Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: [okropny_bull] Zdjęcia mam nadzieję mniej okropne niż nick

okropny_bull
    Guest

Domyślnie Odp: [okropny_bull] Zdjęcia mam nadzieję mniej okropne niż nick

Na ten moment mam tylko 1 zdjęcie portretowe, gdyż robiłem je nie mając jeszcze skonstruowanego mocowania. W skrócie wyglądało to tak, że w jednej ręce body, w drugiej malutki obiektywik, który trzeba w powietrzu przesuwać by złapać ostrość i ruchome małe dziecko. A do tego wpadające z boku światło w przestrzeń między obiektywem a body.
    Oto efekt:

Na dniach jak warunki pozwolą postaram się coś tym pstryknąć lepszego.

Jeśli chodzi o talent konstruktorski to u mnie jest on poniżej krytyki - a więc żaden. Mocowanie da się zrobić z niczego, kawałek rurki, klej i minimum chęci i pełen sukces A bokeh nieporównywalny do niczego innego i unikatowy.

Uzależniony Awatar trothlik

Dziecko koszmarne...
    Tzn zdjęcie dziecka koszmarne
    Zdecydowanie dużo gorsze niż roślinki.
    Zastanawiam się które nie są twoją ręką robione.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

bull,
    dzięki

okropny_bull
    Guest

Kolego trothlik - chyba się trochę człowieku zapędziłeś z tymi ocenami mojej osoby, których dokonałeś pomiędzy wierszami. Jeśli myślisz, że prezentuję tutaj nie swoje prace to nie mamy o czym rozmawiać a świadczy to tylko o tobie - gratuluję - mam nadzieję, że jesteś z siebie dumny.

Pokazuje to też, że nie rozumiesz istoty problemu - ciekaw jestem jakie genialne zdjęcia byłbyś w stanie ty zrobić obiektywem o średnicy połowę mniejszej niż mocowanie w aparacie w dodatku trzymanym w powietrzu..... Jak widzisz nie chwalę się tym zdjęciem dziecka - pokazałem je jako przykład jedynego zdjęcia portretowego, które wykonałem, nie mając jeszcze stworzonego mocowania obiektywu.

ahhhhhh szkoda gadać

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez okropny_bull Zobacz posta
    Kolego trothlik - chyba się trochę człowieku zapędziłeś z tymi ocenami mojej osoby, których dokonałeś pomiędzy wierszami. Jeśli myślisz, że prezentuję tutaj nie swoje prace to nie mamy o czym rozmawiać a świadczy to tylko o tobie - gratuluję - mam nadzieję, że jesteś z siebie dumny.

Pokazuje to też, że nie rozumiesz istoty problemu - ciekaw jestem jakie genialne zdjęcia byłbyś w stanie ty zrobić obiektywem o średnicy połowę mniejszej niż mocowanie w aparacie w dodatku trzymanym w powietrzu..... Jak widzisz nie chwalę się tym zdjęciem dziecka - pokazałem je jako przykład jedynego zdjęcia portretowego, które wykonałem, nie mając jeszcze stworzonego mocowania obiektywu.

ahhhhhh szkoda gadać
    super zdjęcią roślinek...portret wyszedł bardzo słabo ale ja rozumiem dlaczego i się nie czepiam

p.s. nie przejmuj się głupimi docinkami wielkich "znafców"...kolega trothlik chyba nie bardzo skumał o co chodzi :P
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Portret wyszedł dobrze jak na to co miałeś podpięte do body.
    A ja się pozbyłem tylu obiektywów do rzutników
    Jak podpinasz Edara ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

portret moim zdaniem niewypalil ale roślinki wyszły ciekawie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

okropny_bull
    Guest

Hehehe zdaję sobie sprawę, że portret jest słaby - nawet nie miałem zamiaru go tu pokazywać. Jednak kolega zapytał - to pokazałem. W końcu trzeba sobie jasno powiedzieć - to nie są łatwe obiektywy, tzn. nie jest tak, że każde zdjęcie wychodzi rewelacyjnie, trzeba je wyczuć. Generalnie to generują pełno flar, są mało kontrastowe, mydlane i posiadają wszelkie wady optyczne jakie można mieć - jednak w zamian oferują coś unikalnego.....piękny bokeh (chociaż pewnie niektórych oczy bolą i uważają inaczej) którego nie da nic innego.

Tom77 wystarczyło:
    1. najtańsze pierścienie pośrednie z allegro - by tylko mieć gwint obiektywu
    2. kawałek rury, która byłaby na tyle wąska by obiektyw rzutnikowy w nią wchodził na styk ale by szło ją przykleić do pierścienia pośredniego - ja znalazłem taką w jednym z projektorów - był w niej zamocowany obiektyw - jest idealna - z jednej strony ciasna, a z drugiej się rozszerza co powoduje, że pasuje jak na wymiar do pierścienia pośredniego
    3. klej - ja użyłem poxiliny - ma strukturę plasteliny która potem twardnieje na kamień

I tyle - mocowanie gotowe. Ostrość reguluje się albo nożnie albo przesuwając obiektyw w owej rurce. Jak świąteczna zawierucha trochę odpuści wstawię zdjęcie tego "patentu" jeśli ktoś by chciał.

Z ciekawostek - na allegro już chyba drugi tydzień wisi edar 100 2,8 za 5 zł

A tymczasem kolejne foto

4. edar 100 2,8

Początki nałogu Awatar asdf

Haha i od teraz szkła z rzutników dostaną miano legendarnych i nową cenę...
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

okropny_bull
    Guest

Mam nadzieję, że nie, bo mam jeszcze parę na oku Generalnie wątek założyłem po to, żeby pokazać, że nie trzeba dużych pieniędzy i nie wiadomo czego, by móc zrobić unikalne zdjęcia. Mnie do eksperymentów skłoniło znudzenie nudnym i powtarzalnym bokehem i obrazkiem który generują cyfrowe szkła. Może kogoś to zainspiruje do podobnych zabaw i odkryjemy jakieś inne ciekawe szkła

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów