Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Jaki następny obiektyw?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Jaki następny obiektyw?

Portrety wyglądają dość fajnie. Reportaż też w miare, ale zdjęcia z koncertów w szczegolnosci te z iso od 1600 w górę nie są fajne

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Portrety wyglądają dość fajnie. Reportaż też w miare, ale zdjęcia z koncertów w szczegolnosci te z iso od 1600 w górę nie są fajne
    concert ∙ Towers and Trees 2014 | happydesigns
    ale teraz rozmawiamy jeszcze o możliwościach obiektywu, czy już o ograniczeniach aparatu powyżej 1600 ISO ?

BTW - warto sobie samemu odpowiedzieć na pytanie, czy w przypadku wykonywania zdjęć osób przy braku światła na weselach i studniówkach (które z założenia będą w ruchu) bardziej przyda się jasne szkło z f/1.8, czy też ciemniejsze f/2,8 ze stabilizacją
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Witam,

mam nadzieję, że mogę się z moim pytaniem podpiąć tu, bo na większości forów mnożenie podobnych wątków nie jest mile widziane.

A dylemat mam dokładnie taki jak w tytule

Do 7D mkII mam C50 1,4 i zoom C 18-135. Przez 98% fotografowania korzystam z 50-tki, zoom zakładam tylko na różnych wycieczkach, kiedy potrzebny mi szerszy kąt do objęcia np. całej budowli. 50-tkę kocham bardzo ale wiadomo - na cropie jest dosyć wąsko i jak potrzeba np. w domu na urodzinach zrobić kilka zdjęć to czasem zakładam zooma po czym ... chowam go z powrotem do torby, bo jest za ciemny. Jasne więc dla mnie jest, że potrzebuję obiektywu szerokokątnego ale jasnego. Myślę o sprzedaniu tego zooma i kupieniu czegoś do 3 tys. zł. Ostatnio moją uwagę zwróciła Sigma 18-35 1,8 bo ma właściwie wszystko czego mi potrzeba. Opinie o niej są skrajnie różne, kusi mnie ona bardzo ale po przeczytaniu internetów nabieram wątpliwości. Czy jest jeszcze może jakiś inny obiektyw, który byście w takiej sytuacji polecili? Dopiszę może tylko jeszcze, że nie zajmuję się fotografią ślubną ani żadną inną za pieniądze. Fotografuję, bo lubię, głównie dzieci - swoje i najbliższej rodziny, czasem znajomych jak ktoś poprosi oraz koty No i na wszelkie wyjazdy, wycieczki też bez aparatu raczej się nie ruszam Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Mrs.L ; 13-01-2016 o 09:13

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Polecam jeszcze rozglądnąć się za Tamronem 17-50

Co do body - studniówki bywają różne - raz byłem na takiej gdzie iso 12800 przydałoby się bez gadania, bo było tylko oświetlenie ze śmiesznych laserów Kwestia inwestycji - kup póki co szeroki kąt, pobiegaj, zarobisz na 6d i będziesz miał spokój - potem pozamieniasz szkiełka i już

Dlatego wspominałem o 17-40, jak kupisz takie szkło dziś do 500d - po kupnie pełnej klatki masz problem z głowy

Jeśli chciałabyś zakupić sigmę 10-20mm pod Canona - odezwij się na priv albo mail amokphoto@gmail.com - akurat się przesiadłem na dobre na FF i pozbywam się tego cuda
    Ostatnio edytowane przez Amok ; 30-12-2015 o 10:24
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

tak tamron 17-50 na imprezy z jego af'em powodzenia.
    SONY

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Jeśli będzie miał systemową lampkę z pomagaczem - bez problemu da radę w ciemnych sceneriach
    Szkło bardzo ostre - od 2.8, AF głosny, trzeba przyznać, ale robiłem na tym szkiełku i jest naprawdę super pod cropa

Najważniejszą rzeczą, i tak jest praktyka i doświadczenie
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Dopiero zaczyna

Dziękuję wszystkim za odpowiedź Czyli obiektyw można powiedzieć już wybrany.
    Było zapytanie odnośnie zmiany body. Oczywiście jak najbardziej brałam to pod uwagę aczkolwiek to wymaga większego nakładu pieniędzy. Boje się kupować używany sprzęt i po dokupieniu obiektywu będę odkładać na nowy aparat. A chciałabym żeby następny był już dość "porządniejszy".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    Jeśli będzie miał systemową lampkę z pomagaczem - bez problemu da radę w ciemnych sceneriach
    Szkło bardzo ostre - od 2.8, AF głosny, trzeba przyznać, ale robiłem na tym szkiełku i jest naprawdę super pod cropa

Najważniejszą rzeczą, i tak jest praktyka i doświadczenie
    T17-50 ma w dzień problemy z AF a co dopiero ciemne scenerie.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

w tym temacie wiele nie wymyślisz. Bierz 17-55 IS i ciesz się zdjęciami.
    L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    w tym temacie wiele nie wymyślisz. Bierz 17-55 IS i ciesz się zdjęciami.
    Albo 15-85 i 18-35

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów