Cytat Zamieszczone przez Yatzek007 Zobacz posta
- czy można to w serwisie jakoś usztywnić, dokręcić - nie wiem co...?
tez nieweim ale jak zazdzwonisz do serwisu to ci powiedzą, jeżeli można to też powiedzą ci ile to będzie kosztować, oraz jaki jest czas oczekiwania
- czy fakt że jest taki luźny to poważna wada? mam na myśli fakt, że generalnie powinien być wysuwany i chowany przy nastawianiu zooma pierścieniem, a nie przez to że sam wychodzi jak wisi w dół albo np. się chowa bo chowam go do torby - czy to nie szkodzi?
Nie pierwszy raz zdarza się że cięższy obiektyw podczas noszenia do dołu wysówa się, ot taki urok grawitacji. Nie mam 24-105 wiec niewiem czy jest to normalne przy tym szkle ale raczej obstawiam że nie, sugeruje że szkło kupiłeś używane , no i zostało poprostu tzw "wyrobione" ktoś kręcił ile wlezie i pewnie doprowadził do poluźnienia w mechaniźmie ogniskowania i tyle. Czy jest to wada, no jest bo jednak nie chcemy zeby się to wysuwało , ale czy na tyle poważna żeby oddawać szkło jezeli zostalo kupione za całkiem dobrą cenę. Pytanie czy przy zakupie nawet nowego po dluzszym i częstym użytkowaniu tego szkła a raczej zoomowania nie stanie się to samo.

- w końcu: czy może to normalne dla tej puszki?
Dla obiektywu chyba ale obstawiam że nie, pierwszy raz o tym tutaj czytam, dodatkowo takie info znam tylko z tych większysz szkieł jak sigma 150-500

Jeżeli odczuwasz dyskomfort z tego powodu oddaj bo będzie cie boleć to już caly czas skoro boli cie teraz.