalże pewną wyboru a skończyło się na niezłym mętliku w głowie. Poczytałam, pooglądałam sample i powoli mi się*zaczyna rozjaśniać.

Co do pełnej klatki to raczej kwestia najbliższych lat a nie miesięcy bo narazie 40d mi w zupełności wystarcza a ogranicza mnie obiektyw więc teraz chcę zainwestować w obiektywy, ale kiedyś 40d będzie trzeba wymienić*ewentualnie zostawić sobie w zapasie i wtedy pewnie bedzie pełna klatka kusić. to jest też argument, że jednak wolałabym obiektywy, które potem wykorzystam a nie będę musiała sprzedawać, wymieniać oczywiscie można i tak, ale po co skoro można to przemyśleć i jakoś zaplanować.

candar Twoje zdanie jest mi szczerze mówiąc bliskie, nie lubie kompromisów, canona wybrałam przede wszystkimz racji szkieł i docelowego 70-200, dlatego też chciałam przyoszczędzić na krótszym ‘spacerzoomie’ i mieć taniego zamiennika, jasnego, szybkiego i cichego najlepiej ale takie rzeczy tylko w erze.

Nad 24-105 kompletnie nie myślałam bo coraz więcej opini przewinęło mi się, że na cropa nie warto, że brak tego ‘czegoś’, ale teraz zgłębiłam temat i faktycznie sporo osób używa tego szkła z 40d i są zadowoleni, dlatego chyba podjęłam decyzję.
Jeszcze temat będę zgłębiać ale postanowiłam, że niebawem kupuję canona 50 1,8 stm będę miała *światło i więcej możliwości, jak jakiś czas pochodzę tylko z 50tką to powinno mi się*jeszcze dokładniej zdeklarować*czego mi brakuje i bardzo możliwe, że za jakiś czas uzupełnię ją 24-105 i 70-200, a 50 zostanie jako jaśniejsze uzupełnienie do pomieszczeń (z czasem może jeszcze jakaś stałka wpadnie inna), kit zostanie cały czas pod ręką więc na zdjęcie ‘rodzinne’ czy widoczek krótsze ogniskowe wystarczą.

Temat zoomów jeszcze będzie do przemyślenia bo trochę będą mi się*dublować*ogniskowe i pewnie lepiej byłby zestaw w stylu 17-40, 50, 70-200 z tym, że 24-105 wydaje się idealnym zakresem na wakacje, spacer, wycieczkę bez potrzeby noszenia kilku obiektywów, ale na takie dylematy jeszcze mam czas. Oczywiście marzyłby mi się*taki 24-105 ze światłęm 2,8, ale z drugiej strony jakiś kompromis musi być, a z reguły wycieczki, spacery, zawody są na zewnątrz i przy znośnym świetle więc dziękuję za podsunięcie tego pomysłu bo na pewno wezmę go pod uwagę.