Mam dysk SSD. Poza tym nawet ładując 2 RAWy to przełączając się miedzy nimi generuje podgląd ok 5s.

Dopadłem bardziej współczesny komputer:
i7 4790K @4Ghz, 16GB Ram, GTX 780 Ti, SSD, Monitor 4k. PS CC 2015 Trial z ACR 9.3.
Rozdzielczosc WQHD:
Załadowanie ostrego podglądu na pełnym ekranie trwa ~2sec na CPU i tyle samo na GPU. Ciężko wskazać zwycięzce. Bawiąc się suwakami na CPU jest ok 10Fps, na GPU ok 30Fps.
Na CPU Pędzle mają odświeżanie ok 15 fps, jest płynniej niż zabawa globalnym suwakiem np ekspozycji i spokojnie da się pracować. Na GPU jest szybko.

Rozdzielczosc UHD:
Załadowanie ostrego podglądu na pełnym ekranie trwa ~2.5 sec na CPU i tyle samo na GPU. Ciężko wskazać zwycięzce. Bawiąc się suwakami na CPU jest ok 5Fps, na GPU ok 20Fps.
Na CPU Pędzle mają odświeżanie ok 10 fps, jest płynniej niż zabawa globalnym suwakiem np ekspozycji i spokojnie da się pracować. Na GPU jest szybko.

Moje wnioski:
Lepiej dołożyć parę stówek do CPU i dać sobie spokój z zabawą na GPU w obecnej formie. Sensownie toto działa na kartach za conajmniej 1k a użytek jest tylko przy zabawie suwakami i pędzlami.
Ładowanie podglądu działa tak samo szybko i na GPU i CPU. Mając szybszy procesor, dostajemy również sprawniejszy eksport plików.