Odpuścił bym sobie na Twoim miejscu (napisałaś, że będziesz wchodzić w pełną klatkę i warto to uwzględnić przy wyborze optyki) wszelkiego rodzaju tamrony itp (oczywista rzecz poza nowymi sigmami z serii ART 35, 50 mm itp. to są doskonałe szkła) i kupiłbym używanego canona 24-105 mm f/4 L IS USM !!! Canon 24-105mm 1:4 L IS USM (5890682390) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Umówmy się, że do canona wchodzi się PRZEDE WSZYSTKIM dla szkieł których w relacja CENA/JAKOŚĆ WYKONANIA I OPTYKI/NIEZAWODNOŚĆ jest podstawowym kryterium zakupu i nie ma takich szkieł w żadnym innym systemie.
Takimi klasykami w wykonaniu CANONA są szkła 17-40 f/4 L USM, 24-105 f/4 L IS USM oraz 70-200 f/4 L USM. KAŻDE Z TYCH SZKIEŁ MOZNA UŻYWANE ZANABYĆ W KWOCIE 1500-1800 ZŁ i są to szkła na długie lata w których nic się nie rozjeżdża, nic nie przeciera, nic się nie dzieje (wiem, bo używam od wielu lat w różnych warunkach nad morzem). Kolejnym klasykiem jest już nie L-ka ale doskonały obiektyw portretowy 85 mm f/1.8 USM. Dla tych szkieł wchodzi się właśnie w system Canona z uwagi relację (powtórzę raz jeszcze) CENA/JAKOŚĆ/MOŻLIWOŚCI. Jeśli chodzi o stałki to tu już polecam sigmę z serii ART czyli 35 mm f/1.4 ART oraz 50 mm f/1.4 ART, które nie mają sobie równych.
Jeszcze raz podkreślę, że są systemy wybierane właśnie ze względu na doskonałą optykę w rewelacyjnej cenie i tzw. "zapychanie" dziury nieco tańszymi zamiennikami (tamron, sigmy kierowane dla amatorów z półki entry level (nie dotyczy to serii ART!) jest całkowitym nieporozumieniem.
I tak - wiem co napisałem, bo używałem dłuuuuuugo 24-105mm 1:4 L IS USM i 70-200 f/4 L USM - mam porównanie z innymi obiektywami, ale decyzja należy zawsze do kupującego.
A jeśli potrzebować będziesz coś bardzo jasnego - to do portretów polecam również doskonały i tani używany Canon EF 85 mm f/1.8 USM, którym wykonałem ponad 90% portretów oraz Canon EF 50 mm f/1,8 STM - również bdb w relacji cena/jakość.
Pozwolę sobie zacytować "Optyczne":
"Dzień 22 sierpnia 2005 roku się jednak wydarzył, a wraz z nim przyszła zapowiedź obiektywu Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM, która wszystko wywraca do góry nogami. Wobec istnienia tego instrumentu mocno dyskusyjny jest zakup zarówno EF 24-70 mm f/4 IS USM, jak i najtańszego Canona EF 24-105 mm f/3.5-5.6 IS STM. Wszystkim polecam jednak sięgnięcie do najgłębszych zakamarków swoich skarpet i materaców, ewentualnie kont bankowych, i dołożenie do 24-105L"
Przy okazji dodam, że focę również bezlusterkowcem z matrycą APS-C i tzw. magia i osławiona "plastyka" pełnej klatki jakoś do mnie nie trafia, ale dla wielu innych FF to prawie religia i plus 100 pkt. do pełnego profesjonalizmu![]()