Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Oryginał vs podróba LP-E6

Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Oryginał vs podróba LP-E6

Zależy jaka podróbka. Są różne wersje. Najlepiej byłoby bazować na oryginale. Ale jeśli nie chcesz, albo uważasz, że podróbka Tobie wystarczy, to tez dobrze by było, aby nie był to jakiś tam pierwszy z brzegu model, tylko coś co może choć troszkę przypominać oryginał.
    Najlepiej skonsultować swój wybór z jakimś dobrym fotografem.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez umma Zobacz posta
    dobrze by było, aby nie był to jakiś tam pierwszy z brzegu model, tylko coś co może choć troszkę przypominać oryginał.
    Najlepiej skonsultować swój wybór z jakimś dobrym fotografem.
    Każdy zamiennik przypomina oryginał.
    Z tańszych mogę polecić aku firmowane nazwą blumax. Wydajność nieco gorsza od oryginału ale kosztuje ok. 50-60 zł.
    Ogólnie ceny oryginałów są takie chore, że wolałbym kupić ze dwa zamienniki a za resztę pojechać gdzieś na plener

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Generalnie zamienniki na początku mogą mieć wydajność podobną do oryginałów lub nawet nieco lepszą, ale w większości przypadków bardzo szybko się starzeją i ich wydajność dosyć szybko spada.

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Potwierdzam. Mam 2 Canony i Photixa. Ich wydajność nie była identyczna od początku, ale po 2-3 latach Photix starczą mniej więcej na połowę tego co oryginał. Wydaje mi się też że nie pokazuje precyzyjnie poziomu naładowania na wyświetlaczu aparatu. Jest np.3/4 a za chwilę już 1/4. Photixowi nie ufam i używam go zawsze w ostatniej kolejności.
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Potwierdzam. Mam 2 Canony i Photixa. Ich wydajność nie była identyczna od początku, ale po 2-3 latach Photix starczą mniej więcej na połowę tego co oryginał. Wydaje mi się też że nie pokazuje precyzyjnie poziomu naładowania na wyświetlaczu aparatu. Jest np.3/4 a za chwilę już 1/4. Photixowi nie ufam i używam go zawsze w ostatniej kolejności.

Oryginał 1800mAh - świetne aku
    Blumax 1650mAh - najlepszy zamiennik jaki mam poza Cameron Sino
    Phottix 2000mAh - od nowości był jak oryginał, po 2 latach słabo
    Cameron Sino 1800 mAh - trzyma jak oryginał
    Minadax 1600mAh - średniak ale jest ok
    Platinium 3900 mAh - słabe aku już od nowości
    Premium gold - jak platinium

Wszystkie aku ważą około 75-78 gram, tylko platinium wazy 66 gram ale pojemność ma 2x większą

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta

Wszystkie aku ważą około 75-78 gram, tylko platinium wazy 66 gram ale pojemność ma 2x większą
    Pewnie jest napakowane Lithium Light.

Dlatego właśnie Canon może tak cenić oryginalne baterie, że żaden zamiennik się niestety nie umywa. Mam cały worek LP-E6 i innych zamienników, i niektóre warte są swojej ceny a niektórych nie wziąłbym za darmo- nawet nie warto zanieczyszczać środowiska takim badziewiem. Gdyby w tych cenach były baterie, które dorównują oryginałom, nawet nie spojrzałbym w stronę Canona. Ale jest jak jest, sprawdziłem i nie widzę powodu dalszego udręczania się.

O dziwo, oryginalne baterie do 20d kupionego w roku 2004 ciągle działają, podczas gdy zamienniki (bardzo tanie) były zimnymi trupami jeszcze kiedy używałem tego korpusu, czyli wiele, wiele lat temu. Zresztą podobnie jest z bateriami do laptoków - wysokie ceny oryginałów są możliwe bo to zupełnie inna technologia.

Chyba, że sprzęt zawiera specjalne dodatkowe obwody "regeneracyjne", które włączają się dla obcych baterii...
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Ogniwa litowe sa bardzo wrazliwe na przeladowanie czy zbyt glebokie roladowanie. W akumulatorach laczone sa szeregowo a jak potrzebna wieksza pojemnosc to jeszcze rownolegle. Ladowarka podaje napiecie na plusowy i minusowy biegun akumulatora a balanser umieszczony w akumulatorze powinien zadbac o rownomierne ladowanie poszczegolnych ogniw. Na prace balansera maja wplyw tolerancje wykonania reyzstorow (im mniejsza tym drozsze). Nawet bardzo dobre ogniwa zle ladowane i zbyt gleboko rozladowywane ulegna szybkiemu zuzyciu.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nawet bardzo dobre ogniwa zle ladowane i zbyt gleboko rozladowywane ulegna szybkiemu zuzyciu
    Możesz wyjaśnić jak można źle naładować akumulator do aparatu?

Pełne uzależnienie

Ogniwa ladowane sa szeregowo. Wystarzczy, ze jedno z nich bedzie mialo inna rezystancje wewnetrzna a balanser w akumulatorze nie zadba o wyrownanie napiec na ogniwach i jedno z ogniw bedzie przeladowane. Uzytkownik niestety nie ma na to wplywu.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ogniwa ladowane sa szeregowo. Wystarzczy, ze jedno z nich bedzie mialo inna rezystancje wewnetrzna a balanser w akumulatorze nie zadba o wyrownanie napiec na ogniwach i jedno z ogniw bedzie przeladowane. Uzytkownik niestety nie ma na to wplywu.
    Ok, rozumiem, ale jak sądzę nie ma także na to wpływu podczas zakupu

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów