Hehehe zdaję sobie sprawę, że portret jest słaby - nawet nie miałem zamiaru go tu pokazywać. Jednak kolega zapytał - to pokazałem. W końcu trzeba sobie jasno powiedzieć - to nie są łatwe obiektywy, tzn. nie jest tak, że każde zdjęcie wychodzi rewelacyjnie, trzeba je wyczuć. Generalnie to generują pełno flar, są mało kontrastowe, mydlane i posiadają wszelkie wady optyczne jakie można mieć - jednak w zamian oferują coś unikalnego.....piękny bokeh (chociaż pewnie niektórych oczy bolą i uważają inaczej) którego nie da nic innego.
Tom77 wystarczyło:
1. najtańsze pierścienie pośrednie z allegro - by tylko mieć gwint obiektywu
2. kawałek rury, która byłaby na tyle wąska by obiektyw rzutnikowy w nią wchodził na styk ale by szło ją przykleić do pierścienia pośredniego - ja znalazłem taką w jednym z projektorów - był w niej zamocowany obiektyw - jest idealna - z jednej strony ciasna, a z drugiej się rozszerza co powoduje, że pasuje jak na wymiar do pierścienia pośredniego
3. klej - ja użyłem poxiliny - ma strukturę plasteliny która potem twardnieje na kamień
I tyle - mocowanie gotowe. Ostrość reguluje się albo nożnie albo przesuwając obiektyw w owej rurce. Jak świąteczna zawierucha trochę odpuści wstawię zdjęcie tego "patentu" jeśli ktoś by chciał.
Z ciekawostek - na allegro już chyba drugi tydzień wisi edar 100 2,8 za 5 zł
A tymczasem kolejne foto
4. edar 100 2,8